Οικονομία

ΚΕΟΣΟΕ: Έκκληση για άμεσο μηδενισμό του ΕΦΚ στο κρασί

ΚΕΟΣΟΕ: Έκκληση για άμεσο μηδενισμό του ΕΦΚ στο κρασί
Τι αναφέρει το ψήφισμα της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων.

Έκκληση προς την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στο μηδενισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και όχι έως το τέλος του χρόνου, απευθύνει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Όπως αναφέρεται σε ψήφισμα της ΚΕΟΣΟΕ «σήμερα επικρατούν οι πλέον στρεβλές και άναρχες συνθήκες στην ιστορία της εσωτερικής αμπελοοινικής αγοράς, οι οποίες έχουν ήδη δραματικές επιπτώσεις στην βιωσιμότητα πολλών οινοποιείων, κυρίως συνεταιριστικών, αφού παρατηρείται ότι τα παράνομα οινοποιεία που παραλαμβάνουν και διακινούν οίνους χωρίς παραστατικά έχουν αυξηθεί, τα αποθέματα αρκετών συνεταιριστικών οινοποιείων είναι υψηλά ως αποτέλεσμα της εμπορικής τους δυσπραγίας, δεδομένου ότι δεν μπορούν να ανταγωνισθούν τους παράνομα διακινούμενους οίνους από οινοποιεία που τους διαθέτουν σχεδόν στη μισή τιμή, ενώ το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών καθιστά ευάλωτους τους αμπελουργούς έναντι των παράνομων κυκλωμάτων, τα οποία επιζητούν να προμηθευτούν την σταφυλική παραγωγή χωρίς φορολογικά παραστατικά».

Μειωμένη εκτιμάται η φετινή οινοπαραγωγή

Όσον αφορά την αναμενόμενη συγκομιδή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί εκτιμούν ότι παρουσιάζεται φέτος μια ανομοιογενής εικόνα, με περιοχές που οδεύουν στον τρύγο με ευοίωνους όρους και περιοχές που επλήγησαν καθοριστικά από τον καύσωνα των αρχών Ιουλίου.

Στην ομάδα των περιοχών που δεν παρουσιάστηκαν φέτος έντονα προβλήματα περιλαμβάνονται το Αμύνταιο, η Νάουσα, η Αγχίαλος, ο Τύρναβος, η Καρδίτσα, η Βοιωτία (εν μέρει), τα Μέγαρα, η Αχαΐα, η Μεσσηνία η Πάρος και η Ρόδος.

Στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν είτε από τον καύσωνα είτε από την παρατεταμένη ξηρασία περιλαμβάνονται οι περιοχές της Αττικής, Νεμέας, Ηλείας, Σάμου, Λήμνου, Σαντορίνης, Ηρακλείου Κρήτης, Κεφαλονιάς.

Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμήθηκε ότι ο όγκος της φετινής οινοπαραγωγής θα κυμανθεί στα μειωμένα επίπεδα των τελευταίων ετών, γεγονός που δικαιολογεί την άνοδο των τιμών σταφυλιού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, εφόσον επικρατήσουν βέβαια συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Η τάση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι στις τρείς κύριες οινοπαραγωγές χώρες της ΕΕ Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία αλλά και στην Κεντρική Ευρώπη η παραγωγή οίνου θα είναι μειωμένη από 15-20% και, ήδη οι τιμές ανά λίτρο οίνου έχουν αυξηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments