Διεθνή

Newsweek: Είναι ο Τραμπ έτοιμος για πόλεμο; – Οι “στρατηγοί” που τον αποτρέπουν

Newsweek: Είναι ο Τραμπ έτοιμος για πόλεμο; – Οι “στρατηγοί” που τον αποτρέπουν
Οι τρεις στρατηγοί που "φρενάρουν" τον Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει πόλεμο με την Βόρεια Κορέα. Ο ρόλος του Τζέιμς Μάτις. Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν κυβερνοεπίθεση κατά της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Την ώρα που η ένταση με την Βόρεια Κορέα κλιμακώνεται, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να απειλεί με πύραυλος τον κόσμο, οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται καθόλου τον Ντόναλντ Τραμπ και πιο συγκεκριμένα τα πυρηνικά στα χέρια τους.

Σε δημοσκόπηση που φιλοξενεί το Newsweek και διενήργησε το ινστιτούτο Pew Research, το 58% εκφράζει τους φόβους του σχετικά με το πώς θα τα χρησιμοποιήσει ο Τραμπ.

Το περιοδικό Newsweek κυκλοφορεί με ένα συγκλονιστικό εξώφυλλο με τίτλο: "Μπορούν οι στρατηγοί του Τραμπ να σώσουν τις ΗΠΑ -και τον κόσμο- από τον Τραμπ;", με τον Αμερικανό πρόεδρο να απεικονίζεται με στραβοφορεμένο στρατιωτικό κράνος στο κεφάλι.

Οι "στρατηγοί", όπως τους αποκαλεί ο ίδιος ο Τραμπ, είναι νυν υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέϊμς Μάτις, ο Χέρμπερτ Ρέϊμοντ Μακμάστερ Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλυ.

"Ο Τραμπ τους αποκαλεί «οι στρατηγοί μου», προσφώνηση που τους κάνει να αισθάνονται άσχημα όπως λένε οι δικοί τους άνθρωποι. Και τώρα, έξι μήνες μέσα σε μια χαοτική κυβέρνηση, με ένα απρόβλεπτο Πρόεδρο, που πολλοί φοβούνται ότι δεν κάνει γι’ αυτή την δουλειά, ο σκεπτικισμός που έδειξαν οι φίλοι τους όταν ανέλαβαν θέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ έδωσε την θέση του στην ανακούφιση. "Είναι όλοι ενήλικες, σε θέσεις ενηλίκων", λέει με νόημα ο ιστορικός Ελιοτ Κοέν, φίλος και των τριών. Και συμπληρώνει: "Ο Θεός ξέρει πόσο τους χρειάζεται αυτή η κυβέρνηση".

Ο υπουργός Μάτις, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι "αυτός που πρέπει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά". Αν και δεν είναι υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου πρέπει να παίξει κάποιο ρόλο, ενώ δεν έχει διστάσει να εκφράσει τις διαφωνίες του στον Τραμπ πριν καν εκλεγεί.

Στο Πεντάγωνο ο Μάτις είναι αυτός που κάνει κουμάντο με τις ευλογίες του Τραμπ και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ετοίμαζαν κυβερνοεπίθεση

Το Newsweek αποκαλύπτει πως οι τρεις "στρατηγοί" στις αρχές Αυγούστου εξέταζαν μαζί με τα επιτελεία τους πιθανές στρατιωτικές "απαντήσεις" προς τη Βόρεια Κορέα. Μεταξύ αυτών ήταν και κυβερνοεπίθεση που θα έβγαζε εκτός λειτουργίας τους πυραύλους του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι σχέσεις σε τεταμένο κλίμα

Οι μέρες στην χώρα του Τραμπ για τους "στρατηγούς" του δεν είναι πάντα εύκολες. Οι απειλές του Αμερικανού προς τον Βορειοκορεάτη δεν έχουν βοηθήσει, με το περιοδικό να υποστηρίζει πως και οι τρεις πολλάκις μείναν άφωνοι. Μάλιστα, προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους συμμάχους των ΗΠΑ πως δεν ετοιμάζονται για πόλεμο.

"Ξέρουμε, ότι θα υπάρξουν κι άλλα ξεσπάσματα αυτού του είδους από τον Πρόεδρο", λέει άνθρωπος κοντά στον Μακμάστερ.

"Τα καλά νέα είναι ότι τους ακούει και τους τρεις! Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λέει τα «τρελά του» αλλά δεν θα κάνει καμία τρέλα", προσθέτει.

Όταν ερωτάται αν πιστεύει ότι ο Τραμπ θα ακούει πάντα τους στρατηγούς του, ειδικά όταν πρέπει να τους ακούσει σηκώνει τους ώμους και απαντά: "Όσα ξέρετε εσείς, ξέρω κι εγώ".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments