Οικονομία
pagenews.gr / Οικονομία / ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,8% η ανάπτυξη για το β’ τρίμηνο του 2017
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,8% η ανάπτυξη για το β’ τρίμηνο του 2017 | Pagenews.gr
Pagenews Team

Κατώτερη των προσδοκιών της κυβέρνησης για ανάκαμψη το 2017 είναι η δημοσίευση των στοιχείων για το ΑΕΠ κατά των β’ τριμήνο του έτους.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,5% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει σημαντική επιτάχυνση τους επόμενους έξι μήνες τους έτους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% στο σύνολο του έτους.

Η κυβέρνηση ποντάρει πλέον στο Γ’τρίμηνο του έτους, που είναι συνήθως καλύτερο λόγω της τουριστικής κίνησης αλλά στο Δ’και τελευταίο τρίμηνο, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις έχει παρατηρηθεί ότι «γονατίζουν»τα νοικοκυριά και την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενικός ρυθμός ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς,καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την επίτευξη ακόμη και του πολύ «χαμηλωμένου» στόχου για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017 που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2016 ανέμενε ανάπτυξη 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018 η οποία θα γέμιζε τα ταμεία του κράτους με έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. 

Για κάθε 1% ανάπτυξης που δεν επιτυγχάνεται έναντι των προβλέψεων το κράτος χάνει 1 δισ. ευρώ από αναμενόμενους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. 

Κομβικής σημασίας στο Euro Working Group θα είναι η πρόοδος της Ελλάδας όσον αφορά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς από αυτή θα κριθεί το πότε θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. 

Μία μέρα το EuroWorking Group, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής, Γιώργος Χουλιαράκης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με τον Πιερ Μοσκοβισί.

Ετικέτες: 


2017