Πολιτισμός
pagenews.gr / Πολιτισμός / To Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στην 82η ΔΕΘ
To Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στην 82η ΔΕΘ | Pagenews.gr
Pagenews Team 8 Σεπτεμβρίου 2017, 06:18 8 Σεπτεμβρίου 2017, 6:18

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στην 82η ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης με την έκθεση «Η Κίνα στο ΚΘΒΕ» και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Άθλιοι».

Για την είσοδο στην έκθεση «Η Κίνα στο ΚΘΒΕ» και για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οι Άθλιοι» δεν απαιτείται επιπλέον εισιτήριο πέραν αυτού της εισόδου της ΔΕΘ.

Έκθεση «Η Κίνα στο ΚΘΒΕ»

Με αφορμή το γεγονός ότι φέτος τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι η Κίνα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκθέτει κοστούμια, μακέτες, φροντιστηριακό και οπτικοακουστικό υλικό από 4 παραστάσεις με χώρο δράσης "εξ ολοκλήρου ή εν μέρει" την Κίνα που ανέβηκαν στις σκηνές του στα 56 χρόνια λειτουργίας του. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζεται υλικό από τις παραστάσεις:

«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 1965
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μίνως Βολανάκης

«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, 2002
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πέτρος Ζηβανός

«Το αηδόνι και ο αυτοκράτορας», του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, 2004
ΔΙΑΣΚΕΥΗ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Έφη Θεοδώρου

«Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες», του Ιουλίου Βερν

Παιδική Σκηνή ΚΘΒΕ, Βασιλικό Θέατρο, 2015
ΣΥΛΛΗΨΗ ΙΔΕΑΣ-ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Στέλιος Χατζηαδαμίδης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τατιάνα Μύρκου

H έκθεση πραγματοποιείται στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης με την υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Άθλιοι», στο Πάρκο μπροστά στο κτίριο Διοίκησης

13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα έναρξης: 19:30

«Οι Άθλιοι» περιγράφουν τη ζωή των εξαθλιωμένων κατοίκων του Παρισιού και της γαλλικής επαρχίας των αρχών του 19ου αιώνα, ακολουθώντας τις περιπέτειες του Γιάννη Αγιάννη αλλά και του διώκτη του, του αστυνόμου Ιαβέρη. Γύρω απ’ αυτούς τους δύο αμφίσημους χαρακτήρες, ο Ουγκώ συνθέτει μια ανεπανάληπτη πινακοθήκη ηρώων, με στόχο να πραγματευτεί την έννοια του Καλού και του Κακού.

Όπως αναφέρει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης Νίκος Βουδούρης: «Η συνεχιζόμενη κρίση του πολιτισμού και της κοινωνίας οδηγεί τη σκέψη μας και φέτος θεματολογικά σε αναφορές γύρω από τη φτώχεια και την ανισότητα. Αυτή τη φορά με αφορμή κειμενικά αποσπάσματα των «Αθλίων» του Βίκτορα Ουγκώ, ξετυλίγουμε θεατροποιημένα τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας για το κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε και κινούμαστε.

Τα παιδιά σήμερα παρόλο τον όγκο γνώσεων που δέχονται έχουν μάθει να συγκρατούν μόνο την πληροφορία. Τα παιδιά στις μέρες μας γνωρίζουν τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του πλανήτη αλλά αγνοούν ποιoς κατοικεί κοντά τους.Από τα παιδιά σήμερα σε μεγάλο βαθμό απουσιάζει το συναίσθημα και βιώνουν το γεγονός ως είδηση. Πολύ απλά μέσα από τη δύναμη του Θεάτρου ας τα βοηθήσουμε να νιώσουν λίγο περισσότερο τι συμβαίνει γύρω και δίπλα τους».

Ετικέτες: 


2017