Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου
Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου | Pagenews.gr
Pagenews Team 28 Σεπτεμβρίου 2017, 09:11 28 Σεπτεμβρίου 2017, 9:11

Για το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου στη Βουλή τάχθηκαν υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι.

Επιφυλάξεις εξέφρασε η ΝΔ αλλά και η Ένωση Κεντρώων, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται επί των άρθρων.

Με τις προωθούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται πως το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αλλαγή φύλου, στην αναγνώριση της ταυτότητας ως στοιχείου της προσωπικότητάς του.

Προβλέπεται ότι «ως ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά, περιλαμβάνει δε την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στην βούληση του προσώπου». 

Σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις, «ορίζεται ότι σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου, το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει την διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του ώστε αυτό να αντιστοιχεί στην βούληση, την προσωπική αίσθηση του σώματος και την εξωτερική του εικόνα. Καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη διόρθωση καταχωρισμένου φύλου, η οποία γίνεται με δικαστική απόφαση και δεν απαιτείται οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική αγωγή ή επέμβαση» ενώ επισημαίνεται ότι επιτρέπεται η αλλαγή μία μόνο φορά της νέας ληξιαρχικής πράξης.

Ετικέτες: 


2017