Οικονομία
pagenews.gr / Οικονομία / Παγκόσμιος Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας: Στην 116η θέση η Ελλάδα, ανάμεσα σε 159 χώρες
Παγκόσμιος Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας: Στην 116η θέση η Ελλάδα, ανάμεσα σε 159 χώρες | Pagenews.gr
Pagenews Team 29 Σεπτεμβρίου 2017, 17:04 29 Σεπτεμβρίου 2017, 17:04

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 116η θέση ανάμεσα σε 159 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας σύμφωνα με την «Ετήσια Μελέτη 2017: Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο» που ανακοίνωσε χθες το Ινστιτούτο Fraser του Καναδά και αφορά τα στοιχεία του 2015.

Σε σχέση με τον περσινό δείκτη η Ελλάδα υποχώρησε 27 θέσεις, με εμφανείς τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων του 2015. Η χώρα μας βρίσκεται πλέον ανάμεσα στη Νιγηρία (114) και το Μπαγκλαντές (117) σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του 2015 σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας.

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – “Μάρκος Δραγούμης” (ΚΕΦίΜ) παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, σε συνέντευξη τύπου και στην οποία μίλησαν οι: Παναγιώτης Πικραμμένος (τ. πρωθυπουργός, τ. πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), Αριστείδης Χατζής (καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών) και Αλέξανδρος Σκούρας (πρόεδρος ΚΕΦίΜ).

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με πέρσι μαζί με τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Βολιβία και την Ισλανδία – δεδομένο που γίνεται ακόμη πιο προβληματικό αν συνυπολογιστεί ότι μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη άνοδο οι τέσσερις βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρουάντα, Αλβανία και Κύπρος).

Το Χόνγκ Κόνγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία.

Οι 10 πιο οικονομικά ελεύθερες χώρες είναι:

Χονγκ Κονγκ
Σιγκαπούρη
Νέα Ζηλανδία
Ελβετία
Ιρλανδία
Ηνωμένο Βασίλειο
Μαυρίκιος
Γεωργία
Αυστραλία
Εσθονία

Οι 10 λιγότερο οικονομικά ελεύθερες χώρες είναι:

Βενεζουέλα
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Δημοκρατία του Κονγκό
Αλγερία
Αργεντινή
Λιβύη
Συρία
Μιανμάρ
Τσαντ
Ιράν.

Να σημειωθεί ότι τελευταία ανάμεσα στις 159 χώρες βρίσκεται η Βενεζουέλα.

Πώς υπολογίζεται ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας

Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται με βάση τους θεσμούς και τις πολιτικές που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία:

-το μέγεθος του κράτους,
-το κράτος δικαίου,
-την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα,
-την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και
-το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.

Ετικέτες: 


2017