Συνεντεύξεις

Άρτεμις Ματαφιά στο www.pagenews.gr: “Η έκπτωση ηθών κι αξιοπρέπειας είναι οδυνηρή κι όποιος την κάνει το γνωρίζει”

Άρτεμις Ματαφιά στο www.pagenews.gr: “Η έκπτωση ηθών κι αξιοπρέπειας είναι οδυνηρή κι όποιος την κάνει το γνωρίζει”
Η Άρτεμις Ματαφιά μιλά αποκλειστικά στο www.pagenews.gr για την παράσταση "Γοργόνες και Μάγκες", καθώς και για τα επόμενα επαγγελματικά της σχέδια.

Αναμφίβολα, η Άρτεμις Ματαφιά σε κερδίζει αμέσως. Όμορφη παρουσία, σεμνή και με απέραντο ήθος και ευγένεια κερδίζει τις εντυπώσεις. Συμμετέχει στο «Γοργόνες και Μάγκες» μια υπερπαραγωγή -αναβίωση του θρυλικού κινηματογραφικού μιούζικαλ- ερμηνεύοντας με ένα μοναδικό τρόπο το θρυλικό τραγούδι της Μαρινέλλας «Άνοιξε πέτρα να διαβώ». Διαθέτει μουσική παιδεία, σπουδές υποκριτικής και χορού. Πρόκειται για ένα όνομα που θα συζητηθεί πολύ καθώς οι φωνητικές της ικανότητες είναι πολλά υποσχόμενες. 

Συνέντευξη στην Έπη Τρίμη 

Πρόκειται να συμμετάσχεις στις «Γοργόνες και Μάγκες». Πώς έγινε η εν λόγω πρόταση και τί συναισθήματα απορρέουν μέσα απ’ όλο το σχήμα της συνεργασίας; 

Μόνο θετικά συναισθήματα απορρέουν από τη συνεργασία αυτή, καθώς βρίσκομαι σ’ ένα περιβάλλον με επαγγελματίες που ξέρουν πολύ καλά τί κάνουν, έχουν κοινό στόχο, δουλεύουν πολλές ώρες αγόγγυστα, είναι υπομονετικοί και το αποτέλεσμα βγαίνει απίστευτα καλό. Τέλος, δεν υπάρχει καμία απολύτως ιδιοσυγκρασιακή παραφωνία όντας όλοι για όλους. Νιώθω τυχερή και χαρούμενη γιατί μέσα σε όλο αυτό υπάρχω κ εγώ. Με έχουν τιμήσει πολύ.

Ξέρω πως παράλληλα έχεις κάποιες εμφανίσεις στο El Covento del Arte. Προτιμάς τους πιο μικρούς χώρους όπου η επαφή με το κοινό είναι πιο άμεση και ζεστή ή απλά έτυχε; 

Συζητάω για κάποιες εμφανίσεις στο El Covento del Arte μιας και γνώρισα το χώρο μέσω της κυρίας Αλίκης Δανάλη η οποία επικοινωνεί, μεταξύ πολλών άλλων, και την παράσταση «Γοργόνες και Μάγκες». Πρόκειται για ένα υπέροχο χώρο, μπαίνεις μέσα κι αλλάζει όλη σου η διάθεση! Σαν να ταξίδεψες κάπου εκτός Ελλάδος και μπαίνεις να διασκεδάσεις σε μια σάλα μοναδικής αισθητικής με ευγενέστατους οικοδεσπότες κι εργαζόμενους. 

Μέχρι σήμερα έχω εμφανιστεί σε πολλούς χώρους , άλλοτε μικρούς, άλλοτε τεράστιους! Δεν παίζει ρόλο αυτό σε ό,τι κάνεις, το θέμα είναι πάντα να ακούς ορθά , να σ’ ακούνε και να σε βλέπουν σωστά και να υπάρχει μια διαδραστικότητα με τον κόσμο, αυτό είναι το ζητούμενο. Να το ευχαριστιέσαι δηλαδή και να το ευχαριστιούνται και οι ίδιοι οι παρευρισκόμενοι. Να συγκινείσαι και να συγκινούνται. Να διασκεδάζουν και μαζί τους κι εσύ. 

Η συνθήκη αλλάζει όταν ο χώρος είναι μεγάλος. Σε μικρότερους χώρους είσαι πιο κοντά στον κόσμο κι’ αυτό καμιά φορά είναι πολύ ωραίο, έτσι, γίνονται κάποια πράγματα λίγο πιο αυθόρμητα.

Ποιός είναι ο ρόλος της μουσικής στην κουλτούρα ενός λαού; 

Ο ρόλος της μουσικής στην κουλτούρα ενός λαού είναι τίτλος βιβλίου, έρευνας, διατριβής, συνεδρίου. Σε μερικές γραμμές δεν μπορεί να δοθεί μια απλή απάντηση. Η μουσική είναι, μεταξύ άλλων, κι’ ο ορισμός της κουλτούρας ενός λαού.

Η μουσική αφυπνίζει συνειδήσεις; Αν η απάντησή σου είναι θετική θα ήθελα να σκεφτείς πώς ένας καλλιτέχνης νέος όπως εσύ μπορεί να «διαφημίσει» μέσω της δουλειάς του τα προβλήματα της χώρας και να προκαλέσει τη συμπάθεια και εύνοια άλλων λαών, κυρίως της δύσης. 

Η μουσική δεν αφυπνίζει συνειδήσεις. Δημιουργεί ή/και ενισχύει ήδη υπάρχοντα συναισθήματα. Εμπνέει και βοηθά τους ανθρώπους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. 

Είναι απαραίτητη σχεδόν για όλους, τα παλιά τα χρόνια δε νοείτο να τελειώσει ένα τραπέζωμα χωρίς- αυτοσχέδια- οι άνθρωποι να τραγουδήσουν τη χαρά τους ή τον καημό τους. Και πολλά πολλά ακόμα…

Το πολιτικό τραγούδι είναι αυτό που μπορεί να αφυπνίσει συνειδήσεις και να τονώσει το κοινό αίσθημα, να οδηγήσει και να λυτρώσει. Να φανατίσει ή να κατευνάσει. Ένας καλλιτέχνης νέος μπορεί να κοινοποιήσει μέσω της δουλειάς του τα προβλήματα της χώρας και να προκαλέσει τη συμπάθεια και εύνοια άλλων λαών, καταρχάς τραγουδώντας σε μια διεθνή γλώσσα (αγγλικά ή ισπανικά ή γαλλικά). Αλλά στ’ αλήθεια τώρα, για να μην κάνουμε γενικεύσεις, ένας νέος καλλιτέχνης μπορεί αν θέλει και το έχει ως στόχο, να αφυπνίσει αρχικά τους ομοεθνείς του κι έπειτα αν το καταφέρει, ας προχωρήσει παρακάτω…

Πώς αξιοποιείς τις ευκαιρίες που σου «χτυπάνε» την πόρτα; Προτιμάς λίγες και ποιοτικές δουλειές ή πιστεύεις πως η καριέρα κτίζεται και με κάποιες «εκπτώσεις»; 

Η κάθε καριέρα χτίζεται με εκπτώσεις, για τον καθένα διαφορετικές. Η έκπτωση ηθών κι αξιοπρέπειας όμως είναι οδυνηρή κι όποιος την κάνει το γνωρίζει. Από την άλλη δίχως εκπτώσεις δεν προχωράς, απλά γιατί ό,τι για σένα είναι έκπτωση για κάποιον άλλον μπορεί να είναι απλά παραδοχή ή αποδοχή ή συμβιβασμός. Εγώ, προτιμώ πολλές και ποιοτικές δουλειές με καλούς συνεργάτες. Κι’ όταν μου δίνεται μια ευκαιρία όπως φέτος με την παράσταση «Γοργόνες και Μάγκες», προσπαθώ να την αξιοποιώ δίνοντας ό,τι καλύτερο μπορώ, φωνητικά, ερμηνευτικά και ψυχικά.

Το να είναι κάποιος καλλιτέχνης, τί σημαίνει για σένα και για τους γύρω σου;

Το να είναι κάποιος καλλιτέχνης είναι πρόβλημα. Γι’ αυτούς που τον συναναστρέφονται! Πέραν της πλάκας, η αλήθεια είναι ότι η ζωή ενός καλλιτέχνη είναι συναρπαστικά… δύσκολη. Δεν υπάρχει σταθερότητα. Η χώρα μας βρίθει καλλιτεχνών, δεν εννοώ τους ερασιτέχνες ή αυτούς που το έχουν ως πάρεργο. Εννοώ επαγγελματίες καλλιτέχνες, ηθοποιούς, τραγουδιστές. Δεν είναι εύκολος ο βιοπορισμός. Αλλά η συγκίνηση που σου προσφέρει η μοναδική επικοινωνία που κερδίζεις με το κοινό, όταν μεταξύ των στόχων σου είναι κι η επικοινωνία, δεν τιμολογείται , δεν πληρώνεται και δεν εξαγοράζεται. 

Είναι αυτό που κάθε βράδυ σου λέει μην το βάζεις κάτω και κάθε ξημέρωμα, πως σήμερα είναι μια καινούρια μέρα.  Μια σημαντική ιδιαιτερότητα του καλλιτέχνη είναι ότι διακαώς επιθυμεί να δημιουργεί και το αποτέλεσμα της δημιουργίας του να τυγχάνει αποδοχής. Οι γύρω μας πολλές φορές βλέπουν μια ωραία φωτογραφία, μια ονειρεμένη συνεργασία και θαυμάζουν. Δικαίως! Όμως, η διαδρομή για να δεις το προαναφερθέν αποτέλεσμα δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι αγώνας.

Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο ελληνικό μουσικό στερέωμα δεν είναι οι πλέον ιδανικές. Πώς πιστεύεις πως μπορεί να ξεχωρίσει μια φωνή χωρίς να πάει σε talent shows ή reality; 

Ανοίγεις ένα πολύ δύσκολο θέμα μ’ αυτή την ερώτηση… Ξέρεις, όταν ξεκίνησα εγώ να τραγουδώ δεν υπήρχε, στην Ελλάδα, όχι reality show, ούτε facebook! Έτυχα σε μια αλλαγή εποχής, ήμουν πολύ νέα ξεκινώντας αυτή τη δουλειά στη Θεσσαλονίκη και θα μπορούσα να σου γράφω για ώρες ατελείωτες γι’ αυτό αλλά δε θέλω να γίνω γραφική. Ειλικρινά δεν έχω απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση. 

Μια προτροπή μόνο έχω: «με realityή χωρίς, όποιος πονάει κι αγαπά αφόρητα αυτή τη δουλειά, ας μην παύει να μελετά, να συναντιέται, να οργανώνει, να ψάχνει, να ξαναμελετά, να βγαίνει, να αφουγκράζεται, να ΑΚΟΥΕΙ, να ζει με αλήθειες και, όλο αυτό κάπου θα οδηγήσει..».

Σε συνέχεια της ως άνω ερώτησης, κάθε γενιά είναι γέννημα της εποχής της και η εποχή μας είναι πολύ ιδιαίτερη. Πιστεύεις πως ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων , που σέβεται τον εαυτό του και τους γύρω του, έχει ήθος και αρχές μπορεί να κάνει εύκολα και γρήγορα καριέρα; Ρωτώ γιατί σήμερα τα προσόντα που ευνοούν τη γρήγορη αναγνώριση και επιτυχία είναι κυρίως η ομορφιά και η ευκολία να εκθέσεις τα κάλλη σου και δημοσίως την προσωπική σου ζωή. 

Δε συμφωνώ ότι τα προσόντα που ευνοούν τη γρήγορη αναγνώριση και επιτυχία είναι κυρίως η ομορφιά και η ευκολία να εκθέσεις τα κάλλη σου και δημοσίως την προσωπική σου ζωή.

Η εξέλιξη κάποιου, συγκεντρώνοντας τις παραπάνω συνθήκες, οδηγεί σε μια μονομερή αναγνώριση κι επιτυχία. Επίσης, υπάρχει διάσταση απόψεων στο τί εννοούμε με τον όρο επιτυχία. Αντικειμενικά, επιτυχία κι αναγνώριση έχει όποιος βρεθεί τη σωστή στιγμή στο σωστό μέρος, με τους κατάλληλους ανθρώπους, συγκεντρώνοντας μια πληθώρα χαρακτηριστικών, όπως: ταλέντο, εργατικότητα, προσαρμοστικότητα και καλώς εννοούμενη, φιλοδοξία. 

Δε θα μιλήσω για τον παράγοντα ομορφιά, είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων , που σέβεται τον εαυτό του και τους γύρω του, έχει ήθος και αρχές και συγκεντρώνει τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, είναι πολύ δύσκολο να κάνει καριέρα, ενώ, αν μπει σε τροχιά επιτυχίας, πολύ αργά θα καταξιωθεί. Αλλά αν πετύχει, θα έχει διάρκεια και καθολική αποδοχή. Μιλάμε πάντα για την εποχή μας.

Τί σημαίνει κρίση για σένα; Είναι ζήτημα αξιών και προτεραιοτήτων ή καθαρά οικονομικό ζήτημα;

Η κρίση ξεκίνησε ως οικονομική αλλά εξελίχτηκε και σε βαθιά κοινωνική, γεγονός αναπόδραστο. Μια άλλη απάντηση είναι ότι η κρίση ξεκίνησε ως κοινωνικοοικονομική με γνησίως αύξουσα πορεία. Όπως κι αν είναι, η κρίση πλέον, για μένα, μεταφράζεται σε μια γνήσια αβεβαιότητα για το μέλλον, σ’ έναν διαρκή κι ύπουλο φόβο για το παρόν που υποδαυλίζει τις ανθρώπινες σχέσεις και δεν τις ενδυναμώνει. Πόσο δε μάλλον αν παραδεχτούμε ότι εξαρτόμαστε από την ευτυχία του κοινωνικού συνόλου, όντας αναπόσπαστο κομμάτι αυτού.

Φέρεις ένα «βαρύ επώνυμο» για όσους έχουν σχέση με τα ΜΜΕ. Λόγω της θείας σου Ράνιας Ματαφιά σε αντιμετώπισαν με ένα ποιο «ιδιαίτερο τρόπο τα μέσα;

Νιώθω πολύ περήφανη για τη Ράνια Ματαφιά, έχει όντως ένα «βαρύ» όνομα στους δημοσιογραφικούς κι’ όχι μόνο κύκλους και το αξίζει στο έπακρο διότι έχει εργαστεί πολύ σκληρά και για πολλά χρόνια κι έχει βοηθήσει κι αναδείξει ,από όσο ξέρω, πολλούς που έτυχαν στο διάβα της. Είναι πολύ άξια κι ακριβοδίκαιη και τσαμπουκάς και την εκτιμώ πολύ. Αλλά, τα ΜΜΕ δεν με γνωρίζουν κι ούτε γνωρίζουν ότι έχουμε συγγένεια με τη Ράνια. Οπότε όχι, δεν με έχουν αντιμετωπίσει με ιδιαιτερότητα! Βασικά δεν με έχουν αντιμετωπίσει καθόλου (γέλια).

Έχεις κάποια άλλα επαγγελματικά σχέδια που θα τρέξουν παράλληλα αυτό το χειμώνα;

Μουσικά, είμαι σε διαδικασία καταγραφής κι ηχογράφησης δικών μου τραγουδιών καθώς και τραγουδιών που θα δουλέψουμε υπό την επιμέλεια του Γιώργου και Αλέξανδρου Παντελιά («κίτρινα ποδήλατα»).Εύχομαι σύντομα να σάς έχω πλούσιο κι’ ενδιαφέρον υλικό! Επίσης, θα βρίσκομαι σε διάφορους χώρους για εμφανίσεις με εξαιρετικούς συνεργάτες.

Τέλος, ολοκληρώνω τη μουσική και στιχουργική επιμέλεια σε μια δική μου μουσική παράσταση – ακόμα δε μπορώ να σας πω πολλά, είναι μια μικρή έκπληξη! Και στην πορεία προκύπτουν κι άλλα πράγματα για φέτος…

Πώς θα ήθελες να αφήσεις το στίγμα σου μετά από 20 χρόνια από σήμερα;

Θα ήθελα, αν τα καταφέρω, να αφήσω κάποια καλά τραγούδια που να συντροφεύουν μια χαρά, μια λύπη, έναν έρωτα, έναν χωρισμό, ένα παιδί που ονειρεύεται…

Ένα motto που σε χαρακτηρίζει;

Η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή.

Μοιράσου μια ευχή με τους αναγνώστες μας που θα ήθελες να πραγματοποιηθεί. 

Παλιότερα θα ευχόμουν κάτι για τον εαυτό μου, πια η προσωπική μου ευτυχία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την κοινωνική οπότε, αγαπητοί αναγνώστες της Pagenews, εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να ονειρευόμαστε, όχι ουτοπικά αλλά ουσιαστικά.  Να αγωνιζόμαστε για τα όνειρά μας και να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο όμορφο και πολύχρωμο τον κόσμο μας. Να αφουγκραζόμαστε όσο το δυνατόν τους γύρω μας και να έχουμε την ψυχική και σωματική δύναμη να ζούμε την ζωή πού πολλές φορές ξεχνάμε πόσο απίστευτα μικρή είναι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments