Ελλάδα

Μάνδρα Αττικής: Έξι αγνοούμενοι, 16 νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές

Μάνδρα Αττικής: Έξι αγνοούμενοι, 16 νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές
Δεν έχει τέλος η τραγωδία μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη δυτική Αττική. Στη Μάνδρα ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται σε έξι, ενώ οι νεκροί είναι 16.

Απόγνωση. Αυτή είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι στη Μάνδρα Αττικής, στη Νέα Πέραμο και στις άλλες περιοχές στη δυτική Αττική που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 16 ανθρώπους, την ώρα που οι Αρχές εξακολουθούν να αναζητούν ακόμη έξι συμπολίτες μας. Την ίδια ώρα, οι κατεστραμμένες περιουσίες τους βρίσκονται απροστάτευτες στο έλεος των κακοποιών, που ήδη ξεκίνησαν το έργο τους στα μισογκρεμισμένα από τα ορμητικά νερά κτίρια.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι οι αγνοούμενοι είναι ξανά έξι καθώς στα τέσσερα άτομα που αναζητούσαν από την Πέμπτη προστέθηκαν άλλα δύο: ένας κυνηγός και ένας άλλος άνδρας από την περιοχή Καντίνες στη Μάνδρα. Για τους δύο αυτούς αγνοούμενους ενημέρωσαν την αστυνομία οι συγγενείς τους δύο 24ωρα μετά τη θεομηνία.

Έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να βρει τρόπο για να αποζημιωθούν οι πολίτες της Μάνδρας απηύθυνε το πρωί της Παρασκευής η δήμαρχος της περιοχής που επλήγη από τις φονικές πλημμύρες, Ιωάννα Κριεκούκη.

«Να έρθουν να δουν τις ζημιές. Εγώ τους είπα να μπουν στην πόλη. Ούτε η περιφερειάρχης, ούτε ο πρωθυπουργός δεν μπήκαν στην πόλη της Μάνδρας» ειπε η κυρία Κριεκούκη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όσο για τις συνολικές καταστροφές η δήμαρχος Μάνδρας εκτίμησε ότι ο αριθμός των κατοικιών και των επιχειρήσεων που έχουν καταγραφεί φτάνει τα 1.500.

Στο έλεος της κακοκαιρίας όλη η χώρα

Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη χώρα και το βράδυ χτύπησε και την Αττική. Η σφοδρή βροχόπτωση απλώθηκε σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Αττικής, από τον Πειραιά έως και τα βόρεια προάστια. Στην Αθήνα, δεκάδες ήταν οι κλήσεις σε περιοχές των νοτίων και των δυτικών προάστια.Η έντονη βροχόπτωση έπληξε τις περισσότερες περιοχές της Αττικής, από τα βόρεια ως τα νότια προάστια, ενώ στο κέντρο της Αθήνας έπεσε χαλάζι.

Οι περισσότεροι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους. Η Πυροσβεστική δέχθηκε από όλη την Αττική κλήσεις για βοήθεια, απαντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς οδηγών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ευτυχώς, οι οδηγοί είχαν κατορθώσει να απεγκλωβιστούν μόνοι τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πυροσβεστική έλαβε κλήσεις για πλημμύρες σε υπόγεια σε Γλυφάδα, Βούλα, λεωφόρο Ποσειδώνος και την Λ. Βουλιαγμένης, καθώς και από το κέντρο την Κυψέλη, κέντρο Αθήνας, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια και Αχαρνές. Συνεργεία της Πυροσβεστικής επίσης επιχείρησαν για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια και στην Αίγινα. 

Κλειστά τα σχολεία στην Αττική 

Εντωμεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία της Αττικής με επείγουσα απόφαση της Περιφέρειας. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και για την ασφάλεια των μαθητών, η Περιφερειάρχης Αττικής, σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής.

Σήμερα θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία και στην Πιερία.

Κλειστά τα σχολεία και σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη

Την αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, αποφάσισαν οι δήμαρχοι των τριών νησιών, λόγω έκτακτου δελτίου πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, ο Δήμος Ζακύνθου καλεί τους πολίτες να μην βγάζουν σκουπίδια στους δρόμους, ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, «λόγω της συνεχιζόμενης διάρκειας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και της περιορισμένης -για τους γνωστούς λόγους- αποκομιδής των απορριμμάτων, τίθεται σε επιφυλακή όλο το προσωπικό του Δήμου έως και την Κυριακή, 19/11/2017».

Κλειστά σχολεία και στον νομό Λάρισας

Για λόγους ασφαλείας δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Παρασκευή τα δημοτικά σχολεία στη Μελιβοία και στο Στόμιο, του Δήμου Αγιάς, καθώς και τα νηπιαγωγεία σε Στόμιο, Αγιόκαμπο, Μελιβοία.

Ποια σχολεία θα κλείσουν στην Πιερία

Με ανακοίνωσή της η ΔΔΕ Πιερίας ενημερώνει ότι κατόπιν αποφάσεων των Δήμων, Κατερίνης, Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού σήμερα 17-11-2017 δεν θα λειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες αρμοδιότητας της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Πιερίας λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Ακόμη για σήμερα 17-11-2017 δεν θα λειτουργήσουν όλες οι Εσπερινές σχολικές μονάδες, Εσπερινό Γ/σιο Κατερίνης, Εσπερινό ΓΕΛ Κατερίνης και Εσπερινό ΕΠΑΛ Κατερίνης.

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Αττικής

Οι δρόμοι που παραμένουν κλειστοί λόγω συσσώρευσης υδάτων:

-Η παλαιά εθνική οδός Αθηνών- Κορίνθου στο 39ο χιλιόμετρο στα Μέγαρα, στο ρεύμα προς Αθήνα.-Στο 36ο χιλιόμετρο στη Νέα Πέραμο, στο ρεύμα προς Αθήνα-Στον κόμβο Διυλιστηρίων, στο ρεύμα προς Νέα Πέραμο-Στον κόμβο Μάνδρας, ρεύμα προς Μάνδρα-Η παλαιά εθνική οδός Αθηνών- Θηβών στο 4ο χιλιόμετρο, προς Θήβα-Στην διασταύρωση Μάνδρας- Μαγούλας για τις οδούς προς Θήβα-Στην οδό Στρατηγού Ρόκα στο ύψος του σούπερ μάρκετ Γαλαξίας προς Μάνδρα

Επίσης υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Σαλαμίνας στην Σαλαμίνα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος της οδού Ζωοδόχου Πηγής έως την Λ. Φανερωμένης.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα

Μακεδονία, ΘράκηΚαιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, στη Μακεδονία κατά διαστήματα ισχυρές. Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια τμήματα τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική ΠελοπόννησοςΚαιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές κυρίως στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική ΠελοπόννησοςΚαιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Άνεμοι: στα βόρεια από ανατολικές και στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 12 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, ΚρήτηΚαιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές κυρίως στις Κυκλάδες, τη δυτική και τη νότια Κρήτη. Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 15 έως 22 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, ΔωδεκάνησαΚαιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑττικήΚαιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 13 έως 18 βαθμούς κελσίου.

ΘεσσαλονίκηΚαιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Άνεμοι: ανατολικοί 4 με 6 και στα θαλασσιά τμήματα 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Βαθμιαία στο Θερμαϊκό βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 12 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Βελτίωση από το Σάββατο Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Αντώνη Λάλο η κακοκαιρία που επηρεάζει τη χώρα θα διατηρηθεί σχεδόν στο σύνολό της, περίπου μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, οπότε από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα υπάρξει μια πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού.

Πρόγνωση για αύριο Σάββατο 18-11-2017

Καιρός: στα βορειοδυτικά νεφώσεις με παροδικές βροχές και γρήγορη Βελτίωση. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα Φαινόμενα τα όποια θα είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα ισχυρά Μέχρι τη νύχτα θα εξασθενήσουν στο Ιόνιο, την Κρήτη και όλα τα Ηπειρωτικά πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Άνεμοι: στα δυτικά και βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 Μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Καλλιάνος: Οι καταιγίδες θα συνεχιστούν 

«Μην ξεγελιέστε από την πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, αναμένονται πάλι καταιγίδες το βράδυ», είχε γράψει νωρίτερα στο Facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.  «Μπορεί ο καιρός να δείχνει ελαφρώς βελτιωμένος ως προς τις βροχοπτώσεις στην Αττική, όμως μην ξεγελιέστε! 

Από τις βραδινές ώρες σήμερα αναμένω νέο "ξέσπασμα" με σποραδικές καταιγίδες που θα απασχολήσουν μεγάλο μέρος του νόμου Αττικής και ενδεχομένως και των δυτικότερων περιοχών της που εχθές επλήγησαν. Φαίνεται ότι θα έρθει κάτι αρκετά δυνατό και ότι σε τοπικό επίπεδο θα σημειωθούν αρκετά χιλιοστά βροχής. 

Δεν θέλω να αγχωθείτε, δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε και δεν είναι και η πρόθεση μου αυτή. Επιθυμώ απλά να σας ενημερώσω γι αυτό που εκτιμώ ότι θα έρθει πάλι. Και να σας πω την αλήθεια μου, μακάρι να μην βρέξει πάλι στην Αττική το βράδυ, όμως δύσκολα θα το αποφύγουμε. Και πιο πολύ το αναφέρω για τις πληγείσες περιοχές, όπου υπάρχουν άνθρωποι που σήμερα το βράδυ θα μείνουν στους δρόμους διότι για τις άλλες περιοχές δεν τίθεται ζήτημα ανησυχίας. Αυτή η κατάσταση, με εξάρσεις και υφέσεις, θα διατηρηθεί στην Αττική μέχρι και το Σάββατο το βράδυ…».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments