Ελλάδα

Κοινωνικό μέρισμα: H σωστή διαδικασία για την αίτηση και οι προϋποθέσεις – Πότε θα το λάβουν οι δικαιούχοι

Κοινωνικό μέρισμα: H σωστή διαδικασία για την αίτηση και οι προϋποθέσεις – Πότε θα το λάβουν οι δικαιούχοι
Η σελίδα για το κοινωνικό μέρισμα, koinonikomerisma.gr "έπεσε" από την επισκεψιμότητα των εν δυνάμει δικαιούχων. Ποια είναι όμως η σωστή διαδικασία για να κάνει κάποιος σωστά την αίτηση και ποιες οι προϋποθέσεις;

Από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για να κάνουν οι δικαιούχοι προκειμένου να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, η ιστοσελίδα δέχθηκε καταιγισμό επισκεπτών, με τα κλικ να ξεπερνούν τα 9,7 εκατομμύρια κλικ και τους μοναδικούς χρήστες να φτάνουν τα 1,5 εκατομμύρια.

Το κοινωνικό μέρισμα, δε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων,  στις 20 με 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον γ.γ. κοινωνικής πρόνοιας κ. Δημήτρη Καρέλα.

Οι εντυπωσιακοί αριθμοί συνεχίζονται καθώς εγκρίθηκαν ήδη 216.904 αιτήσεις ενώ έχουν κατατεθεί περισσότερες από 350.000 αιτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας μέχρι τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας είχαν εγκριθεί 216.904 αιτήσεις, ενώ σε κατάσταση αναμονής ήταν άλλες 150.000 αιτήσεις, οι οποίες θα περνούσαν από επεξεργασία σε δεύτερο χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως η ιστοσελίδα για την υποβολή αιτήσεων για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, άνοιξε το απόγευμα της Κυριακής 26 Νοεμβρίου 2017 και θα παραμείνει ανοιχτή ώες και τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2017.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία κατά το πρώτο 24ωρο προκύπτει ότι περίπου το 17% απορρίφθηκε λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Η διαδικασία αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα

Για να διαπιστώσει κάποιος αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να επισκεφτεί την ιστοσελίδα koinonikomerisma.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στη φορολογική βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Και στη συνέχεια να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα.

Βήμα 1o: Μπείτε στην πλατφόρμαΒήμα 2o: Ελέγξτε τα στοιχεία σαςΒήμα 3o: Συμπληρώστε το IBAN σαςΒήμα 4o: Πείτε στους φιλοξενούμενούς σας να δώσουν την συγκατάθεση τουςΒήμα 5o: Δείτε αν πληρείτε τα κριτήρια επιλεξιμότηταςΒήμα 6o: Αποδεχθείτε το Κοινωνικό Μέρισμα του 2017.

Προϋποθέσεις

Βασικές προϋποθέσεις για ανέργους:

Προϋπόθεση 1: Να είσαι άνεργος για τουλάχιστον 6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν συμπληρώσει 4-5 μήνες χωρίς δουλειά δεν θα δουν ποτέ μέρισμα.

Προϋπόθεση 2: Η ελάχιστη ανεργία των 6 μηνών να είναι συνεχόμενη. Αυτό σημαίνει ότι εάν βρήκες μια δουλειά για έναν μήνα και στη συνέχεια ξαναέμεινες άνεργος, δεν θα δεις ποτέ μέρισμα. 

Μπλέξιμο και τους με τους φιλοξενούμενους καθώς είτε το σύστημα «μπλοκάρει» από συγκεκριμένες αλλά όχι λίγες ειδικές περιπτώσεις είτε δεν υπάρχει σαφής απάντηση στην Κοινή Υπουργική Απόφαση. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάποιος ήταν ένα εξάμηνο φιλοξενούμενος κι ένα εξάμηνο είχε ιδιοκατοίκηση, αλλά το σύστημα τον θεωρεί ως φιλοξενούμενο άρα δεν μπορεί να υποβάλει μόνος του αίτηση για μέρισμα. 

Σε άλλη περίπτωση, κάποιος που δηλώθηκε στη φορολογική δήλωση ως φιλοξενούμενος για τη χρήση του 2016, φέτος από τον Ιανουάριο κιόλας ζει μόνος του, έχει τα δικά του οικογενειακά βάρη, αλλά παρά ταύτα το σύστημα δεν αναγνωρίζει αυτήν την αλλαγή, ούτε καν με δυνατότητα ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης κι έτσι δεν μπορεί να υποβάλει μόνος του αίτηση για μέρισμα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments