Πολιτισμός

Χρήστος Ιωακειμίδης: Πέθανε ο ιστορικός τέχνης

Χρήστος Ιωακειμίδης: Πέθανε ο ιστορικός τέχνης
Έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός τέχνης Χρήστος Ιωακειμίδης.

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Χρήστος Ιωακειμίδης, ένας από τους πλέον σημαντικούς ιστορικούς τέχνης με διεθνή πορεία και ένας από τους πλέον επιτυχημένους ανεξάρτητους επιμελητές μεγάλων εικαστικών διοργανώσεων.

Με την πορεία του στο χώρο, ο Χρήστος Ιωακειμίδης, συνέβαλε στην αποτύπωση των εκάστοτε εικαστικών ρευμάτων αλλά και την ανάδυση τάσεων σε κάθε εποχή.

Ο Χρήστος Μ. Ιωακειμίδης γεννήθηκε το 1932 στην Αθήνα. Το 1952 μετέβη στη Γερμανία όπου σπούδασε φιλοσοφία και λογοτεχνία στη Στουτγάρδη και από το 1953 ιστορία της τέχνης στη Χαϊδελβέργη και πολιτιστική κοινωνιολογία.

Το 1957 διοργάνωσε την πρώτη του έκθεση «Βερολίνο Βερολίνο – Νέοι Ζωγράφοι και Γλύπτες του Βερολίνου» στην Αθήνα. Καθιέρωσε τη φήμη του ως διοργανωτή επιμελητή εκθέσεων το 1977 με την αναδρομική έκθεση του Joseph Beuys «Richtkräfte» στο Neue Nationalgalerie του Βερολίνου.

Διοργάνωσε εκθέσεις-τομές στο εξωτερικό. Το «ZEITGEIST» στο Martin-Gropius-Bau, Βερολίνο 1982/83, την «Γερμανική Τέχνη στον 20ο Αιώνα» στην Royal Academy of Arts, Λονδίνο, 1985/86, το «METROPOLIS» στο Martin-Gropius-Bau, Βερολίνο 1991, την «Αμερικανική Τέχνη στον 20ο Αιώνα» στο Βερολίνο.

Τα τελευταία χρόνια επέστρεψε από το Βερολίνο και ζούσε μόνιμα στην Ελλάδα. Δώρισε τη μεγάλη βιβλιοθήκη του στη Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών τεχνών, στην οποία υπάρχει πτέρυγα με το όνομά του.

Το 2011 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments