Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Ιράκ: Διαδηλωτές πυρπόλησαν τις έδρες κομμάτων του Ιρακινού Κουρδιστάν
Ιράκ: Διαδηλωτές πυρπόλησαν τις έδρες κομμάτων του Ιρακινού Κουρδιστάν | Pagenews.gr
Pagenews Team 18 Δεκεμβρίου 2017, 20:34 18 Δεκεμβρίου 2017, 20:34

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στο Ιράκ, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν κι ένα κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, διαμαρτυρώμενοι κατά της διαφθοράς και απαιτώντας την παραίτηση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραζάκ Σαρίφ, έναν εκ των ηγετών του κόμματος Goran, τα κτίρια βρίσκονται στην περιοχή Πιραμαγκρούν, 30 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Σουλεϊμανίγια. Ωστόσο δεν υπάρχουν θύματα. 

Αγανακτισμένοι λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διενεργήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου και προκάλεσε ο πρώην πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί, το οποίο δεν αναγνώρισε η Βαγδάτη, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK, του Μασούντ Μπαρζανί), της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK, που ιδρύθηκε από τον Τζαλάλ Ταλαμπανί), του κόμματος Γκοράν (Goran), της Ισλαμικής Ένωσης και της Ισλαμικής Ομάδας.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε όλο το Ιρακινό Κουρδιστάν, κυρίως στην πόλη Σουλεϊμανίγια και στην ομώνυμη επαρχία καθώς και σε πόλεις της επαρχίας Αρμπίλ. Ανάμεσά τους, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων οι μισθοί καταβάλλονται σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα αλλά και εργάτες που είναι θύματα της οικονομικής επιβράδυνσης.

Οι διαδηλωτές φώναζαν : «Κάτω οι κλέφτες», «Θάνατος στον Μπαρζανί», «Κάτω η κυβέρνηση της διαφθοράς» ή ακόμη «Κάτω η κυβέρνηση που έχασε διαφιλονικούμενες περιοχές».

Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί οργάνωσε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, παρά την αντίθεση της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης που επιθυμεί η αυτόνομη αυτή περιφέρεια στο βόρειο τμήμα της χώρας να συνεχίσει να αποτελεί τμήμα του Ιράκ. Στο δημοψήφισμα το «Ναι» επικράτησε με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά η Βαγδάτη ουδέποτε αναγνώρισε το αποτέλεσμα ή το ίδιο το δημοψήφισμα.

Μετά το δημοψήφισμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέλαβε διαφιλονικούμενα ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ εδάφη, κυρίως την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στα όνειρα οικονομικής ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ.

Το ιρακινό Κουρδιστάν βρισκόταν ήδη σε δύσκολη οικονομική κατάσταση πριν από το δημοψήφισμα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Ετικέτες: 


2017