Διεθνή

“Νονές” στη Μαφία: Όταν οι γυναίκες παίρνουν τον νόμο στα δικά τους χέρια

“Νονές” στη Μαφία: Όταν οι γυναίκες παίρνουν τον νόμο στα δικά τους χέρια
Η Μαρία Άντζελα Ντι Τρίπανι ανέλαβε την αναδιοργάνωση της Cosa Nostra μετά τον θάνατο του Ρίινα. Συνελήφθη πριν λίγες μέρες. Το www.pagenews.gr γράφει για τις γυναίκες - σύμβολα στον υπόκοσμο της Ιταλίας.

Η Μαρία Άντζελα Ντι Τριπάνι, η 49χρονη σύζυγος ενός εκ των μεγάλων αφεντικών της ιταλικής μαφίας, του Σαλβατόρε «Σαλβίνο μάτια από πάγο» Μαντόνια, συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα, αφού προέκυψε πως πλέον ήταν επικεφαλής της αναδιοργάνωσης της Cosa Nostra μετά το θάνατο του πολύχρονου αφεντικού Τότο Ριίνα στη φυλακή τον περασμένο μήνα.

Για τη σύλληψη της χρειάστηκαν περισσότεροι από 200 ένοπλοι αστυνομικοί, πέντε εξειδικευμένες μονάδες σκύλων και δύο ελικόπτερα. Ναι, για τη σύλληψη μιας γυναίκας. Για την ακρίβεια "Της κυρίας του σπιτιού", όπως την αναφέρουν στους κύκλους της μαφίας, αφού είχε την πλήρη ευθύνη της οργάνωσης των υποθέσεων κάθε οικογένειας η οποία ανήκει στη μαφία της Σικελίας. Η Ντι Τριπάνι διέταζε τιμωρίες και χτυπήματα. Κάποιοι την αποκαλούν ως το τελευταίο ισχυρό αφεντικό της μαφίας στη Σικελία.

Ένας “pentito” (αποστάτης) είπε στους ανακριτές ότι «ενεργεί σαν πραγματικός άντρας», σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου. Εκείνη και αυτοί στους οποίους έδινε εντολές κατηγορούνται για 33 εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων επιτυχημένων προσπαθειών εκβιασμού, κατά τις οποίες προκύπτει ότι προσωπικά φρόντισε για τη συλλογή των “pizzo” (χρήματα προστασίας) από τοπικές επιχειρήσεις.

Η ίδια και ο σύζυγός της, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την δολοφονία του ακτιβιστή πολέμιου της μαφίας, Λίμπερο Γκράσι, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ένα μικρό… θαύμα, αφού η Τριπάνι έμεινε έγκυος κατά τη διάρκεια μίας προσεκτικά φυλασσόμενης επίσκεψης στις φυλακές το 2000. Η εγκυμοσύνη επαληθεύτηκε με τεστ πατρότητας, το οποίο έκανε τότε τους υπεύθυνους να εξετάσουν εάν κατάφερε και πέρασε με κάποιο τρόπο το σπέρμα του σε εκείνη ή αν είχε πράγματι συνουσία μαζί της δωροδοκώντας τους φρουρούς για να κάνουν τα… στραβά μάτια.

Η Τριπάνι όμως δεν είναι η μοναδική, είναι απλά η τελευταία κυρία της μαφίας που συνελήφθη, σε κάτι που φαίνεται πως έχει αρχίσει να γίνεται η νέα… τάση μεταξύ των εγκληματικών οικογενειών στη Σικελία. Η Σικελία φαίνεται πως έχει αντιγράψει κατά κάποιο τρόπο τη Νάπολη και πως ενεργούσαν παλαιότερα εκεί σχετικά με τη δράση των γυναικών εντός της μαφίας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο συνελήφθησαν επίσης στην Σικελία τρεις γιαγιάδες “νονές” που ήταν γνωστές ως η συμμορία «αγκάθινο αχλάδι», όταν ο άνδρας που μεγάλωσαν από το ορφανοτροφείο τις «κάρφωσε», παραδίδοντας στοιχεία στις αρχές. Οι γυναίκες, Μαρία Σκουντέρι, 52 ετών, Κονσέτα Σκαλίσι, 60 ετών, και η Πάολα Τορίσι, 52 ετών, ονομάζονταν «οι τρεις βασίλισσες της Καλτατζιρόνε» δηλαδή της περιοχής όπου …βασίλευαν με βία, σύμφωνα με τον άντρα τον οποίο μεγάλωσαν.

Το 2015, η Αουρόρα Σπάνο, η 59χρονη σύζυγος ενός αφεντικού της Ndrangheta Calabrese, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης για τον ηγετικό της ρόλο στην οργάνωση λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Ο σύζυγός της, ο Λουίτζι Μπελόκο, καταδικάστηκε μόνο σε 18 χρόνια, για μικρότερα εγκλήματα.

Ένας εκπρόσωπος της ιταλικής αστυνομίας κατά της μαφίας είπε στην The Daily Beast ότι είναι φυσικό οι γυναίκες να φτάνουν πλέον σε υψηλότερες θέσεις σε εγκληματικές οργανώσεις, καθώς οι περισσότεροι άνδρες που έχουν σχέση με τη μαφία έχουν πλέον συλληφθεί. «Πολλές φορές οι γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά όλες τις πτυχές της επιχείρησης», είπε, «οι γυναίκες αποκτούν εξουσίες και σε άλλους τομείς, οπότε δεν αποτελεί πλέον ταμπού να παίρνεις εντολές από γυναίκα στις εγκληματικές οργανώσεις».

Κάποτε στη Νάπολη

Τη δεκαετία του ’50 μια έγκυος γυναίκα από τη Νάπολη, πρώην βασίλισσα της ομορφιάς με το παρατσούκλι «η κουκλίτσα» (Pupetta), έγινε η πρώτη «νονά» της μαφίας, όταν εκδικήθηκε το θάνατο του άνδρα της σκοτώνοντας τον δολοφόνο του.

Γέννησε το γιο της στη φυλακή και ανέλαβε την ηγεσία της οικογένειας πέντε χρόνια αργότερα, όταν αποφυλακίστηκε.

Από τότε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια η Καμόρα, η ναπολιτάνικη μαφία, είχε αρκετές φορές περάσει σε γυναικεία χέρια σε εποχές που οι καραμπινιέροι κατάφερναν να χτυπήσουν το οργανωμένο έγκλημα, σκοτώνοντας ή συλλαμβάνοντας τους αρχηγούς της.

Χήρες δολοφονημένων «νονών», σύζυγοι, κόρες και αδερφές αναλάμβαναν τη συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης και τη διατήρηση της ηγετικής της υπόστασης ανάμεσα στις υπόλοιπες «οικογένειες» που προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν το κενό.

Ακόμη και όταν οι αρχηγοί αναγκάζονταν να κρυφτούν στο εξωτερικό, οι γυναίκες λειτουργούσαν ως ο συνδετικός κρίκος με την υπόλοιπη οικογένεια και γίνονταν «ταχυδρόμοι» των εντολών τους.

Η Σινιόρα Μαρία Λισιάρντι είναι μία από τις πιο ισχυρές padrines (νονές) της Νάπολης. Ανέλαβε την «οικογένεια» το 1999, όταν ο αδερφός της Γκενάρντο Λισιάρντι, αρχηγική φυσιογνωμία των Σεκοντριλιάνο, αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό για να γλιτώσει τη σύλληψη. Η ίδια, ωστόσο, έπεσε στα χέρια της αστυνομίας το 2001 και έκτοτε βρίσκεται σε μία από τις πιο ασφαλείς φυλακές της Ιταλίας, όπου παραμένει σε καθεστώς απομόνωσης. Αυτό, ωστόσο, δεν την εμποδίζει να διοικεί τις επιχειρήσεις της οικογένειας από τη φυλακή.

Είναι από τις λίγες γυναίκες που έχει καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους αργηγούς άλλων «οικογενειών» και λέγεται ότι εκτός από την ευκολία της να δολοφονεί έχει το χάρισμα να πείθει τον συνομιλητή της. Αν και μικροκαμωμένη, γνωστή σε φίλους και εχθρούς ως η «μικρή», θεωρείται υπεύθυνη για τουλάχιστον 30 δολοφονίες.

Ανάμεσά τους και το μακελειό στους δρόμους της Νάπολης το 2002, όταν οι Σεκοντριλιάνο και Ντι’ Λάουρο, αλληλοεξοντώθηκαν για τον έλεγχο μιας μικρής περιοχής. Αξιοσημείωτο είναι ότι εκείνη την εποχή αρχηγοί και στις δύο οικογένειες ήταν γυναίκες.

Μετά την έκρηξη βόμβας στη Σικελία το 1992 όπου δολοφονήθηκαν οι δύο εισαγγελείς, σκληροί διώκτες της μαφίας, Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, ο ιταλικός νόμος έγινε πιο σκληρός για τους συλληφθέντες. Απαγόρευε, μεταξύ άλλων, τις επισκέψεις μελών της οικογενείας επιτρέποντας την είσοδο μόνο στις συζύγους τους.

Ήταν τότε που οι γυναίκες επανήλθαν στο προσκήνιο και ανέλαβαν ξανά αρχηγικούς ρόλους. Μια τέτοια εποχή ζει το οργανωμένο έγκλημα της Ιταλίας και στις μέρες μας, αλλά πλέον φαίνεται πως η Σικελία είναι αυτή που έχει πάρα τον ρόλο της "γυναικοκρατούμενης" περιοχές της μαφίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments