Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Άνγκελα Μέρκελ: Η Γερμανία πρέπει να μάθει από τα λάθη που έγιναν στον τομέα της ασφάλειας
Άνγκελα Μέρκελ: Η Γερμανία πρέπει να μάθει από τα λάθη που έγιναν στον τομέα της ασφάλειας | Pagenews.gr
Pagenews Team 19 Δεκεμβρίου 2017, 19:54 19 Δεκεμβρίου 2017, 19:54

Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε τη δήλωση αυτή σήμερα, στα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου στην πλατεία Μπράιτσαϊντπλατς, καθώς εντείνονταν οι επικρίσεις από τις οικογένειες των θυμάτων και από τους επιζώντες σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή της χειρίστηκε την υπόθεση.

"Σήμερα είναι ημέρα θρήνου αλλά και μια ημέρα αποφασιστικότητας, να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα που δεν λειτούργησαν" στο παρελθόν, τόνισε η Μέρκελ.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2016 ο Ανίς Αμρί, ένας Τυνήσιος που είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία αλλά το αίτημά του είχε απορριφθεί, άρπαξε ένα φορτηγό, σκότωσε τον οδηγό του και κατόπιν το έριξε στην πλημμυρισμένη από κόσμο αγορά. Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Η καγκελάριος συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων στην καγκελαρία την Δευτέρα. Δήλωσε ότι θα συναντηθεί ξανά μαζί τους σε μερικούς μήνες για να τους ενημερώσει για τα μαθήματα που πήρε η Γερμανία από τη χειρότερη ισλαμιστική επίθεση που έχει βιώσει ποτέ η χώρα.

Στο μνημείο αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων, χαραγμένα στα σκαλιά της Εκκλησίας του Κάιζερ Γουλιέλμου, που βρίσκεται κοντά στο σημείο της επίθεσης.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι άργησε να παρασχεθεί βοήθεια προς τα θύματα και αυτή που τους δόθηκε δεν ήταν αρκετή. "Προκαλεί πίκρα που το κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους συγγενείς σας", είπε απευθυνόμενος στις οικογένειες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη για να αποτρέψει μια τέτοια επίθεση. "Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε συγγνώμη από τα θύματα και τους συγγενείς" έγραψε σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει την αποζημίωση προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους επιζώντες αφού το ποσό των 10.000 ευρώ που πρόσφερε κρίθηκε ανεπαρκές, όπως ανέφερε ο Κουρτ Μπεκ, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων.

Ετικέτες: 


2017