Πολιτική

Η Μακεδονία δεν είναι μία…

Η Μακεδονία δεν είναι μία…
Όταν το 2007 ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος έπαιρνε την σύμφωνη γνώμη της τότε αντιπολίτευσης με εξαίρεση τον εθνικιστικό ΛΑ.Ο.Σ για σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ ο Πάνος Καμένος ήταν υπουργός της κυβέρνησής του.

Από το στόμα του δεν ακούστηκε μιλιά. Καμμιά αντίρρηση. Ολοι τότε είχαν συμφωνήσει για σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» και θα χρησιμοποιείται για όλες τις χρήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αυτής της χώρας.

Φαινόταν τότε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της χώρας θα λυθεί όπως θα έπρεπε να έχει λυθεί από το 1992 με το περίφημο «πακέτο Πινέιρο». Τότε που ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε συμφωνήσει με την σύνθετη ονομασία αλλά ο μεγάλος Καραμανλής ως πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αντώνης Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών τορπίλισαν την συμφωνία.

Ήταν τότε που όλοι έτρεχαν στην Θεσσαλονίκη με τα συλλαλητήρια στα οποία κεντρικό σύνθημα ήταν «Η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική». Από πού κι ως που όμως. Είναι γεγονός ότι ως γεωγραφικός χώρος η Μακεδονία περιλαμβάνεται κατά ποσοστό κοντά στο 35% στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Είναι επίσης γεγονός ότι ο προσδιορισμός Μακεδονία υπήρχε από την Ενωση των Γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών που έκανε ο Τίτο μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε και για κοντά πενήντα χρόνια δεν είχαν ενοχληθεί οι εθνικόφρονες. Ετσι κι αλλιώς η διεθνής κοινότητα ήταν αδύνατο να κατανοήσει πως είναι δυνατό μια μικρή και φτωχή χώρα να επιβουλεύεται μια μεγαλύτερη, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που πολλές χώρες άρχισαν να αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».

Η ζημιά γινόταν και τα αλυτρωτικά συνθήματα των εθνικιστών της γειτονικής χώρας άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν. Η μια βλακεία απέναντι στην άλλη. Εκείνο τον καιρό μόνο το ΚΚΕ κρατήθηκε έξω από την εθνικιστική υστερία. Η άλλη κοινοβουλευτική αριστερά βουτήχτηκε στον λαϊκισμό και στις εθνικιστικές κορώνες. Τώρα που στην ΠΓΔΜ ο εθνικιστής πρωθυπουργός Γκρουέφσκι αποτελεί παρελθόν και έχει τα μπλεξίματά του με την δικαιοσύνη υπάρχει εκεί μια μάλλον συγκαταβατική κυβέρνηση που ρίχνει κατακόρυφα τους αλυτρωτικούς τόνους και εγκαταλείπει τις υστερίες περί κληρονόμων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται πάλι η ευκαιρία να κλείσει αυτό το τραύμα με μια συμβιβαστική λύση και σύνθετη ονομασία.

Μέχρι αυτή την ώρα παρακολουθούμε ένα πολιτικό κρυφτούλι ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Προς τιμή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη με δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου δεν μάσησε τα λόγια της και επιμένει στην λύση με σύνθετη ονομασία. Αν και αυτή την φορά το πρόβλημα δεν λυθεί όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο θα αναγνωρίζουν της γειτονική χώρα με το όνομα «Μακεδονία» και η ήττα της χώρας μας θα είναι οδυνηρή και αμετάκλητη…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments