Πολιτική

Θρίλερ με την τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία

Θρίλερ με την τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία
Κορυφώνεται η αγωνία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι παραμένουν κρατούμενοι στην Τουρκία και η δίκη τους φαίνεται πως βαίνει προς αναβολή σε μία προσπάθεια των Τούρκων να εντείνουν τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επρόκειτο να δικαστούν σήμερα στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ οι γονείς και συγγενείς τους έχουν ήδη φτάσει εκεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά το ότι δεν θα γίνει σήμερα η δίκη, χωρίς να διευκρινίζονται οι λόγοι της αναβολής, οι δικηγόροι των Ελλήνων θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης της προφυλάκισής τους.

Η ένσταση ενδέχεται να εκδικαστεί σήμερα μπορεί όμως η διαδικασία αυτή να διαρκέσει και μια εβδομάδα. Αν δεν κριθεί παράνομη η κράτησή τους θα οριστεί τακτική δικάσιμος για το μέλλον και οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υποθέσεως.

Η υγεία των δύο νέων είναι καλή, υπάρχει επικοινωνία του Πενταγώνου με τους δικηγόρους τους αλλά και με τον πρόξενο της Αδριανούπολης, και από το υπουργείο θέλουν να μην αλλάξει κάτι στο κατηγορητήριο. «Αν χρειαστεί θα υπάρξει και τρίτη επικοινωνία των ΑΓΕΕΘΑ, αλλά το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών» διευκρινίζεται από τη Μεσογείων.

Τα τρία σενάρια

Τα επικρατέστερα σενάρια είναι τρία. Το πρώτο και δυσμενέστερο θέλει τον Ερντογάν να προχωράει σε επίδειξη ισχύος, υιοθετώντας μία άτεγκτη στάση. Αυτό σημαίνει ότι το κατηγορητήριο με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Έλληνες δεν θα περιορίζεται στην «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής». Σε αυτή θα προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία. 

Με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι τραβάνε το σχοινί, επεκτείνουν το κατηγορητήριο και σέρνουν την Ελλάδα σε μία μακρά και ψυχοφθόρα διαπραγμάτευση που κανείς δεν θα είναι σε θέση να προβλέψει πως και πότε θα τελειώσει. Στην περίπτωση αυτή, είναι προφανές ότι πρόκειται για κάποιου είδους διπλωματικού εκβιασμού εκ μέρους της Αγκυρας, η οποία το πιθανότερο είναι να θέσει στο τραπέζι και το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. 

Από αυτό το σενάριο ο Ερντογάν θα επιτύχει να κλείσει το στόμα της αντιπολίτευσης που τον κατηγορεί για μαλθακότητα ως προς την Ελλάδα. Επίσης επιθυμεί να αποπροσανατολίσει από την επικαιρότητα αναφορικά από το μέτωπο του Αφρίν, όπου οι τούρκοι στρατιώτες που έχουν πέσει νεκροί και ο φόβος ενός μακροχρόνιου εγκλωβισμού του τουρκικού στρατού στην περιοχή, στοιχειώνουν την Τουρκία.

Το δεύτερο σενάριο είναι και το ευτυχέστερο για την Ελλάδα και φυσικά το πιο μετριοπαθές. Το κατηγορητήριο δεν θα επεκταθεί. Θα ισχύσει μονάχα η «παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων». Στην περίπτωση αυτή, η περιπέτεια των στρατιωτών θα λάβει τέλος. Θα τιμωρηθούν με κάποιους μήνες φυλακή με αναστολή και θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα έχει αποφύγει να καταπατήσει τις κόκκινες γραμμές με μία ευρωπαϊκή χώρα, προκαλώντας έτσι και την έντονη δυσφορία του αμερικανικού παράγοντα. Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, άλλωστε, έχουν ήδη ασκηθεί πιέσεις και από τους Αμερικανούς να λήξει το θέμα εδώ.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο η Αθήνα επίσης απεύχεται. Παρ’ ότι δεν θα προστεθεί η κατηγορία της κατασκοπίας, η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει κάθε δικονομικό και γραφειοκρατικό εργαλείο, έτσι ώστε να καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται την τελεσίδικη απόφαση και την επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments