Πολιτική

Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: Η Ελλάδα θα προασπίσει με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: Η Ελλάδα θα προασπίσει με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες τόνισε ότι "η Ελλάδα θα προασπίσει με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα".

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός, λίγες μόλις ώρες μετά το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στη Μεσόγειο αλλά και την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας, έστειλε σαφές μήνυμα στην γείτονα.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Θα ήθελα να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη μου για τα δύο χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και να εκφράσω εκ μέρους του ελληνικού λαού τα συλλυπητήρια μου και την αλληλεγγύη μου στον γαλλικό λαό».

Τι είπε για τους φορολογικούς παραδείσους

Η Σύνοδος είχε πολλα θέματα, είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα. «Θέλω να ξεκινήσω με τη χθεσινή συζήτηση για τη φορολόγηση και την ανάγκη για τη φορολογική σύγκλιση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας την ανάγκη να ελεγχθούν οι φορολογικοί παράδεισοι.

«Είναι παράδοξο και παράλογο να προωθούμε την εμβάθυνση της Ε.Ε. και παράλληλα να συντηρούμε την αδιαφάνεια μεταξύ των κρατών-μελών και να κλείνουμε τα μάτια στους φορολογικούς παραδείσους» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων περιγράφοντας τις προτάσεις της Ελλάδας για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

«Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε σήμερα είναι οι αλλαγές στην Eυρωζώνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «για μας η μεταρρύθμιση σημαίνει ισορροπία και ισότητα στις χώρες της Ευρωζώνης».

«Δεν μπορούμε να προετοιμαζόμαστε για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κρίσεων αξιοποιώντας τα υλικά που είχαμε μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα υλικά της κρίσης» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Την ανάγκη να υπάρξει ισχυρός προϋπολογισμός της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην τραπεζική ολοκλήρωση.

«Υποστήριξα την ανάγκη να μετατραπεί ο ESM σε νομισματικό ταμείο, αλλά όχι να λειτουργεί ως ανεξάρτητος τεχνοκρατικός οργανισμός, αλλά να υπάρχει λογοδοσία» ανέφερε ο Αλέξης Τσιπρας.

«Υποστήριξα την ανάγκη να υπάρξει εμβάθυνση της Δημοκρατίας στα κρίσιμα όργανα της ευρωζώνης, πρέπει να υπόκειται στον έλεγχο των λαών» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας την εμπειρία της Ελλάδας και τις λάθος αποφάσεις.

Για την τουρκική προκλητικότητα

«Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Πρέπει να παρατηρήσουμε μία ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Από δω και στο εξής θα πρέπει να είναι σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής» είπε και πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά την προάσπιση των συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά «ζήτησα ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε Ευρωτουρκικός διάλογος»  Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει την πολιτική της προκλητικότητας.

Αναφερόμενος στην κοινή θέση των Ευρωπαίων ηγετών κατά την ολοκλήρωση της χθεσινής πρώτης ημέρας της Συνόδου έκανε λόγο για «ξεκάθαρο μήνυμα, το πιο ισχυρό από την ιστορία της Ένωσης σε ό,τι αφορά το Αιγαίο».

Για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Ενημέρωσα για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Με διαβεβαίωσαν ότι οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα των δυο στρατιωτικών στον Ερντογάν.

Εξέφρασα την πεποίθηση ότι θα έχουμε και τη συνεργασία της Ρωσίας και εξέφρασα την αμέριστη αλληλλεγγύη μας στη Βρετανία, τονίζοντας ότι η επίθεση με χημικά όπλα ενάντια σε μία χώρα της ΕΕ είναι επίθεση σε όλη την ΕΕ.

Αναζητούμε με την ΠΓΔΜ έναν έντιμο συμβιβασμό που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Οι θέσεις μας είναι γνωστές.

Εμείς σταθερά τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας στην Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει αδυναμία. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα αδύναμη. Θέλουμε τη συνεργασία, τον διάλογο, τη συνεννόηση, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά να διεκδικούμε το δίκιο μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Έχουμε ένα γεγονός το οποίο θα μπορούσε να είχε λυθεί την ίδια μέρα. Μας προβληματίζει ότι δεν λύθηκε. Έχουμε τη μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψηλής ασφάλειας και την παραμονή τους εκεί χωρίς να γνωρίζουμε για ποιοι λόγο κατηγορούνται αυτό από μόνο δημιουργεί αμφιβολίες, καχυποψία. Όσο πιο γρήγορα λυθεί τόσο καλύτερα θα είναι και για την πορεία των χωρών μας τη σχέση καλής γειτονίας που θα έπρεπε να έχουμε. Εάν σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το γεγονός αυτό με όρους ομηρίας, τότε αυτό θα είχε πολύ αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν κάνει αυτήν την επιλογή.

Η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αφορά τους πάντες και όχι μόνο τις δύο χώρες. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στις μεταξύ μας σχέσεις και άλλη στο διεθνές περιβάλλον. Εμείς είμαστε σήμερα στα Σκόπια γιατί θέλουμε τη λύση. Όχι γιατί μας πιέζει κανείς. Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments