Οικονομία
pagenews.gr / Οικονομία / Καρφιά για τη λίστα Μπόργιανς – «Περίμενα περισσότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Καρφιά για τη λίστα Μπόργιανς – «Περίμενα περισσότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ» | Pagenews.gr
Pagenews Team 26 Μαρτίου 2018, 11:03 26 Μαρτίου 2018, 11:03

Άνθρακες αποδεικνύεται ο «θησαυρός» από τη λίστα Μπόργιανς που φέρει το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Μπόργιανς, αφού μέχρι τώρα οι έλεγχοι δεν έχουν προσφέρει σημαντικά έσοδα στο δημόσιο

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle o πρώην υπουργός εξέφρασε την βαθιά του απογοήτευση από τον τρόπο χειρισμού της λίστας Μπόργιανς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως περίμενε περισσότερα. 

Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τα έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, καθώς έχουν μπει στα κρατικά ταμεία περί τα 16,8 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είχε φορολογικά έσοδα από τους Γερμανούς φοροφυγάδες περί τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η λεγόμενη λίστα Μπόργιανς εστάλη στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2015 έπειτα από πρωτοβουλία του τότε υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (ΒΡΒ) Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην αγορά CD από την Ελβετία με ονόματα πιθανών Γερμανών φοροφυγάδων.

Η λίστα Μπόργιανς περιλαμβάνει περίπου 10.000 δεδομένα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με καταθέσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ. 

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός παραδέχεται πως οι προσδοκίες από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγαλύτερες.  Αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα εισπραχθέντα 16 εκατομμύρια ευρώ είναι ένας πολύ μικρός αριθμός και ήλπιζε πως όλοι εκείνοι που φοροδιέφυγαν θα επέστρεφαν τα χρήματά αυτά στα δημόσια ταμεία. Χαρακτήρισε μάλιστα το μικρό εισπραχθέν ποσό απογοήτευση. 

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επισήμανε χαρακτηριστικά:

Όταν πρέπει να κόψεις συντάξεις, όταν υπολειτουργούν νοσοκομεία, όταν υπάρχουν προβλήματα στην παιδεία, όταν έχεις υψηλή ανεργία επειδή λείπουν οι αναγκαίες υποδομές, τότε αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα αναγκαία χρήματα επειδή κάποιοι τα αποκρύπτουν από το κράτος. Όταν λοιπόν ευαισθητοποιούνται οι πολίτες και υψώνουν τη φωνή τους, τότε αντιδρούν αναλόγως και οι κυβερνώντες διότι εντέλει θέλουν να επανεκλεγούν.

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα πάντως ο Μπόργιανς δηλώνει ότι πιστεύει στην ειλικρίνεια των προθέσεών του. 

Πηγή: DW

Ετικέτες: 


2018