Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Ρύθμιση στη Βουλή για να μην αποφυλακιστούν οι 8 Τούρκοι
Ρύθμιση στη Βουλή για να μην αποφυλακιστούν οι 8 Τούρκοι | Pagenews.gr
Pagenews Team 29 Μαρτίου 2018, 07:54 29 Μαρτίου 2018, 7:54

Την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έφερε στη Βουλή ρύθμιση που στην ουσία προστατεύει του 8 Τούρκους, βάσει της οποίας κρατούμενοι ή καταζητούμενοι που εκκρεμεί αίτημα έκδοσής τους σε τρίτη χώρα (ανάμεσα τους και η Τουρκία) δεν θα αφήνονται ελεύθεροι μετά το 18μηνο.

Το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος κάνοντας γνωστό πως τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο κ.Κοντονής την πήγε στη Βουλή για ψήφιση μέσω του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, του οποίου η συζήτηση ξεκινάει σήμερα στην Ολομέλεια στις 12.

Ο κ.Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε ύποπτη τη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση, ειδικά την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει εμμέσως ζήτημα ανταλλαγής των 8 Τούρκων αξιωματικών με τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς.

Ωστόσο με μία τέτοια ρύθμιση, όσοι καταζητούνται από τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, είναι σαν να έχουν λιγότερα δικαιώματα στην Ελλάδα. Ενώ μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη περί ανταλλαγής των φυλακισμένων στρατιωτικών, η εσπευσμένη κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους νομικούς τους παραστάτες, οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που έφθασαν στη χώρα μας στις 16 Ιουλίου του 2017 μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, δεν μπορούν να κρατηθούν πέραν των 18 μηνών. Ωστόσο με τη ρύθμιση Κοντονή απαγορεύεται η άδεια αποφυλάκισης ειδικά σε αυτή την περίπτωση.

Μάλιστα ο κ.Θεοχαρόπουλος υποστηρίζει πως η κυβέρνηση κινήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην το καταλάβει κανείς, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή με μία διάταξη στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της

Απελευθέρωση των Τούρκων αξιωματικών μέχρι τέλη Απριλίου

Τουρκικά ΜΜΕ: "Απόφαση – σκάνδαλο" της Ελλάδας για τους 8 Τούρκους

Τρίτο "όχι" για την έκδοση των 8 Τούρκων

Ετικέτες: 


2018