Βιβλίο
pagenews.gr / Βιβλίο / Οι «Πέντε Μικρές Αδικίες» του Antonio Fusco
Οι «Πέντε Μικρές Αδικίες» του Antonio Fusco | Pagenews.gr
Pagenews Team 30 Μαρτίου 2018, 09:13 30 Μαρτίου 2018, 9:13

Οι "Πέντε Μικρές Αδικίες" του Antonio Fusco.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Η ήσυχη επαρχία της Βαλντέντσα στην Τοσκάνη συνταράσσεται ξαφνικά από τη δολοφονία μιας γυναίκας, η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με ένα καλώδιο τυλιγμένο γύρω από τον λαιμό της. Εκ πρώτης όψεως δείχνει για έγκλημα πάθους, αλλά το έμπειρο μάτι του Τομάζο Καζαμπόνα, του αστυνόμου που αναλαμβάνει την υπόθεση, διακρίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Πολλά τα ασύμμετρα στοιχεία στη σκηνή του εγκλήματος, πολλές οι αντιφατικές λεπτομέρειες. Αυστηρός, αλλά με βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα, κυνικός μετά από τόσα χρόνια στο επάγγελμα, ο Καζαμπόνα καταλαβαίνει πολύ γρήγορα ότι ο φόνος είναι μόνο η αρχή μιας θανατηφόρας περιδίνησης.

Ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με τους καταναγκαστικούς και σχιζοφρενικούς κανόνες ενός σίριαλ κίλερ. Ο Καζαμπόνα δέχεται την πρόκληση. Με σύνθημα τη φράση "Ρώτα το γιατί και θα βρεις το κίνητρο• κι αν βρεις το κίνητρο, θα είσαι κοντά στον δολοφόνο", και με τη βοήθεια της γοητευτικής συναδέλφου του, Κριστίνα Μπελισάριο, ο Καζαμπόνα είναι αποφασισμένος να φτάσει στη λύση του μυστηρίου. Πρώτα όμως θα χρειαστεί να στοχαστεί πολύ σοβαρά τις συνέπειες κάθε ανθρώπινης πράξης.

Ο Antonio Fusco αναπλάθει μια φανταστική πόλη στην Τοσκάνη και ανατέμνει τα πιο σκοτεινά γεγονότα του αστυνομικού ρεπορτάζ, από τις οικογενειακές τραγωδίες και τα ναρκωτικά, μέχρι την πορνεία και την παιδοφιλία, δείχνοντας τη βαθιά ανθρώπινη πλευρά κάθε αστυνομικής έρευνας. Το μυθιστόρημα βασίζεται σε πραγματικές υποθέσεις και διακρίνεται για τους αληθινούς χαρακτήρες, τις συναρπαστικές περιγραφές και μια διεισδυτική ματιά στον τρόπο λειτουργίας της ιταλικής αστυνομίας.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Κάποτε, όταν ήταν μικρός, ρώτησε τον πατέρα του: “Πότε καταλαβαίνεις ότι έγινες άντρας;” “Όταν μπορείς να σηκώνεις τον σταυρό σου μόνος σου, χωρίς να νιώθεις την ανάγκη να τον μοιραστείς με κανέναν άλλο. Πρέπει να έχεις κότσια για να γίνεις αληθινός άντρας». Ήρθε η στιγμή που κατάλαβε το νόημα αυτής της φράσης, που ίσχυες σε πολλές περιπτώσεις. Μία από αυτές ήταν ο κανόνας που είχε θέσει στον εαυτό του: να μην μοιράζεται με άλλους αυτό που τον βασάνιζε, αν δεν ήταν απολύτως απαραίτητο.

Μερικές φορές η Φραντσέσκα παραπονιόταν γι’ αυτή τη συμπεριφορά. “Μα καλά, πρέπει να τα μαθαίνω πάντα από τους άλλους; Εσύ δεν μου λες ποτέ τίποτα… Τι θα σκέφτονται για μένα οι συνάδελφοί μου που ξέρουν πριν από εμένα τι κάνεις…” 

Εκείνος όμως ήταν ανένδοτος. Σε καμία περίπτωση δεν θα έφερνε στο σπίτι του τη μυρωδιά του οχετού που ανέπνεε στη διάρκεια της μέρας. Έπρεπε να την κρατάει έξω από το σπίτι, όσο μπορούσε να το αποφεύγει. Ή τουλάχιστον να την κρατάει καλά κρυμμένη μέσα του. 

Αποκοιμήθηκε με τη σκέψη ότι κάπου, όχι πολύ μακριά του, υπήρχε κάποιος που μέσα στο σκοτάδι της νύχτας είχε μεταμορφωθεί σε άγγελο θανάτου και είχε επιτελέσει την απόλυτη πράξη, το στιγμιαίο αγκάλιασμα με το μυστήριο της αιωνιότητας και με την πιο τελεσίδικη συνέπεια: είχε σκοτώσει».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Antonio Fusco γεννήθηκε στη Νάπολη το 1964. Σπούδασε Νομικά και Δημόσια Διοίκηση. Υπήρξε υψηλόβαθμό στέλεχος της ιταλικής αστυνομίας και δικαστικός εγκληματολόγος. Εργάστηκε στη Ρώμη και στη Νάπολη. Από το 2000 ζει στην περιοχή της Τοσκάνης, όπου ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα στην ιταλική δικαιοσύνη. Έκανε το λογοτεχνικό του ντεμπούτο με το βιβλίο «Πέντε μικρές αδικίες», ένα θρίλερ με στοιχεία νουάρ και παράλληλα μια ανατομία της ανθρώπινης ψυχής, στην οποία το καλό και το κακό συνυπάρχουν αδιαχώριστα.

ΤΙΤΛΟΣ: Πέντε Μικρές Αδικίες
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:Antonio Fusco
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιάννα Σκαρβέλη
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Σελ.: 256
Τιμή:11,00 €.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

"Η κληρονομιά των κατασκόπων" του John le Carré
"Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο" από τη Λένα Διβάνη
Η «Αστική οικία στο Χαλάνδρι» της Ισμήνης Καπάνταη
"O Ξυλοκόπος": Ένα κλασικό νουάρ μυθιστόρημα

Ετικέτες: 


2018