Υγεία
pagenews.gr / Υγεία / Καθιστική ζωή και διαβήτης
Καθιστική ζωή και διαβήτης | Pagenews.gr
Pagenews Team 31 Μαρτίου 2018, 10:25 31 Μαρτίου 2018, 10:25

Μόλις δύο εβδομάδες εργασίας στο γραφείο, χωρίς γυμναστική, μπορούν να θέσουν τον σύγχρονο άνθρωπο στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia. 

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, με επικεφαλής τον Δρ Ντάνιελ Κατσμπερτσον, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 45 άτομα, κατά μέσο όρο 36 ετών, που δεν αθλούνταν τακτικά, αλλά έκαναν τουλάχιστον 10.000 βήματα καθημερινά.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να έχουν καθιστική συμπεριφορά για δύο εβδομάδες, δηλαδή να μετακινούνται με τα μέσα μεταφοράς ή το αυτοκίνητο, να χρησιμοποιούν το ασανσέρ και να περιορίσουν τα βήμα που έκαναν καθημερινά σε 1.500, ενώ τα Σαββατοκύριακα έπρεπε να μείνουν σπίτι, παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Τα επίπεδα σωματικής δραστηριοποίησης ελέγχονταν μέσω μικροσυσκευών που φορούσαν οι εθελοντές στον βραχίονά τους, ενώ έπρεπε επίσης να κάνουν τη συνήθη διατροφή τους και να τηρούν διατροφικό ημερολόγιο ώστε να πιστοποιηθεί ότι δεν είχαν κάνει καμιά αλλαγή.

Μετά από δύο εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λίπος και η περίμετρος της μέσης είχαν αυξηθεί στους συμμετέχοντες, ενώ είχαν σημάδια μυϊκής απώλειας και χαμηλής καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. Το σώμα τους επίσης ήταν λιγότερο ικανό να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη, ένα σύμπτωμα που μπορεί να πρόδρομος διαβήτη.

Αφού οι εθελοντές επανήλθαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα σωματικής δραστηριοποίησης για 14 ημέρες, οι αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής συμπεριφοράς αντιστράφηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πόσο διαρκεί η πέψη;

Πόσα κόκκινα αυγά μπορείτε να φάτε το Πάσχα

Αλλεργίες: Οι 3 άγνωστοι λόγοι που τις επιδεινώνουν

Eurostat: Οι Ελληνίδες γεννούν λιγότερα παιδιά, σε μεγαλύτερη ηλικία

Ετικέτες: 


2018