Υγεία

Κολπική μαρμαρυγή: Η “σιωπηλή ασθένεια”

Κολπική μαρμαρυγή: Η “σιωπηλή ασθένεια”
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κολπική μαρμαρυγή παραμένει μια «σιωπηλή» πάθηση, χωρίς συνοδό συμπτωματολογία.

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ) χαρακτηρίζονται από πολλούς ως μια παγκόσμια επιδημία με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία και την κοινωνία, καθώς σχετίζονται με υψηλά ποσοστά θανάτων και αναπηριών αλλά και πολύ υψηλές δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, η κολπική μαρμαρυγή αναφερθεί πως τα εγκεφαλικά που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή είναι τα πιο σοβαρά, με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και μόνιμων αναπηριών.

Η πιθανότητα εμφάνισης  κολπική μαρμαρυγή αυξάνεται με την ηλικία. Σύμφωνα με έρευνα του King’ s College London για λογαριασμό της Stroke Alliance for Europe (SAFE), λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στην Ευρώπη και της συσχέτισης της  κολπική μαρμαρυγή με την ηλικία, ο αριθμός των ασθενών στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί από 8,8 εκατ. το 2010 σε 17,9 εκατ. το 2060. Ωστόσο, ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν διενεργείται ακόμη σε τακτική βάση και από τις ευρωπαϊκές μελέτες διαπιστώνονται σημαντικά ποσοστά υποδιάγνωσης.

Η «σιωπηλή νόσος»

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Κολπική Μαρμαρυγή παραμένει μια «σιωπηλή» πάθηση, χωρίς συνοδό συμπτωματολογία. Πολλές φορές διαγιγνώσκεται μετά την εκδήλωση ΑΕΕ ή κάποιας άλλης σοβαρής επιπλοκής, γεγονός που καθιστά την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη αποφασιστικής σημασίας.

Μπορεί να είναι μόνιμη ή όχι, να διαρκεί δηλαδή από λίγα λεπτά έως και μεγάλο χρονικό διάστημα, και ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός να αποκαθίσταται μόνος του.

Τα ακριβή αίτιά της δεν έχουν απολύτως εξακριβωθεί. Η αρτηριακή υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, παθήσεις των βαλβίδων και του μυοκαρδίου, πνευμονοπάθειες, νόσοι του θυρεοειδούς και λοιμώξεις συγκαταλέγονται μεταξύ των συχνότερων αιτιών. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που δεν διαπιστώνεται κάποιο γνωστό αίτιο και τότε η κολπική μαρμαρυγή χαρακτηρίζεται ιδιοπαθής.

Η υπέρταση είναι η κυριότερη αιτία εμφάνισής της και ως εκ τούτου, η μείωση της πίεσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην ΚΜ, ιδίως όταν ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή, γιατί βοηθά στη μείωση του κινδύνου για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (AEE).

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, συνιστά την συχνή παρακολούθηση των καρδιακών παλμών. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να εντοπίσετε έγκαιρα το πρόβλημα και να μειώσετε την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μετρήστε τους καρδιακούς σας παλμούς, πιέζοντας δύο δάχτυλα στον καρπό σας και καταγράψτε τα αποτελέσματα δύο φορές την ημέρα, για δύο εβδομάδες. Αν έχετε ακανόνιστο σφυγμό, ενδέχεται να οφείλεται στην κολπική μαρμαρυγή και θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Η αντιμετώπιση της Κολπικής Μαρμαρυγής στοχεύει στον α) έλεγχο του αριθμού των σφύξεων β) στην επάνοδο του καρδιακού ρυθμού στο φυσιολογικό και γ) στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων που θα μπορούσαν να αποκολληθούν και να προκαλέσουν ΑΕΕ με αντιπηκτική αγωγή.

Η χορήγηση από του στόματος αντιπηκτικής αγωγής για προστασία ασθενών με κολπική μαρμαρυγή έναντι ΑΕΕ καθορίζεται από την παρουσία συγκεκριμένων παραγόντων θρομβοεμβολικού κινδύνου, όπως είναι η ηλικία, ο διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, η υπέρταση, προηγούμενο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παλαιό έμφραγμα μυοκαρδίου, περιφερική αρτηριακή νόσος. Το 90% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα για πρόληψη ΑΕΕ.

Τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά έχουν πιο στοχευμένη δράση, λιγότερους περιορισμούς και ανώτερο προφίλ πρόληψης ΑΕΕ και μείζονος αιμορραγίας σε σχέση με τις παλαιότερες θεραπείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κολπική μαρμαρυγή: Τα συμπτώματα της νόσου

Εγκεφαλικό: Τα συμπτώματα ενός μίνι επεισοδίουΗ πρόβλεψη του εγκεφαλικού "περνάει"… από τα αυτιά!

Έμφραγμα μυοκαρδίου: Τα συμπτώματα που πρέπει να ξέρετε

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments