Οικονομία

Θετικά μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες

Θετικά μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες
Αν και ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα τελικά αποτελέσματα των εν εξελίξει stress tests, τα μηνύματα που λαμβάνουν από τη Φρανκφούρτη, οι τραπεζικές διοικήσεις, είναι ενθαρρυντικά.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η τεχνική ανάγνωση των στοιχείων που έχουν αποστείλει στον επόπτη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τον SSM, θα αναδείξει την πολιτική απόφαση των πιστωτών για έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, τον ερχόμενο Αύγουστο, χωρίς κραδασμούς καθιστώντας τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ικανές να περάσουν τα stress test.

Άρα οι όμιλοι θα καταφέρουν να περάσουν τη δοκιμασία των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων χωρίς να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες που θα τους οδηγούσαν άμεσα σε υποχρεωτικές νέες εκδόσεις μετοχών.

Οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και εμφανίζουν αξιόλογη πρόοδο σε όλους τους επιμέρους κρίσιμους τομείς, ήτοι στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στη ρευστότητα, στην αποκλιμάκωση του λειτουργικού τους κόστους και στην ολοκλήρωση των επιχειρησιακών σχεδίων που είχαν συμφωνηθεί μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους το 2015.

Όσο οι συστημικοί όμιλοι πιάνουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ΕΚΤ δεν έχει λόγο να πιέσει προς μια τέταρτη, από το 2012, κεφαλαιακή ενίσχυση του συστήματος. Έτσι, οι όποιες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα ληφθούν τα επόμενα χρόνια, όταν θα έχει διαφανεί περισσότερο ξεκάθαρα η αποτελεσματικότητα των τραπεζικών διοικήσεων στην υλοποίηση των πλάνων μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Στη βάση αυτή, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θεωρούν πως ο SSM δεν θα οποιαδήποτε απόφαση που θα υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες να υποβάλουν νέα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης μετά τη λήξη των stress tests.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΕΣΕΕ: Λιγότερα τα κλειστά καταστήματα στην Αθήνα

Το 55% των επιχειρήσεων δηλώνουν μη ικανοποιημένες από τη διαχείριση των εταιρικών τους εξόδων

Νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί από ΑΑΔΕ για φοροφυγάδες

Ινστιτούτο Peterson: Αναποτελεσματικά τα μέτρα του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments