Συνεντεύξεις

Η Μαριάννα Λούρμπα αποκλειστικά στο www.pagenews.gr

Η Μαριάννα Λούρμπα αποκλειστικά στο www.pagenews.gr
Η Μαριάννα Λούρμπα μίλησε αποκλειστικά στο www.pagenews.gr και την Έπη Τρίμη και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο τίτλος της έκθεσής μου «ΣΙΓΗ ΟΝΤΟΣ» είναι η σιγή της ύπαρξής μας, η σκιά μας. Αυτή που μάς ακολουθεί πάντα χωρίς να μάς κρίνει, να μιλάει, να ενοχλεί και συνάμα είναι κοντά μας σε κάθε μας χαρά και επιτυχία…».

Η Μαριάννα Λούρμπα είναι μια καταξιωμένη καλλιτέχνης που αγαπά να πειραματίζεται με το φως, τις αντανακλάσεις και τις σκιές που δημιουργούνται. Έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φωτογραφία, αλλά και τη ζωγραφική και μας εκπλήσσει πάντοτε δημιουργικά με ό,τι κι αν καταπιάνεται. Η ματιά της είναι φρέσκια και οι δημιουργίες της βγάζουν ένα ρομαντισμό αλλά και μια ένταση που ισορροπούν σωστά μεταξύ τους. Λατρεύει, επίσης, το παιχνίδι άσπρου μαύρου δίνοντας έτσι το στίγμα της.

Ούσα φανατική της θαυμάστρια παρακολουθώ την πορεία της και τολμώ να πω πως δεν υπάρχει έργο της που να μη θέλω να κοσμεί το σπίτι μου.

Λαμβάνοντας ένα Δελτίο Τύπου που μου έστειλε στο mail μου και βλέποντας φωτογραφίες της νέας της συλλογής, της έκλεισα ευθύς αμέσως ένα ραντεβού στο εστιατόριο του Ιδρύματος.

Η ίδια όπως κι όλοι οι συντελεστές ήταν σε οργασμό εργασιών έτσι αυτά που είπαμε ήταν λιγότερα απ΄ όσα θα ήθελα πραγματικά να τη ρωτήσω. Άλλωστε, στις 18/04/2018 έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Στρατή Λιμνιού και των έργων της Μαριάννας με αποτέλεσμα άπαντες να ασχολούνται με την οργάνωση και τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Πώς να αντισταθείς στην πρό(σ)κληση αυτή; Εμείς στο Pagenews.gr θα είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας και θα σάς μεταφέρουμε τον απόηχο της βραδιάς καθώς και τους λαμπερούς καλεσμένους.

Συνέντευξη στην Έπη Τρίμη

Μαριάννα βρισκόμαστε στο «Clap the Resraurant» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης όπου τα έργα σου θα εκτεθούν στο χώρο στα πλαίσια της παρουσίασης του βιβλίου του Στρατή Λιμνιού "Τι μου τη χάρισες αυτή την μπομπονιέρα". Τα έργα σου είναι 10 και έχουν ως θέμα την απεικόνιση της σκιάς. Γιατί είναι 10 (υπάρχει κάποιος συμβολισμός) και τί θέλεις να περάσεις εικαστικά, ως μήνυμα;

Ο αριθμός των έργων που θα παρουσιαστούν στα εγκαίνια της έκθεσης την Τετάρτη, παράλληλα με την παρουσίαση βιβλίου του Στρατή Λιμνιού, δεν είναι σίγουρα τυχαίος! Η «ΣΙΓΗ ΟΝΤΟΣ» είναι μια σειρά από έργα. Τη συγκεκριμένη στιγμή επέλεξα δέκα με σκοπό να αποτυπώσω δέκα συγκεκριμένες στιγμές μέσα στο χρόνο της πρωταγωνίστριας του συγγραφέα. Ας μην ξεχνάμε ότι η εν λόγω έκθεση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το βιβλίο.

Η έκθεσή σου έχει όπως προείπαμε τον τίτλο "ΣΙΓΗ ΟΝΤΟΣ" που τον εμπνεύστηκες από το βιβλίο του Στρατή. Ποια φράση ή νόημα του βιβλίου σού γέννησαν την επιθυμία να βαπτίσεις την εν λόγω συλλογή έτσι;

Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία μια γυναίκας και τις αλλαγές που βίωσε στον έρωτα και στο γάμο της. Ο μόνος μάρτυρας που θα μπορούσε να υπάρχει αλλά δε μίλησε ποτέ ήταν η σκιά της. Εξ’ ου και το «ΣΙΓΗ ΟΝΤΟΣ». είναι η σιγή της ύπαρξής μας, η σκιά μας. Αυτή που μάς ακολουθεί πάντα χωρίς να μάς κρίνει, να μιλάει, να ενοχλεί, αλλά συνάμα είναι σε κάθε μας χαρά και επιτυχία. Αυτό προσπάθησα και ήθελα να απεικονίσω μέσα από τα εν λόγω έργα. 

Τα χρώματα έχουν την ικανότητα να προκαλούν συνειρμούς, είτε χάρη σε εγγραφές που υπάρχουν μέσα μας είτε εκφράζοντας τα συναισθήματα, τη διάθεση, την αισθητική μας, αλλά και κοινωνικούς συμβολισμούς. Γιατί εκφράζεσαι ως επί το πλείστον με το λευκό και το μαύρο;

Μα το λευκό είναι χρώμα και έχει την απόλυτη φωτεινότητα που θέλω. Απόχρωση δεν έχει! Το μαύρο πάλι είναι η απουσία του χρώματος. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την απόλυτη αντίθεση, η οποία αποδίδει απόλυτα την ένταση που θέλω να εκφράσω μέσα από κάθε έργο μου ξεχωριστά.

Πώς ενσωματώνεις το χώρο και το χρόνο στη δική σου ψυχοσύνθεση και πώς έρχεται στη συνέχεια η έμπνευση;

Ο χώρος μου είναι το «εδώ».. ο χρόνος μου είναι το «τώρα» και μόνο έτσι μπορώ να λειτουργήσω. Την έμπνευση την αντλώ από τα ερεθίσματα που δέχομαι από το περιβάλλον μου εκείνη ακριβώς την στιγμή, δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, είναι κάτι αναπάντεχο που γεννάται από το «εδώ» και το «τώρα» που βιώνω όπως ανέφερα ήδη. 

Τι σε συνδέει με το νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου Τουρισμού – δικηγόρο και εικαστικό Γιώργο Βιδάλη που θα μιλήσει στο πάνελ για σένα και τα εκθέματά σου; Τα έργα του αν και διαφορετικά από τα δικά σου έχουν επίσης μια μοναδικότητα και μια δυναμική. Πιστεύεις δηλαδή πως ένας δημιουργός μπορεί να μπει στα «παπούτσια» ενός άλλου και να τον κατανοήσει εις βάθος; 

Καταρχάς να τονίσω ότι είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που ο κ. Γιώργος Βιδάλης θα μιλήσει για τα έργα μου στα εγκαίνια, την Τέταρτη. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα δυναμικό και ευφυή άνθρωπο που συγχρόνως διαθέτει και την ευαισθησία του εικαστικού! Σίγουρα η διαφορετικότητα ενός εικαστικού από έναν άλλο αποτελεί το δίαυλο κατανόησης, καθώς «εισχωρεί» στην ψυχή ίσως και καλύτερα από τον ίδιο το δημιουργό γιατί το βλέπει ταυτόχρονα με δυο διαφορετικούς τρόπους και σαν θεατής αλλά και σαν εικαστικός.

H επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον Σπύρο Μαγκλάρα. Ως άμεσα εμπλεκόμενος τί σου είπε όταν είδε πρώτη φορά τα έργα που θα παρουσιαστούν;

Ο κ. Σπύρος Μαγκλάρας τον όποιο θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, κατάφερε να πραγματοποιήσει μια εξαιρετική δουλειά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, γράφοντας ένα απόλυτα δομημένο κείμενο αποδίδοντας την ουσία της έκθεσης με τίτλο «ΣΙΓΗ ΟΝΤΟΣ», το οποίο θα το δείτε στα εγκαίνια της Τετάρτης. 

Ξέρω πως ήδη είσαι γνωστή στο εξωτερικό και η δουλειά σου αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Από την εμπειρία και τις επαφές σου εκτιμάς πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει καλλιτεχνικός πόλος έλξης και υποδοχής του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος;

Γνωστή δεν είμαι σίγουρα ακόμα, αλλά η αλήθεια είναι πως κατάφερα να συμμετάσχω 2 φορές φέτος σε διεθνείς εκθέσεις, καθώς ήθελα να δοκιμάσω τα όρια της δυναμικής των πραγμάτων που φτιάχνω. Ναι, η Ελλάδα έχει σπουδαίους εικαστικούς και δε μιλάω μόνο για τους μεγάλους μας ζωγράφους αναφέρομαι σε νέους καλλιτέχνες που ξεφεύγουν από τα πλαίσια. Το υπόβαθρο κατά συνέπεια για μένα υπάρχει, χρειάζονται βέβαια κι άλλα πράγματα… Όπως έχω ξαναπεί ειδικά η Αθήνα είναι μια πρωτεύουσα με τρομερό εικαστικό ενδιαφέρον…

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Σχέδια μακροπρόθεσμα δεν κάνω ποτέ.. είπαμε το «τώρα» και το «εδώ» είναι οι βάσεις μου…Σίγουρα θα ήθελα να δω την εικαστικό Μαριάννα να εξελίσσεται καλλιτεχνικά και να δημιουργεί καινούργια πράγματα! Σε κάθε περίπτωση η ουσία για μένα είναι η έμπνευση και η δημιουργία, χωρίς αυτά απλά νιώθω ότι δεν αναπνέω!

Κλείνοντας την κουβέντα μας, ως άνθρωπος αλλά και εικαστικός, ποιο είναι το motto σου;

“Creativity takes courage.” H δημιουργία χρειάζεται θάρρος… Αυτά τα λόγια του Henri Émile Benoît Matisse που είναι τόσο όμορφα κι αληθινά… Κάθε φορά που εκφράζω τη δημιουργικότητά μου, μέσα από τα έργα μου, έχει σαν αποτέλεσμα να εξωτερικεύω κάτι πολύ προσωπικό μου που θέλω να το μοιραστώ…Ελπίζω απλά ότι το πετυχαίνω!!

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη φίλη μου κ. Εύη Χατζημιχαήλ που είχε την ιδέα , την οργάνωση και την εκτέλεση της διπλής παρουσίασης στο «Clap The restaurant», έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο μέσα στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Επίσης, την ευγνωμοσύνη μου προς τους χορηγούς της εκδήλωσης για την υποστήριξή τους. Συγκεκριμένα: Το Πωλητήριο του ιδρύματος Κακογιάννη, την «Gruppo gemello», «Clap The Restaurant», «Chimera», «Apolyto Creative Spot» και το ειδησεογραφικό portal «Pagenews.gr».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στρατής Λιμνιός στο pagenews: "Είμαι άνθρωπος που θέλει ειδική μεταχείριση"Η Μαργαρίτα Φρανέλη στο www.pagenews.grΗλέκτρα Γεννατά και Μαρία Θρασυβουλίδη στο www.pagenews.grΗ Ξανθή Σπανού μιλά αποκλειστικά στο www.pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments