Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Κουβέλης: Δεν απoκλείω ενδεχόμενο έντασης με την Τουρκία
Κουβέλης: Δεν απoκλείω ενδεχόμενο έντασης με την Τουρκία | Pagenews.gr
Pagenews Team

Αναφερόμενος, στην προκλητική  ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκική κτήση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης τόνισε: «Δεν αποκλείω στο επίπεδο της ρητορικής που μας έχει συνηθίσει ο κ. Ερντογάν να έχουμε μια ένταση, αλλά σε ό,τι αφορά τις άλλες κινήσεις και αναφέρομαι στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή ενδεχομένως στις εκτεταμένες ασκήσεις που κάνει για να δεσμεύει τεράστιες περιοχές δεν θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση, κατά την εκτίμηση μου. Επιμέρους στοιχεία μπορούμε να δούμε, όπως αυτό που έκανε πρόσφατα με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Να θυμίσω ότι είχαμε για πρώτη φορά την αμφισβήτηση της κυριότητας των Ιμίων, όταν ξέρει πολύ καλά ο κ. Ερντογάν ότι από διεθνείς συνθήκες απορρέουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στα Ίμια. Άλλες φορές τα τοποθετούσε στις γκρίζες ζώνες, σήμερα όμως επανέρχεται κλιμακώνοντας τη ρητορική της έντασης για να πει ότι τα Ίμια είναι τουρκικά».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ότι «οι εντάσεις που προκαλεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχουν την προβολή τους και στο εσωτερικό της Τουρκίας για τη διαμόρφωση συγκεκριμένου κλίματος που θέλει να εκμεταλλεύεται εκλογικά, αλλά και για την αντιρρόπηση των μεγάλων και έντονων προβλημάτων που έχει στο εσωτερικό της χώρας του. Η επανεκλογή του δεν θα σημάνει από μόνη της την αλλαγή γραμμής».

Συμπλήρωσε επίσης ότι  «Η Τουρκία δοκιμάζεται έντονα από τις αντιφάσεις της και δεν ξέρω πόσο θα μπορεί να ισορροπεί. Η εξωτερική της πολιτική δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ακριβώς για τον λόγο αυτό παραπαίει, βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, θυμάται ξαφνικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μετά την Βάρνα. Είναι χαρακτηριστικά δείγματα μιας ασταθούς και εύθραυστης πολιτικής που έχει, κατά τη γνώμη μου, η Τουρκία».

Σχετικά με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι παραμένουν για 50η ημέρα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, στην Αδριανούπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι:  «Η Τουρκία ενέταξε στην ένταση των σχέσεων της με τη χώρα μας και το ζήτημα της κράτησης των στρατιωτικών μας και το παρέπεμψε σε τουρκικό δικαστήριο. Δεν πρόκειται για αδυναμία της τουρκικής δικαιοσύνης να κινηθεί με ταχύτητα. Η κράτηση τους είναι παράνομη. Κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο, χρονοτριβεί όμως κλιμακώνοντας και στο επίπεδο αυτό η Τουρκία, στο όνομα δικαστικών διαδικασιών και παρατείνει την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας».

Και πρόσθεσε: «Στη διάρκεια της προεκλογικής του περιόδου, ο Ερντογάν δεν θα θελήσει να αναιρέσει αυτή τη χρονοτριβή και να επιταχύνει τις διαδικασίες. Δεν υπάρχει κατηγορητήριο, άρα είναι παράνομη η κράτηση τους. Παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, κι αν συνυπολογίσουμε και τη συνθήκη της Γενεύης. Όλα αυτά τα περιφρονεί η Τουρκία ακριβώς γιατί την κράτηση την εντάσσει σε αυτό που επιλέγει ως στοιχείο έντασης των σχέσεων της με την χώρα μας. Δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο ακόμα θα κρατήσει η παράνομη φυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας».

Τέλος, σε ερώτηση για τη σχέσεις του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Φώτης Κουβέλης απάντησε πως «πράγματι πότε πρόλαβαν αυτοί που διαπίστωσαν δυσαρμονία στις σχέσεις μας; Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λειτουργικών σχέσεων με τον κ. Καμμένο. Συνεργαζόμαστε περίφημα. Έχουμε μια ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση συνολικότερα των συμπεριφορών της Τουρκίας. Με επίσης ενιαία γραμμή αντιμετωπίζουμε και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Και κατέληξε: «Εργαζόμαστε και οι δύο, ο καθένας με τις δικές του σαφείς και οριοθετημένες αρμοδιότητες για το καλό το χρήσιμο αποτέλεσμα που αφορά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας. Τίποτε περισσότερο από αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Foreign Policy: Ελλάδα και Τουρκία οδεύουν αργά προς τον πόλεμο

Καμμένος: Όποιοι υψώνουν σημαίες θα πρέπει να είναι και έτοιμοι να τις υπερασπιστούν

Βασίλης Κικίλιας: Δεν δεχόμαστε καμία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας

Αυστηρό μήνυμα Γιούνκερ στην Τουρκία: "Είναι γελοίο να λέει πως οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί την απείλησαν"

Ετικέτες: 


2018