Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / CIA: Δεσμεύεται να μην επαναφέρει προγράμματα κράτησης και ανάκρισης
CIA: Δεσμεύεται να μην επαναφέρει προγράμματα κράτησης και ανάκρισης | Pagenews.gr
Pagenews Team

Η Τζίνα Χάσπελ, η επιλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ηγεσία της CIA, διαβεβαιώνει σε ιδιωτικές της συνομιλίες με γερουσιαστές ότι δεν θα επαναφέρει ένα πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης και θα δεσμευτεί για αυτό δημοσίως κατά την ακροαματική διαδικασία στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού της στο πόστο της διευθύντριας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, τόνισαν σήμερα δύο πηγές.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA σχεδιάζει να αναλάβει τη δέσμευση στην «εναρκτήρια δήλωσή της και το διατυπώνει αυτό παράλληλα στους γερουσιαστές», τόνισε ένας βοηθός του Κογκρέσου στο πρακτορείο Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η δέσμευση αυτή έρχεται καθώς γερουσιαστές έχουν εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με το ρόλο της στο πρόγραμμα ενισχυμένων τεχνικών ανάκρισης της CIA σε φερόμενα μέλη της αλ Κάιντα σε μυστικές φυλακές στο εξωτερικό στις οποίες χρησιμοποιούνταν ανακριτικές μέθοδοι που προσιδιάζουν σε βασανιστήρια.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Χάσπελ δεσμεύεται σε ιδιωτικές συνεντεύξεις της με γερουσιαστές ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ η CIA να επαναφέρει ένα πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης.

Παράλληλα τονίζει στους γερουσιαστές ότι όλες οι αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται σε ανακρίσεις θα πρέπει να τηρούν τα πρότυπα που θέτει το εγχειρίδιο του αμερικανικού στρατού, τόνισε η κυβερνητική πηγή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Ντάνιελ Χόφμαν, ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της CIA, που γνωρίζει καλά την Χάσπελ, δήλωσε ότι πιστεύει ότι εκείνη πήρε πολύτιμα διδάγματα έπειτα από το πρόγραμμα βάναυσων ανακρίσεων.

Ο Τραμπ επέλεξε την Χάσπελ, που θα γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA, να αντικαταστήσει τον Μάικ Πομπέο, που διορίστηκε την Πέμπτη υπουργός Εξωτερικών. Η ακρόαση της από την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού της θα γίνει στις 9 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ντόναλντ Τραμπ: Συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ο διευθυντής της CIA

"To "κράξιμο" του Επιτρόπου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας στην Τουρκία

Ετικέτες: 


2018