Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Κοντονής: Η δικαιοσύνη δέχεται πιέσεις
Κοντονής: Η δικαιοσύνη δέχεται πιέσεις | Pagenews.gr
Pagenews Team

Για τους κινδύνους που απειλούν την δικαστική ανεξαρτησία μίλησε σε διεθνή ημερίδα της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για «έκδηλη και υπόγεια προσπάθεια πίεσης η οποία τείνει να γιγαντωθεί σε υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό η κοινωνικό ενδιαφέρον», και ως παράδειγμα αναφέρθηκε στην υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens αλλά και σε υποθέσεις αθλητικού ενδιαφέροντος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στο ρόλο των ακυρωτικών δικαστηρίων τονίζοντας μεταξύ άλλων τη δυσκολία των αποφάσεων που αφορούν σε υποθέσεις με εμφανή πολιτική χροιά λέγοντας ότι σε αυτές οι δικαστικοί οφείλουν να σταθμίζουν με προσοχή τα δεδομένα και να αυτοπεριορίζονται. Δεν παρέλειψε δε κλείνοντας να αναφερθεί στην κριτική των δικαστικών αποφάσεων, τονίζοντας «ότι η κριτική δεν φοβίζει αλλά ενισχύει τη δικαιοσύνη».

Στις σχέσεις του δικηγορικού σώματος με τη δικαστική λειτουργία και την προάσπιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην ομιλία του Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρης Βερβεσός, παραφράζοντας τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου και λέγοντας» να τρομοκρατήσουμε εκείνους που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τη δικαιοσύνη».

Ο κ. Βερβεσός πρότεινε ακόμα τη σύνταξη κοινού κώδικα δεοντολογίας μεταξύ δικαστών και δικηγόρων.

Για τη δικαστική ανεξαρτησία και τους κινδύνους παρεμβάσεως στο έργο των δικαστών μίλησε ο Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης ενώ άσκησε κριτική για τις περιπτώσεις δικαστικών λειτουργών οι οποίοι μετά την αποχώρηςή τους καταλαμβάνουν άλλες δημόσιες θέσεις.Ανάλογη αναφορά έκανε για το θέμα αυτό και ο Δημήτρης Βερβεσός.

Ετικέτες: 


2018