Πολιτική

Κυβερνητικός “εμφύλιος” για το χαράτσι σε έξυπνα κινητά και tablets

Κυβερνητικός “εμφύλιος” για το χαράτσι σε έξυπνα κινητά και tablets
Η υπουργός Πολιτισμού έφερε τροπολογία με χαράτσι στη Βουλή και ο Νίκος Παππάς την "άδειασε" με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο.

Νέο εσωκομματικό πρόβλημα για την κυβέρνηση προέκυψε με την τροπολογία που εισάγει εφάπαξ επιβολή τέλους 2% σε tablets και smartphones, αυτή τη φορά μεταξύ δύο κορυφαίων υπουργών. 

Η τροπολογία αυτή που φέρει την υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου προκάλεσε την έκρηξη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, ο οποίος με ένα tweet σφάζει με το γάντι τη συνάδελφό του. 

Ο κ. Παππάς εξέφρασε ανοιχτά και ξεκάθαρα την πλήρη αντίθεσή του με την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση και με την οποία επιβάλεται τέλος 2% στην αγορά έξυπνων συσκευών υπέρ των δικαιούχων των πνευματικών έργων. 

Μάλιστα, όχι μόνο είναι αντίθετος ο κ. Παππάς, αλλά ζητάει και την επανεξέταση της τροπολογίας που ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί.Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες".

Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου –αφορά κυρίως τους εισαγωγείς, αλλά και τους συναρμολογητές PCs, smartphones κ.λπ.– εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και είναι 24 φορές υψηλότερη (αναλογικά) από τα αντίστοιχα που έχουν θεσπιστεί στην Ισπανία. Το κόστος αυτό αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η «εύλογη αμοιβή» των δικαιούχων ορίζεται στο 4% της αξίας των συστημάτων φωτοαντιγραφής και του εκτυπωτές, ενώ στο 6% έχει οριστεί η ίδια αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας, όπως επίσης και σε κάθε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης (δίσκοι κ.λπ.).

Αντίθετος και ο ΣΕΠΕ

O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) χθες έκανε λόγο για ένα «άδικο» και «αντιαναπτυξιακό» ψηφιακό τέλος, το οποίο βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας. «Ο ΣΕΠΕ εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αντίθεσή του στον νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φόρος στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και τους υπολογιστές

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments