Ελλάδα

Σαν σήμερα: Ένας χρόνος από τον θάνατο του Αριστείδη Αλαφούζου

Σαν σήμερα: Ένας χρόνος από τον θάνατο του Αριστείδη Αλαφούζου
Τα σημαντικότερα γεγονότα, οι γεννήσεις και οι θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα, 17 Μαΐου

Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο έφυγε από τη ζωή ο Αριστείδης Αλαφούζος. Ο Αριστείδης Αλαφούζος δραστηριοποιήθηκε στους τομείς των κατασκευών, της ναυτιλίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Υπήρξε από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της μεταπολεμικής Ελλάδας, με αξιοσημείωτο φιλανθρωπικό έργο.

Γεννήθηκε στην Οία της Σαντορίνης στις 9 Μαρτίου 1924 και καταγόταν από ναυτική και πολιτική οικογένεια του νησιού. Πατέρας του ήταν ο πλοίαρχος Ιωάννης Αλαφούζος. Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1925, η οικογένειά του μετακόμισε στον Πειραιά και το 1940 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να διευκολύνει τον νεαρό Αριστείδη στις σπουδές του.

Τον Δεκέμβριο του 1941, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, χάνει τον πατέρα του και για να εξασφαλίσει τα προς το ζην αρχίζει να δουλεύει σε μία επιχείρηση υλοτομίας στη Μαλακάσα. Το φθινόπωρο του 1943 εισάγεται στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με υψηλή βαθμολογία και λαμβάνει υποτροφία μέχρι τη λήψη του πτυχίου του το 1949.

Τα δύο τελευταία χρόνια των σπουδών του εργάστηκε σε γραφείο πολιτικού μηχανικού και ειδικεύτηκε σε τομείς της ειδικότητάς του, όπως λιμενικά, οικοδομικά, σιδηροδρομικά και βιομηχανικά έργα, καθώς και έργα οδοποιίας.

Μετά την απόλυσή του από τον στρατό το 1951, εργάστηκε ως επιβλέπων μηχανικός σε κατασκευαστικά έργα στο λιμάνι του Πειραιά, στο εργοστάσιο λιπασμάτων της πόλης και στα τέλη του 1953 ανέλαβε την κατασκευή του συγκροτήματος νικελίου στη Λάρυμνα.

Από τον Αύγουστο του 1954 ασχολήθηκε με την κατασκευή κατοικιών και δύο χρόνια αργότερα απέκτησε απέκτησε άδεια εργολήπτη δημοσίων έργων. Την ίδια χρονιά, ίδρυσε την τεχνική εταιρεία «Αριστείδης Αλαφούζος», η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ. Η εταιρεία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ελλάδος. Τα κύρια έργα που ανέλαβε ήταν η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, το ξενοδοχείο «Μον Παρνές» στην Πάρνηθα, το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα στη Βουλιαγμένη και βασικά υδραυλικά και οδικά έργα υποδομής στις κοιλάδες του Νέστου και του Αξιού.

Η τεχνική του εταιρεία συνέχισε τη λειτουργία της μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘60, οπότε σταμάτησε να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας δεν ανέλαβε κανένα έργο κι εγκατέλειψε την Ελλάδα. Από το 1964, ο Αριστείδης Αλαφούζος ξανασυνδέθηκε με την οικογενειακή παράδοση κι άρχισε να ασχολείται με τη ναυτιλία, σε μία περίοδο που ο ναυτιλιακός κόσμος περνούσε σοβαρή κρίση. Αγόρασε το πρώτο του μεταχειρισμένο πλοίο τον επόμενο χρόνο και μέχρι το 1967 είχε συνολικά 5 μεταχειρισμένα φορτηγά.

Την ίδια χρονιά άνοιξε γραφείο στο Λονδίνο, όπου έμεινε μέχρι τον Απρίλιο του 1988. Το 1967 παρήγγειλε δύο πλοία σε ναυπηγεία της Μεγάλης Βρετανίας, ένα φορτηγό σε ιαπωνικό ναυπηγείο και δύο χρόνια αργότερα, το 1969, παρήγγειλε 5 γερμανικά πλοία τύπου Liberty. Παράλληλα, άνοιξε γραφείο στο Τόκιο, καθώς είχε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την ιαπωνική αγορά και στη Μόσχα. Το 1974 παρήγγειλε δύο πλοία με ικανότητα μεταφοράς υγρού και ξηρού φορτίου, μεταφορικής ικανότητας 140,000 τόννων το καθένα.

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 κατείχε 42 νεόκτιστα φορτηγά πλοία, κατασκευασμένα κυρίως στην Ιαπωνία. Ίδρυσε την «Glafki Maritime Company» και την «Kyklades Maritime Corporation», οι οποίες από το 1980 είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών. Το 1985 εισήλθε στην αγορά των πετρελαιοφόρων, όταν εκμεταλλευόμενος την κρίση στη ναυτιλία αγόρασε 16 πετρελαιοφόρα, ηλικίας 3-10 ετών, σε χαμηλό κόστος. Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 ξεκίνησε τις παραγγελίες 17 καινουργών πετρελαιοφόρων, κυρίως από την Ιαπωνία.

Το 1988 ο Αριστείδης Αλαφούζος μπήκε στον κόσμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αγοράζοντας από τον τραπεζίτη Γιώργο Κοσκωτά -λίγο πριν από την κατάρρευσή του- την εκδοτική εταιρεία Γραμμή ΑΕ, η οποία εξέδιδε την εφημερίδα «Καθημερινή», τη ναυαρχίδα του συντηρητικού τύπου, την οποία από την πλήρη παρακμή τη μετέτρεψε σε μία από τις ηγετικές εφημερίδες της Ελλάδας, κυρίως όσον αφορά στην κυκλοφορία και την επιρροή στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας. Στην κατοχή του περιήλθε από τον Κοσκωτά και ο ραδιοφωνικός σταθμός SKY 100,4 (μετέπειτα ΣΚΑΪ).

Το 1998 η «Καθημερινή» και η «International Herald Tribune» (η οποία ανήκε στους New York Times) σύστησαν μία κοινή επιχείρηση για την έκδοση της αγγλόφωνης καθημερινής έκδοσης της «Καθημερινής» στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία.

Η σχέση του Αριστείδη Αλαφούζου με τον τόπο καταγωγής του, την Οία, υπήρξε πολύ δυνατή. Επισκεπτόταν τη Σαντορίνη συχνά και είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξή της: ένα να εργοστάσιο αφαλάτωσης το οποίο δώρισε το 1992 καλύπτει τις ανάγκες του χωριού σε νερό, υποστήριξε τις ανασκαφές των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου στο Ακρωτήρι και συνέβαλε στην κατασκευή του μοντέρνου νοσοκομείου στο νησί. Στην Αθήνα συνεισέφερε τα κεφάλαια για τη δημιουργία μιας εξωτερικής ογκολογικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Στις 13 Δεκεμβρίου 2009 τιμήθηκε από τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ακιχίτο με το Παράσημο του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου, των Χρυσών Ακτίνων και Ροζέτας, δια χειρός του πρεσβευτή της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, για τη συμβολή του στην ενδυνάμωση των ελληνοϊαπωνικών οικονομικών σχέσεων.

Από τον γάμο του με την Ελένη Βαλαούρη το 1955, απέκτησε δύο γιους, τον Ιωάννη Αλαφούζο (γ. 1957) και τον Θεμιστοκλή Αλαφούζο (γ. 1958), οι οποίοι συνεχίζουν το έργο του, καθώς και επτά εγγόνια.

Ο Αριστείδης Αλαφούζος πέθανε στις 17 Μαΐου 2017, σε ηλικία 93 ετών.

Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα

1642: Ο Πωλ Σομεντύ ντε Μαιζονέβ ιδρύει την αποικία Βιλ Μαρί, το σημερινό Μόντρεαλ.1673 – Ξεκινά η εξερεύνηση του ποταμού Μισισιπή από τους Λουί Ζολιέ και Ζακ Μαρκέτ.

1792: Ομάδα μεσιτών συγκεντρώνεται σε καφετέρια της Νέας Υόρκης και δημιουργεί το Χρηματιστήριο της πόλης. Οι πρώτες συναλλαγές γίνονται κάτω από ένα δέντρο, στη Γουόλ Στριτ.

1895: Εγκαινιάζεται ο παλιός σταθμός του σιδηροδρόμου Πειραιώς – Αθηνών (νυν ΗΣΑΠ) στην Πλατεία Ομονοίας.

1902: Ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Στάης ανακαλύπτει το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα.

1914: Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωρίζεται η πλήρης αυτονομία της Βορείου Ηπείρου από το αλβανικό κράτος.

1920: Η Αμερικανική Γερουσία αναγνωρίζει για πρώτη φορά με ψήφισμά της τα ελληνικά δικαιώματα στην Βόρειο Ήπειρο.

1931: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνει από το Βόλο ότι δεν πρόκειται να καταργήσει τις «ελευθερίες του Τύπου, αλλά την ασυδοσία», με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου 5060 «Περί Τύπου». Προηγήθηκε οξεία επίθεση αντιπολιτευόμενων εφημερίδων κατά του Βενιζέλου, με χαρακτηρισμούς όπως «Κυβέρνησις Κλεπτών».

1937: Με τον Αναγκαστικό Νόμο 677, η δικτατορία Μεταξά μειώνει τα αγροτικά χρέη και απαλλάσσει τους αγρότες από τη μάστιγα της τοκογλυφίας.

1947: Το αρματαγωγό Αχελώος υψώνει την Ελληνική Σημαία στη Σκωτία.

1962: Συμπλοκή μεταξύ βουλευτών της Ε.Ρ.Ε. και της Ένωσης Κέντρου σημειώνεται στη Βουλή των Ελλήνων κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης της νέας πρότασης μομφής που έχουν καταθέσει Ένωση Κέντρου και Ε.Δ.Α. για τη «βία και νοθεία» και τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

1962: Αδύνατη θεωρούσε την επικράτηση των κομμουνιστών στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο ο Ιωσήφ Στάλιν, όπως αποκαλύπτεται από το εκδοθέν στις Η.Π.Α. βιβλίο Συνομιλίες με τον Στάλιν του Μίλοβαν Τζίλας, ο οποίος ισχυρίζεται επίσης ότι το Κ.Κ.Ε. είχε δεχθεί να «συζητήσει» το Μακεδονικό ζήτημα με τη Γιουγκοσλαβία, με αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.

1963: Υπό την προστασία μονάδων του Βασιλικού Ναυτικού θα ψαρεύουν τα αλιευτικά της Μυτιλήνης, λόγω των συνεχών επιθέσεων που δέχονται από τουρκικές ακταιωρούς.

1983: Το Λίβανο, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ υπογράφουν συμφωνία αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από το Λίβανο.

1990: Η γενική συνέλευση του ΠΟΥ αφαιρεί την ομοφυλοφιλία από τη λίστα των ψυχιατρικών παθήσεων.

2014: Αεροπλάνο συντρίβεται στο βόρειο Λάος σκοτώνοντας 17 ανθρώπους.

Γεννήσεις

1490 – Αλβέρτος, δούκας της Πρωσίας

1682 – Βαρθολομαίος Ρόμπερτς, Ουαλός πειρατής

1749 – Έντουαρντ Τζέννερ, Άγγλος ιατρός και επιστήμονας

1836 – Τζόζεφ Λόκυερ, Άγγλος αστρονόμος

1875 – Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1886 – Αλφόνσος ΙΓ’, βασιλιάς της Ισπανίας

1929 – Άνα Μαρία, πολιτικός από το Ελ Σαλβαδόρ

1931 – Μένης Κουμανταρέας, Έλληνας συγγραφέας

1943 – Βίκυ Μοσχολιού, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1950 – Γιάνεζ Ντρνόβσεκ, Σλοβένος πολιτικός

1961 – Ένια, Ιρλανδή τραγουδοποιός

1964 – Στράτος Αποστολάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1967 – Μοχάμετ Νασίντ, πρόεδρος των Μαλδίβων

1979 – Ουέιν Τόμας, Άγγλος ποδοσφαιριστής

1982 – Τόνι Πάρκερ, Γάλλος καλαθοσφαιριστής

Θάνατοι

1395 – Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς, Σέρβος ηγεμόνας

1510 – Σάντρο Μποττιτσέλι, Ιταλός ζωγράφος

1727 – Αικατερίνη Α’, αυτοκράτειρα της Ρωσίας

1838 – Σαρλ-Μωρίς ντε Ταλλεϋράν-Περιγκόρ, Γάλλος διπλωμάτης

1917 – Ραντομίρ Πούτνικ, Σέρβος στρατιωτικός

1919 – Γκουίντο φον Λιστ, Αυστριακός συγγραφέας

1936 – Παναγής Τσαλδάρης, Έλληνας πολιτικός

1960 – Ιωάννης Γεωργιάδης, Έλληνας ξιφομάχος

1998 – Ειρήνη Μάρρα, Ελληνίδα συγγραφέας

2004 – Εζεντίν Σαλίμ, Ιρακινός πολιτικός

2008 – Καίτη Πάνου, Ελληνίδα ηθοποιός

2012 – Ντόνα Σάμερ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

2013 – Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα Ρεδόντο, Αργεντινός στρατηγός και πολιτικός

2014 – Άννα Πολλάτου, Ελληνίδα αθλήτρια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments