Άποψη

Η επίθεση στον δήμαρχο και το αυγό του φιδιού στην Θεσσαλονίκη

Η επίθεση στον δήμαρχο και το αυγό του φιδιού στην Θεσσαλονίκη
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη.

Πολιτικά είναι ελάχιστα εκείνα που θα μπορούσαν να με συνδέουν με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Έχω δικαίωμα να τον κριτικάρω για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του και τη στροφή που έκανε, όταν από υποψήφιος δήμαρχος με την στήριξη του ΚΚΕ έφτασε να γίνει δήμαρχος με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Συμμερίζομαι όμως πολλές από τις απόψεις του σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά αυτά των κάθε είδους μειονοτήτων. Αναγνωρίζω επίσης την συνέπεια και την μαχητικότητα με την οποία τα υπερασπίζεται . Αναγνωρίζω επίσης το δικαίωμα άλλων πολλών να διαφωνούν με τις σχετικές απόψεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Τα μπραβιλίκια, οι τραμπουκισμοί και ο ξυλοδαρμός δεν συνιστούν εκδήλωση πολιτικής αντιπαράθεσης και εκδήλωση διαφωνίας. Είναι απαράδεκτη συμπεριφορά που την καταδικάζει κάθε δημοκρατικός πολίτης. Όσοι επιτέθηκαν στον δήμαρχο την ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι δυνατό να αντιπροσωπεύουν του Πόντιους.

Ήδη με ανακοίνωσή τους, οι Οργανώσεις των Ποντίων καταδίκασαν την επίθεση και εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον κ. Μπουτάρη. Δεν είναι δύσκολο να βρούμε ποιοι είναι αυτοί που επιτέθηκαν στον δήμαρχο. Ο τρόπος που υποδέχτηκε τον ξυλοδαρμό η «Χρυσή Αυγή» και η κόρη του «αρχηγού» Μιχαλολιάκου, Ουρανία, μάς δίνει ξεκάθαρα την απάντηση. Το φασιστικό μόρφωμα επιδοκίμασε την επίθεση.

Μην έχουμε την αφέλεια να πιστεύουμε ότι στους φασίστες δεν άρεσαν απλά οι απόψεις του δημάρχου. Δεν τους αρέσουν γενικά οι άλλες απόψεις. Αν επρόκειτο για ένα μεμονωμένο περιστατικό θα μπορούσαμε να το καταδικάσουμε και να προσπεράσουμε. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στην Θεσσαλονίκη τα κρούσματα είναι απανωτά και το περιβάλλον που διαμορφώνεται ανησυχητικό.

Ας θυμηθούμε τι έγινε στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία πριν από λίγο καιρό. «Διαδηλωτές» επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά σε κτήριο της κατάληψης «Libertatia» βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αγάλματα αποκεφαλίζονται και εβραϊκά νεκτροταφεία βεβηλώνονται. Έχει κανείς αμφιβολία ποιού πολιτικού φυράματος είναι οι δράστες και από τι είδους «εθνικά ιδεώδη» εμπνέονται;

Στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Βόρια Ελλάδα βρίσκει έδαφος και επωάζεται το αυγό του φιδιού. Μητροπολίτες, επίδοξοι μικρο-καναλάρχες, επιχειρηματίες, σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών όλοι μαζί συγκροτούν ένα μέτωπο που με αφορμή την αδιάλλακτη στάση του γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ, δίνει τον τόνο στην πόλη και καλλιεργεί ένα κλίμα φανατισμού και μισαλλοδοξίας.

Μέσα στο κλίμα αυτό είναι εύκολο να φυτρώσουν το πιο ακραία στοιχεία και «να κάνει παιχνίδι» ο φασισμός. Η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη είναι απότοκο αυτού ακριβώς του κλίματος. Αυτό το μίγμα ακραίου εθνικισμού, σωβινισμού, θρησκοληψίας και τυφλού καθοδηγούμενου οπαδισμού γεννά τέτοια φαινόμενα.

Όσες πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, δεν στέκονται απέναντι και δεν καταδικάζουν καθαρά και ξάστερα είναι γιατί ψαρεύουν σε θολά νερά ενόψει των βουλευτικών εκλογών…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments