Διεθνή

Εurogroup: Διαφωνία Ευρωπαίων με ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Εurogroup: Διαφωνία Ευρωπαίων με ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
Ποια είναι η κύρια πηγή διαφωνιών ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ στο Eurogroup.

Το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Eurogroup ολοκληρώθηκε και όπως είναι φυσικό συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα.

Αν και η συζήτηση φέρεται να έγινε σε «καλό κλίμα», ωστόσο, θεσμοί (Βερολίνο ειδικότερα) και ΔΝΤ εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς το ελληνικό χρέος.

Κύρια πηγή των διαφωνιών είναι η πρόθεση του ΔΝΤ για άμεση εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία της Γερμανίας για σύνδεση τους με την πορεία της οικονομίας.

Η ίδια υψηλόβαθμη ελληνική πηγή υποστήριζε διπλωματικά, ότι στη συνεδρίαση Eurogroup, διαπιστώθηκε η πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για μέτρα ελάφρυνσης και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να βρεθεί λύση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Τι ανέφερε ο Μάριο Σεντένο

«Έχουμε σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο, όσον αφορά στα μέτρα για την ελάφρυνση» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.«Ακούσαμε καλά νέα από τους θεσμούς» σημείωσε ακόμη, ενώ δήλωσε «αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, παρά το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα».

«Επιβεβαιώσαμε την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές. Είχαμε μια συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά την λήξη του προγράμματος. Θέλουμε βιωσιμότητα του χρέους, γι’ αυτό θα υπάρξει νέα ανάλυση βιωσιμότητας, ώστε να καθοριστούν τα αναγκαία μέτρα. Δώσαμε εντολές σε όλους τους θεσμούς να λύσουν όλες τις εκκρεμότητες και στην επόμενη συνάντηση του Ιουνίου, θα κάνουμε ό,τι κριθεί αναγκαίο, για να βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα. Έχουμε τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση, έχουμε σύγκλιση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» δήλωσε συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του ο κ. Σεντένο.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Bloomberg: Παραμένουν οι διαφορές για το χρέος μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του από τις Βρυξέλλες το πρακτορείο Bloomberg μετέφερε πως κατά τη διάρκεια του Washington Group (Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ), δεν βρέθηκε το κοινό έδαφος για μια συμφωνία και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στον Καναδά, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των G7 – Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Κύρια πηγή των διαφωνιών είναι η πρόθεση του ΔΝΤ για άμεση εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία της Γερμανίας για σύνδεσή τους με την πορεία της οικονομίας.

Είχαν προηγηθεί οι χαρακτηριστικές ως προς αυτό δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είπε, νωρίτερα σήμερα, ότι η Ελλάδα έχει λάβει ήδη στήριξη και δεν χρειάζεται βραχυπρόθεσμα ελάφρυνση χρέους, ενώ συνέδεσε ευθέως τις αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, με την τήρηση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η χώρα με την 4η αξιολόγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μνημόνιο: Τα νέα προαπαιτούμενα μέχρι το 2022

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments