Ελλάδα

Αδιέξοδο στο Σκοπιανό: Ετοιμάζονται νέα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Αδιέξοδο στο Σκοπιανό: Ετοιμάζονται νέα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα
Συγκεντρώσεις σε πόλεις της Ελλάδας, με αφορμή τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, προετοιμάζει η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Νικολά Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, για το Σκοπιανό, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

«Τα θέματα μεταξύ των δύο κρατών έχουν πολύ καλά διευκρινιστεί» είπε ο Μάθιου Νίμιτς και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα επίλυση των δύο θεμάτων αλλά οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία. «Οι δύο υπουργοί πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν εκεί τον διάλογο, όπου οι διαπραγματεύσεις να εντατικοποιηθούν«.

Η δήλωση Νίμιτς έγινε μετά την ολοκλήρωση του β’ γύρου των συνομιλιών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ υπό τον ίδιο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να είχε απορρίψει την ονομασία «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

Η ΠΓΔΜ δέχεται erga omnes μόνο για το «Μακεδονία του Ιλιντεν»

H πλευρά των Σκοπίων φέρεται να έδειξε να αποδέχεται το erga omnes (έναντι όλων) μόνο για το όνομα «Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ιλιντεν».

Ενα όνομα το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συζητούσε, όπως ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, απορρίφθηκε. Ωστόσο, ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να απέρριψε την ονομασία «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.

Η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι η ονομασία «Nova Makedonija” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες. Οπότε αναφέρθηκε ξανά η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”). Η ελληνική πλευρά επιμένει σε erga omnes και συνταγματικές αλλαγές.

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 6 Ιουνίου

Συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με αφορμή τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της ΠΓΔΜ, προετοιμάζει η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Τα μέλη της Επιτροπής, που συστάθηκε από τα συντονιστικά όργανα των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη προχωρήσει σε σειρά επαφών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν ζητήσει από αυτούς «να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων πολιτών ενάντια στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Εντός των επόμενων ημερών, όπως αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, θα ανακοινώσει, σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, τη διοργάνωση παράλληλων συγκεντρώσεων σε πόλεις της Ελλάδας, εκτός των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις επιλεγμένες πόλεις την 6η Ιουνίου στις 19:30.

Μέσω των συγκεντρώσεων η Επιτροπή Αγώνα θα επιδιώξει, όπως αναφέρει, να υπενθυμίσει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι ο ελληνικός λαός «έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας και απαιτεί την εφαρμογή τους».

«Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ξεκαθαρίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σκοπιανό: Δεν βρέθηκε λύση – Δέσμευση για νέα προσπάθεια διαπραγματεύσεων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments