Οικονομία

Διαφωνία Ευρωπαίων – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Διαφωνία Ευρωπαίων – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
Απέτυχαν να λύσουν τις διαφωνίες τους ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές, πιέζει ο χρόνος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφωνίες τους, για το πώς θα γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στη συνάντηση που έγινε στον Καναδά, στο περιθώριο της συνάντησης των G7.

Ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, για τα μέτρα που είναι απαραίτητα για το χρέος δεν ήρθε, καθώς το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι- με πρώτη τη Γερμανία- εξακολουθούν να διαφωνούν για το μέγεθος και την έκταση της ελάφρυνσης που είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι η Αθήνα θα μπορεί να εξυπηρετεί τις μελλοντικές υποχρεώσεις της.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι έγινε κάποια πρόοδος στη συνάντηση στον Καναδά, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα. «Ομως, ο χρόνος τελειώνει και το αδιέξοδο δημιουργεί ερωτήματα για το αν το ΔΝΤ θα μπορεί να ενεργοποιήσει την αδρανή πιστοληπτική γραμμή του για την Ελλάδα. Παρότι το ρευστό του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο, η εκταμίευση χρημάτων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει στις αγορές ότι το Ταμείο θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Αν το Ταμείο αποφασίσει να μην το κάνει, αυτό θα αποτελέσει ένα πλήγμα για χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που επιζητούσαν τη «σφραγίδα» του ΔΝΤ ως απόδειξη ότι κατάφεραν να βάλουν ξανά σε βιώσιμη βάση την οικονομία της χώρας. Ομως, οι ίδιες χώρες είναι οι πιο απρόθυμες να χορηγήσουν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και θέλουν αυτή να είναι συνδεδεμένη με αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να μην ξεστρατίσει η Αθήνα από το συμφωνημένο μονοπάτι για τον προϋπολογισμό και τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει το Bloomberg.

Εξαιτίας αυτής της επίμονης διαφωνίας, η ευρωζώνη θα πρέπει να βιαστεί προκειμένου να πετύχει συμφωνία σε πολλαπλά μέτωπα, αν σκοπεύει να εκπληρώσει τον στόχο της ολοκλήρωσης των συζητήσεων για την ελληνική διάσωση έως τις 21 Ιουνίου, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Washington Group: Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση για το ελληνικό χρέος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments