Άποψη

SOS! Το εθνικό μας σπορ μάς απειλεί…

SOS! Το εθνικό μας σπορ μάς απειλεί…
Η φοροδιαφυγή έχει αναχθεί στο εθνικό μας σπορ.

Αν παρερμηνεύοντας τον Σαίξπηρ, λέγαμε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο φορολογικό βασίλειο της Ελλάδας, δεν θα ήμασταν ακριβείς. Γιατί πολύ απλά είναι ολόκληρο σάπιο. Και αποτελεί το μέγιστο κίνδυνο για την οικονομία και τη χώρα, αφού η φοροδιαφυγή έχει αναχθεί στο εθνικό μας σπορ.

Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, θα δούμε πως μία από τις αιτίες που μπήκαμε στα μνημόνια ήταν η αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να εισπράξουν τους φόρους. Σε 15 δισ. ευρώ το χρόνο υπολόγιζαν οι ερευνητές τις απώλειες φορολογικών εσόδων από το δημόσιο ταμείο.

Περάσαμε οκτώ χρόνια με μνημόνια και η κατάσταση δεν έχει αλλάξει τόσο, όσο απαιτούν οι συνθήκες και οι ανάγκες. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συγκλονιστικά. Το 50,2% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2018 πιάστηκαν να φοροδιαφεύγουν και τα ποσά που θα χάνονταν αν δεν ελέγχονταν ήταν 217% παραπάνω από πέρυσι.

Στη χώρα αυτή οι αρμόδιοι πρέπει να αντιληφθούν δύο πράγματα, τα οποία αρνούνται να δουν κατάματα, παρότι είναι μπροστά τους. Όλοι σχεδόν οι υπουργοί Οικονομικών εθελοτυφλούν. Μαζί τους και η τρόικα.

Το πρώτο είναι πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να ενισχυθούν. Με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς σωστά και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.

Δεύτερον. Όσο αυξάνονται τα φορολογικά βάρη τόσο αυξάνονται τα κίνητρα για φοροδιαφυγή και τόσο μειώνονται τα έσοδα. Αν κάποιος αρμόδιος επιχειρήσει να δει την εμπειρία από την αύξηση των έμμεσων φόρων στα χρόνια των μνημονίων, θα διαπιστώσει πως παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, μειώνονταν τα δημόσια έσοδα.

Αλλά εκτός αυτού δέχονταν πλήγμα η οικονομία και η ανάπτυξη.

Το μήνυμα είναι σαφές και η συνταγή πασιφανής. Και απορώ γιατί δεν το βλέπουν οι εκάστοτε κυβερνώντες.

Μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων, ώστε να περιοριστεί το κίνητρο για φοροδιαφυγή, αυστηροποίηση των ποινών και ένταση των ελέγχων. Ο συνδυασμός μικρών κινήτρων με αυστηρή τιμωρία θα αποτρέψει πάρα πολλούς να δραστηριοποιηθούν, στο εθνικό σπορ της φοροδιαφυγής.

Θα το κάνουν μόνο οι πολύ καλά “προπονημένοι” που κινούνται συνεχώς στο χώρο της γκρίζας οικονομίας και οι απελπισμένοι…

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments