Διεθνή

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 16ης Ιουνίου

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 16ης Ιουνίου
Διαβάστε το σαν σήμερα της 16ης Ιουνίου.

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα, οι γεννήσεις και οι θάνατοι που συνέβησαν στις 16 Ιουνίου.

Γεγονότα σαν σήμερα

371 π.Χ: Συνάπτεται συνθήκη ειρήνης μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών. Αμέσως μετά, οι Σπαρτιάτες υπό το βασιλιά Κλεόμβροτο εισβάλλουν στη Βοιωτία, όπου κυριαρχούν οι Θηβαίοι του Επαμεινώνδα.

1487: Λαμβάνει χώρα η Μάχη του Στόουκ Φιλντ, σφραγίζοντας έτσι το τέλος του Πολέμου των Ρόδων, του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στην Αγγλία στα μέσα του 15ου αιώνα ανάμεσα στον Οίκο των Λάνκαστερ και των Οίκο της Υόρκης για τη διαδοχή του θρόνου. Την ονομασία του ο πόλεμος την πήρε από το ρόδο, που ήταν σύμβολο στα οικόσημα και των δύο Οίκων.

1903: Ιδρύεται η PEPSICO, η μεγάλη αντίπαλος της Coca-Cola (Pepsi Cola).

1904: Ο Τζέιμς Τζόις γνωρίζει και ερωτεύεται τη Νόρα Μπάρνακλ και χρησιμοποιεί την ημερομηνία αυτή στην πλοκή του μυθιστορήματός του «Οδυσσέας», που παραδοσιακά ονομάζεται Bloomsday.

1913: Αρχίζει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, με την επίθεση της Βουλγαρίας εναντίον της Σερβίας και της Ελλάδας.

1920: Ιδρύεται το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη. Συγκροτείται από 15 δικαστές που εκλέγονται για εννιά έτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που συνεδριάζουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Το 1/3 των δικαστών ανανεώνεται κάθε τρία έτη. Για να εισέλθει ένα θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο πρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη να συμφωνούν για την παραπομπή της διαφοράς τους σ’ αυτό. Οι εκδιδόμενες αποφάσεις λαμβάνονται μυστικά και κατά πλειοψηφία και είναι υποχρεωτικές, ενώ αντίθετα οι γνωμοδοτήσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Όλες οι χώρες που φέρονται να έχουν συνυπογράψει το καταστατικό του Δικαστηρίου μπορούν να παραπέμψουν σ΄ αυτό οποιαδήποτε υπόθεση. Μπορούν επίσης και να προσφύγουν και Χώρες που δεν έχουν προσυπογράψει το καταστατικό σύμφωνα πάντα με τους όρους που καθορίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο μπορούν να κάνουν μόνο κράτη και όχι ιδιώτες ή οργανισμοί (εκτός του ΟΗΕ). Σε γενικές γραμμές διαφαίνεται η τάση των κρατών να μη προσφεύγουν στο δικαστήριο λόγω της ασάφειας του Διεθνούς Δικαίου η οποία καθιστά άγνωστη την έκβαση της προσφυγής.

1920: Διεξάγεται η Μάχη στην Κερασούντα του Πόντου, όπου πέφτουν νεκροί οι Αξιωματικοί Χρ. Κουσουλάκος, Ράλλης και πέντε πόντιοι αντάρτες, ενώ τραυματίζονται άλλοι 39. Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει την τοποθεσία Σόμα – Κερεσούν και Αϊβαλί – Κεμέρ.

1946: Ο Αστέρας Γκύζη (νυν Αστέρας Ζωγράφου) ηττάται σε φιλικό αγώνα στην Κωνσταντινούπολη από την Μπεσίκτας με 4-2.

1948: Σημειώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας. Δύο Κινέζοι καταλαμβάνουν υδροπλάνο της Cathay Pacific με 27 επιβαίνοντες, που εκτελεί το δρομολόγιο Μακάο – Χονγκ Κονγκ, με σκοπό να ληστέψουν ή να απαγάγουν κάποιους από τους πλούσιους επιβάτες του. Το αεροπλάνο τελικά θα συντριβεί και θα διασωθεί μόνο ο ένας αεροπειρατής.

1954: Ξεκινάει το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στη Βέρνη.

1961: Ο Ρώσος χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ ζητά πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.

1976: Μία ειρηνική διαδήλωση 15.000 φοιτητών στο Σοβέτο της Νοτίου Αφρικής προκαλεί την αντίδραση του καθεστώτος του Απαρτχάιντ. Η αστυνομία ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 νεαροί διαδηλωτές σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από 200 σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

1977: Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ γίνεται ηγέτης της ΕΣΣΔ.

1987: Στον απόηχο του θριάμβου στο Ευρωμπάσκετ, ο Νίκος Αναστόπουλος μετεγγράφεται στην Αβελίνο, έναντι 52 εκατομμυρίων δραχμών (συν άλλα 20 εκατ. στον ίδιο, με επιπλέον μηνιάτικο 1 εκατ. δρχ). Έτσι, γίνεται ο πρώτος Έλληνας που θα παίξει στο Καμπιονάτο κaι ο δεύτερος σε ευρωπαϊκή ομάδα μετά τον Σιδέρη.

1991: Στην Τουρκία εκλέγεται ο Μεσούτ Γιλμάζ ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός.

1994: Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύεται στο νεκροταφείο Παιανίας ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.

1998: Tέσσερα μαχητικά F16 και δύο μεταγωγικά C130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώνονται για πρώτη φορά στην Πάφο, στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου. Η Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας απειλεί τώρα όχι μόνον τους Τουρκοκυπρίους, αλλά ευθέως και την Τουρκία, αντιδρά στέλνοντας έξι μαχητικά F16 στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου στα Κατεχόμενα.

2004: Η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου δίνει τον δεύτερο της αγώνα για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών που διεξάγεται στην Πορτογαλία και έρχεται ισόπαλη με την Εθνική ομάδα της Ισπανίας με 1-1.

2012: Η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου δίνει τον τρίτο της αγώνα για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών που διεξάγεται στην Πολωνία και νικά την Εθνική ομάδα της Ρωσίας με 1-0. Το γκολ ο Γιώργος Καραγκούνης.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1313 – Βοκάκιος, Ιταλός συγγραφέας

1514 – Τζον Τσεκ, Άγγλος κλασσικός φιλόλογος

1612 – Μουράτ Δ’, Oθωμανός σουλτάνος.

1723 – Άνταμ Σμιθ, σκωτσέζος φιλόσοφος και οικονομολόγος, που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης οικονομικής θεωρίας με το έργο του Ο Πλούτος των Εθνών. (Θαν. 17/7/1790)

1829 – Τζερόνιμο, αρχηγός της φυλής Απάτσι.

1890 – Σταν Λόρελ, Άγγλος ηθοποιός, ο λιγνός του κωμικού διδύμου Χοντρός και Λιγνός.

1897 – Γκέοργκ Βίτιχ, Γερμανός χημικός και νομπελίστας.

1902 – Μπάρμπαρα Μακ Κλίντοκ, Αμερικανίδα γενετίστρια και νομπελίστρια.

1934 – Ουίλιαμ Σαρπ, Αμερικανός οικονομολόγος και νομπελίστας.

1952 – Γεώργιος Παπανδρέου (νεότερος), πολιτικός, πρωθυπουργός της Ελλάδας και υπουργός εξωτερικών από το 2009.

1973 – Νίκος Μαχλάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1978 – Αργύρης Αγγέλου, Έλληνας ηθοποιός.

Θάνατοι σαν σήμερα

1686 – Χαμουραμπί, βασιλιάς των Βαβυλωνίων και μέγας νομοθέτης. (Γεν. 1728 π.Χ.)

1752 – Τζόζεφ Μπάτλερ, Άγγλος φιλόσοφος

1939 – Τσικ Γουεμπ, Αμερικανός τζαζ μουσικός

1945 – Άρης Βελουχιώτης, Έλληνας αντάρτης και ηγέτης του ΕΛΑΣ

1958 – Ίμρε Νάγκι, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας

1969 – Χάρολντ Αλεξάντερ, Άγγλος στρατιωτικός

1977 – Βέρνερ φον Μπράουν, Γερμανός επιστήμονας

2003 – Γκέοργκ Χένρικ φον Βριγκτ, Φινλανδός φιλόσοφος

2012 – Τιερί Ρολάν, Γάλλος αθλητικογράφος και σχολιαστής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments