Οικονομία
pagenews.gr / Οικονομία / Πιέρ Μοσκοβισί: Η Ελλάδα χρειάζεται αυξημένη εποπτεία
Πιέρ Μοσκοβισί: Η Ελλάδα χρειάζεται αυξημένη εποπτεία | Pagenews.gr
Pagenews Team 21 Ιουνίου 2018, 12:13 | ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12:15 21 Ιουνίου 2018, 12:15

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωζώνης, Πιέρ Μοσκοβισί, στέλνει μήνυμα λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει «να επινοήσουν ένα τρόπο» που θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις της.

Δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Πιέρ Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση

«Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη περίπτωση» σημειώνει επίσης ο Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο Politico.

«Θα ήταν λάθος να προσποιηθούμε ότι η ελληνική περίπτωση είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου (που επίσης είχαν λάβει πακέτα διάσωσης)».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος στη συνέχεια της συνέντευξης διευκρινίζει ότι «δεν θα πρέπει να πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση και να δημιουργήσουμε ένα «κεκαλυμμένο» τέταρτο πρόγραμμα.

Δεν θέλω η τρόικα ή οι θεσμοί να επισκέπτονται την Αθήνα απλά με διαφορετική «αμφίεση».

Αλλά προφανώς θα πρέπει να παρακολουθούμε θέματα καθοριστικής στρατηγικής σημασίας με αρκετά λεπτομερείς δεσμεύσεις, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε, ενισχυμένη εποπτεία».

Πρόσθεσε επίσης ότι «οι λεπτομέρειες αυτής της εποπτείας είναι ένα από τα ζητήματα-κλειδιά που μένουν να λυθούν στο Eurogroup που πραγματοποιείται σήμερα».

Ο Μοσκοβισί δεν ήθελε να υποτιμήσει τη σημασία της συνεδρίασης

«Όλοι συμπεριφέρονται σαν να είναι μια κανονική συνεδρίαση. Δεν είναι όμως.

Φανταστείτε να μην σταθούμε ικανοί να βρούμε μια λύση την Πέμπτη. Τι μήνυμα θα στέλναμε στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου;»

«Το θέμα δεν έχει λυθεί ακόμη. Δεν έχουν όλα ήδη ‘μαγειρευτεί’, αλλά βρισκόμαστε στη σωστή πορεία», προσθέτει ο Μοσκοβισί.

«Πιστεύω ότι έχουμε τα βασικά υλικά για να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα. Για την ακρίβεια είμαι σίγουρος».

Άλλα ζητήματα που θα χρειαστούν οι αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι το μέγεθος της τελευταίας δόσης για την Ελλάδα.

Η δόση εκτιμάται μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ.

Επίσης θα τεθεί επί τάπητος η επαναφορά κάποιων ακριβών δανείων όπως αυτών του ΔΝΤ, για να κρατηθεί χαμηλό το χρηματοδοτικό κόστος, σημειώνεται στο άρθρο.

«Τα 15 δισ. είναι πολύ πιο πειστικά από τα 10 δισ. και είναι πιο εύκολο να επαναγοράσεις με περισσότερα χρήματα παρά με λιγότερα», λέει ο Μοσκοβισί.

«Αλλά αυτό είναι ένα νούμερο που θα πρέπει να αποφασιστεί την τελευταία στιγμή».

Ως προς τον τρόπο που θα γίνει η επιμήκυνση στην ωρίμανση των δανείων -ώστε να κρατηθούν θερμές οι αγορές- ο Μοσκοβισί επισημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για «ουσιώδη και όχι γελοία» μέτρα. «Κάποιοι λένε για 15 χρόνια, κάποιοι για επτά, άλλοι για δέκα χρόνια. Τα διπλά ψηφία είναι καλύτερα από τα μονά», σχολιάζει με νόημα ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eurogroup: Κρίσιμη συνεδρίαση για χρέος και δόση

Ετικέτες: 


2018