Πολιτισμός

Ο Βασίλης Τραϊφόρος και η Νατάσα Παπαδάκη στο www.pagenews.gr

Ο Βασίλης Τραϊφόρος και η Νατάσα Παπαδάκη στο www.pagenews.gr
Ο Βασίλης Τραϊφόρος και η Νατάσα Παπαδάκη μιλούν αποκλειστικά στο www.pagenews.gr και την Έπη Τρίμη.

Ο Βασίλης Τραϊφόρος και η Νατάσα Παπαδάκη μιλούν για την παράσταση Μελωδία της Ευτυχίας που γίνεται από την Κιβωτό του Κόσμου στις 26 Ιουνίου στο θέατρο Ριάλτο με σκοπό τον εορτασμό της λήξης των μαθημάτων.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού.

Δραστηριοποιείται και απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες, παραμέληση, εγκατάλειψη, χωρίς ιατρική φροντίδα με αβέβαιο μέλλον.

Η Κιβωτός του Κόσμου ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά, την ανιδιοτελή προσφορά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για το παιδί, το νέο και το γονιό που βρίσκονται σε ανάγκη και διαβιούν στις χαραμάδες της κοινωνίας, σε μια «άλλη» Αθήνα, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι μια μεγάλη οικογένεια. Μέλη αυτής της οικογένειας είναι τα παιδιά, οι γονείς, οι συνεργάτες, οι εθελοντές, οι συμπαραστάτες. Είναι μια μεγάλη αγκαλιά αγάπης, φροντίδας και στοργής που μεγαλουργεί στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Πωγωνιανή της Ηπείρου και στη Χίο.

Ο Βασίλης Τραϊφόρος και η Νατάσα Παπαδάκη ένωσαν τις δυνάμεις τους προκείμενου να συνδράμουν με το δικό τους τρόπο στο έργο της Κιβωτού. Από το Φεβρουάριο διδάσκουν τα παιδιά θέατρο προκειμένου να είναι σε θέση υποκριτικά να ανεβάσουν την τρυφερή παράσταση η «Μελωδία της ευτυχίας», με την οποία μεγαλώσαμε ως παιδιά και βλέπουμε συχνά πυκνά στις γιορτές των Χριστουγέννων όταν προβάλλεται στη μικρή οθόνη. Είναι το γνωστό μιούζικαλ που μάς γέμισε αισιοδοξία και εξύμνησε την αγάπη.

Ο Βασίλης Τραϊφόρος, είναι ανιψιός του Μίμη Τραϊφόρου και της Σοφία Βέμπο. Στη δεδομένη στιγμή είναι συνταξιούχος αλλά εργάζεται ανελλιπώς προσφέροντας στο θέατρο, γράφοντας βιβλία και βέβαια αφήνοντας το στίγμα του ως ένας άνθρωπος τρυφερός και δοτικός που νοιάζεται για το συνάνθρωπό του.

Η Νατάσα Παπαδάκη είναι μια νέα σεμνή και πολύ όμορφη ηθοποιός και σκηνοθέτης. Μαζί, ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσκαλούν όλους εμάς να περάσουμε λίγες ώρες σαν παιδιά στο θέατρο Ριάλτο. Κατά τις πρόβες τα παιδιά- ηθοποιοί εργάζονται σκληρά και αντιμετωπίζονται ως επαγγελματίες ηθοποιοί. Δε χρήζουν ειδικής μεταχείρισης, απεναντίας, ο τρόπος προσέγγισής τους είναι η ίση μεταχείριση κι έτσι ο πήχης της απόδοσης τους τίθεται πάντα όλο και πιο ψηλά.

Στις 26 Ιουνίου γονείς, συγγενείς, φίλοι αλλά και υποστηρικτές του σημαντικού έργου της Κιβωτού του Κόσμου και των εθελοντών όλων των ειδικοτήτων, οφείλουν να δώσουν το παρόν!

Η είσοδος είναι δωρεάν και το μόνο που πρέπει να φέρετε είναι το χαμόγελό σας και τη θετική σας ενέργεια.

Επ΄ αφορμή της παράστασης, ζητήσαμε από το Βασίλη όσο και τη Νατάσα να μάς μιλήσουν για την εμπειρία τους, τις δυσκολίες, τον προσωπικό τους αγώνα αλλά και την ηθική ικανοποίησή τους από την επαφή τους με τις παιδικές ψυχές.

Βασίλη και Νατάσα τι θα δούμε στις 26 Ιουνίου στο θέατρο «Ριάλτο»;

Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μιούζικαλ ”Μελωδία της Ευτυχίας”.

Η ελεύθερη και ατίθαση φύση της μοναχής Μαρίας την οδηγεί, να εργαστεί ως γκουβερνάντα στο σπίτι του πλοιάρχου Φον Τραπ. Εκεί αφού καταφέρνει να ΄’δαμάσει’ τα 7 παιδιά της οικογενείας , καταφέρνει, να φέρει τη μουσική και την αγάπη πάλι στις καρδιές τους και στις καρδιές όσων συναναστρέφονται μαζί της. Όταν ξεσπά ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, ξεκινά και το μαρτύριο της οικογενείας Τραπ στην αυτοεξορία τους. Μέσα από την αγάπη και την ένωσή τους δημιουργούν μια μεγάλη χορωδία και περιοδεύουν στην Αμερική τραγουδώντας για την ελευθερία και βοηθώντας με τα έσοδα των συναυλιών τους τούς πληγέντες του πολέμου. Η Κιβωτός του Κόσμου σαν μια σύγχρονη Μελωδία της Ευτυχίας ας γίνει το παράδειγμα, που θα θυμίσει σ’ όλους εμάς, πως μόνο η αγάπη και η προσφορά ολοκληρώνουν τη ζωή και της δίνουν πραγματικό νόημα.

Η παράσταση θα γίνει στο θέατρο ‘Ριάλτο’ στις 26/06/2018. Η προσέλευση του κόσμου θα ξεκινήσει στις 19:30 με την παράσταση ν ‘ αρχίζει περίπου στις 20:00.  Η δε διάρκεια παράστασης είναι 1ώρα και 10λεπτά.

Νατάσα και Βασίλη πώς αποφασίσατε να προσφέρετε εθελοντικά το χρόνο σας προκειμένου να διδάξετε θεατρική αγωγή και να ανεβάσετε την παράσταση που θα δούμε;

Β. Τ.: Εγώ ήρθα εντελώς τυχαία στην Κιβωτό. Μακαρίζω το συνάδελφο που μου ζήτησε να τον αντικαταστήσω, διότι αυτά τα συναισθήματα που νοιώθω εδώ, δεν τα έχω νοιώσει στα όσα χρόνια ασχολούμαι με το θέατρο. Από την μια μεριά οι εξαιρετικοί συνεργάτες , μουσικοί κλπ και από την άλλη τα παιδιά !!!

Ν.Π.: Δραστηριοποιούμαι εθελοντικά στο χώρο της Κιβωτού του Κόσμου τα τελευταία 2 χρόνια κάνοντας θεατρικό παιχνίδι στα παιδιά και σκηνοθετώντας τις παραστάσεις πάντα μαζί με τη βοήθειά της συνεργάτιδός μου Μαρίας Κωνσταντινίδη. Ήταν κάτι που ήθελα πολλά χρόνια και νιώθω πολύ ευτυχής, που βρίσκομαι εκεί. Με τον καιρό δημιουργήθηκε μια όμορφη σύμπραξη ανθρώπων, που κάθε χρόνο μεγαλώνει και βοηθά με κάθε τρόπο στις θεατρικές μας παραστάσεις. Νιώθω πολύ τυχερή για τη συνεργασία μου με τον Βασίλη, γιατί πέραν του γεγονότος , ότι είναι ένα εξαιρετικός ηθοποιός, που έχει πολλά, να δώσει σε μικρούς και μεγάλους, είναι κι ένας υπέροχος άνθρωπος! Αυτό φαίνεται και πάνω και κάτω από τη σκηνή..

Η σκέψη λοιπόν φέτος ήταν τα παιδιά, να έρθουν σ’ επαφή με επαγγελματίες ηθοποιούς και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους πάνω στη σκηνή, αλλά και στις πρόβες. Σ’ αυτό συνετέλεσε και ο ηθοποιός Δημήτρης Μπούρας, τον οποίο επίσης ευχαριστώ από καρδιάς.

Βασίλη ποιος είναι ο ρόλος σου επί σκηνής και τί σου δίδαξε η τριβή με τα παιδιά;

Ενσαρκώνω τον πλοίαρχο Τραμπ, αλλά τον παππού. Ο γιός μου είναι εκείνος που θα ερωτευθεί την Μαρία. Μια ακόμη έμπνευση της απίθανης Νατάσας. Σημειώστε πως δε θα μιλήσω, εδώ για την εξαιρετική Νατάσα Παπαδάκη, διότι θα χρειαστώ ολόκληρη συνέντευξη να μιλάω μόνο γι’ αυτήν!

Βασίλη θα πρότεινες μετά τη εμπειρία σου την εθελοντική εργασία σε συναδέλφους σας;

Φυσικά !!! Χωρίς καμία αναστολή !!! Τέτοιες εμπειρίες δεν τις βρίσκεις εύκολα.

Σε βοήθησε Βασίλη το γεγονός πως έχεις παίξει σε παιδική παράσταση για να δουλέψεις με τα παιδιά ηλικίας από 6 έως και 18 ετών;

Η εμπειρία μου με τα παιδιά είναι μεγάλη. Τα τελευταία χρόνια έχω την καλή τύχη να είμαι στον θίασο της Γιούλης Ηλιοπούλου και κάνουμε εξαιρετικές παιδικές παραστάσεις. Αλλά πάντα μαθαίνεις από τους μαθητές σου…

Νατάσα πώς δομείς το χρόνο σου προκειμένου κάθε Σαββατοκύριακο να διαθέτεις (από το Φεβρουάριο) το χρόνο σου στις πρόβες;

Είμαι ένας άνθρωπος που έχει μάθει, να δουλεύει πολύ στη ζωή του και μάλιστα σε τρελούς ρυθμούς. Όταν υπάρχει πρόγραμμα και πάνω απ΄ όλα θέληση, προλαβαίνεις, να κάνεις όλα όσα θέλεις και με τον τρόπο, που τα θέλεις.

Έτσι λοιπόν έχω μεριμνήσει τα Σαββατοκύριακά μου να τ’ αφιερώνω στην Κιβωτό του Κόσμου και μ’ αυτό τον τρόπο, παίρνω δύναμη και η εβδομάδα ξεκινάει γεμάτη πολλές εμπειρίες και συναισθήματα.Τί καλύτερο θα μπορούσα, να ζητήσω;

Βασίλη και Νατάσα ποια ήταν για σας η επιβράβευση;

Ν.Π.: Αυτά που κερδίζει κανείς με την ενασχόλησή του με τα παιδιά, δεν περιγράφονται με λέξεις. Μέσα από τα παιδιά, μαθαίνει κανείς τον εαυτό του, γίνεται καλύτερος άνθρωπος, με υπευθυνότητα, ενσυναίσθηση, γίνεται πάλι παιδί, ξεχνιέται και αφήνει τη φαντασία του, να ταξιδέψει. Ζει δηλαδή όλα εκείνα που του έχουν λείψει και που δεν τον αφήνει η καθημερινότητα, να ζει. Στα παιδιά έχω μεγάλη αδυναμία, στο θέατρο επίσης, όταν λοιπόν ‘παντρεύω’ αυτά τα δύο είμαι ευτυχισμένη. Πέρα από τις πρόβες και τις ομορφιές που σού αποκαλύπτουν για το πώς τα παιδιά ωριμάζουν μπροστά σου μέρα με τη μέρα, η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι την ημέρα της παράστασης. Όταν βλέπεις στα πρόσωπα των παιδιών το χαμόγελο και την ικανοποίηση, ξέρεις πως μόνο και μόνο γι’ αυτό αξίζει, να ζει κανείς.

Β.Τ.: Συμφωνώ μ’ αυτά που λέει η Νατάσα. Η πληρότητα και η ευτυχία που σου δίνουν οι μικροί καλλιτέχνες δεν λογίζεται με τίποτα. Και όταν ξέρεις ότι με αυτό που κάνεις βάζεις ένα μικρό λιθαράκι να δημιουργήσεις καλούς και άξιους χαρακτήρες …. Τί άλλο να ζητήσεις από την ζωή σου;

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ποια είναι τα επαγγελματικά σχέδια του καθενός από σας;

Β.Τ.: Εγώ εκτός από τις παιδικές παραστάσεις, έχω μερικές προτάσεις για βραδινά έργα. Επίσης σε λίγο θα εκδοθεί και το δεύτερο βιβλίο μου , συν κάτι σενάρια που ετοιμάζω, συν… σύν…(γέλια).

Ν.Π.: Το Σεπτέμβριο (7,8,9) θα βρίσκομαι στο ίδρυμα ‘Μιχάλης Κακογιάννης’ σε μια παραγωγή του Stanford Theatre ‘Εκάβη’ του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Rush Rehm με Αμερικανούς κι ‘Έλληνες ηθοποιούς.

Από Οκτώβριο θα ξεκινήσω και τις προετοιμασίες της Χριστουγεννιάτικης παράστασης με τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου.

Έπεται συνέχεια από το φθινόπωρο;

Β.Τ.: Σκοπός μας είναι αυτή η παράσταση να παιχτεί πολλές φορές .

Ν.Π.: Φυσικά! Από τώρα έχω σχεδόν τα πάντα στο μυαλό μου!

Ποιες είναι οι ανάγκες που διαπιστώσατε πως έχει η Κιβωτός του Κόσμου σε πρακτικό επίπεδο;

Β.Τ. & Ν.Π.: Οι ανάγκες ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Παραδείγματος χάριν την περίοδο πριν την έναρξη των σχολείων υπάρχει μεγαλύτερη  ανάγκη από σχολικά είδη, γραφική ύλη κτλ. Το καλύτερο που μπορεί κανείς, να κάνει, αν επιθυμεί, να βοηθήσει το έργο της Κιβωτού, είναι να επικοινωνήσει στα κεντρικά (2105141953), για να ενημερωθεί για τον τρόπο προσφοράς και τις ανάγκες της εκάστοτε περιόδου.

Κλείνοντας την κοινή σας συνέντευξη θα ήθελα με λίγα λόγια να πείτε στο αναγνωστικό μας κοινό πόσο θεραπευτική είναι η εθελοντική εργασία και η τριβή με τα παιδιά.

Β.Τ. & Ν.Π.: Επειδή είναι κάτι βιωματικό, είναι δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις, όπως αναφέρουμε και παραπάνω.

Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με τις δικές του εμπειρίες, έχει και διαφορετικές προσλαμβάνουσες.

Για μένα όλη η ‘Αλήθεια για τη Ζωή’ βρίσκεται στα παιδιά. Στην καθαρότητα και στην αγνότητά τους. Στον σκληρό πολλές φορές τρόπο που κάνουν την κριτική τους. Στο δύσκολο έργο να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους και να μείνεις πιστός σε αυτή. Στον τρόπο που εκφράζουν μεγάλα ερωτήματα για τη ζωή, στον τρόπο που αγαπούν βαθιά, που τσακώνονται έντονα,  που σε κοιτούν, στον τρόπο που ‘νιώθουν’, στο ότι δεν φοβούνται τίποτα.. Αν αγαπήσεις και ζήσεις κοντά στα παιδιά, θα λάβεις όλες τις απαντήσεις, που χρειάζεσαι, για να ζήσεις ουσιαστικά!

Ταυτότητα παράστασης:

Ενορχήστρωση-Συγγραφή Αφηγήσεων: Γιώργος Αραβίδης Μαέστρος: Κασάροβα Έλενα Μουσικοί :Καίτη Ελευθερίου (πιάνο) Γιώργος Σαλαμούρας(βιολί) Δημήτρης Παπαδάκης (κιθάρα) Σκηνικά: Φωτεινή Γαλημίτου Χορογραφίες: Λυδία Ορφανουδάκη Κοστούμια: Γιώτα Στεργίου/ Λιάνα Περράκη Evita Aslanidou Μακιγιάζ/Μαλλιά: ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Κουκλοθέατρο: Μαιρηβή Κουκλοθέατρο Κουκλοθέατρο Μαιρηβή Μαζί με τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου παίζουν και οι ηθοποιοί: Βασίλης Τραϊφόρος και Δημήτρης Μπούρας Βιντεοσκόπηση γιορτής: Ευθύμης Μωυσιάδης Στη χορωδία και στο θεατρικό συμμετέχουν τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου Την παράσταση των νηπίων σκηνοθέτησε και επιμελήθηκε η Παναγιώτα Καζαμία. Η προσέλευση του κόσμου θα ξεκινήσει στις 19:30 με την παράσταση ν ‘ αρχίζει περίπου στις 20:00.  Διάρκεια παράστασης (1ώρα και 10λεπτά)

Ευχαριστίες:

Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο Ρήγα για την παραχώρηση του θεάτρου του Θέατρο Ριάλτο και για όλη τη βοήθεια και στήριξη, που μας παρέχει.

Ακόμα ευχαριστούμε τους: Αντώνη Αντωνίου, Χρήστος λουλούδης , Εταιρία “Αγαπητός”, Καρούμπαλη Μάνο, Κώστα Κιμούλη DejavuPictures, Αλέξανδρο Τρανουλίδη, Πέννυ Χαλκιά, Καλοδίκη Γιώργο και Νίκο Ρεβύθη.

Τέλος ευχαριστούμε τους Απόστολο Μακρή και Αγγελική Κατερινάκου για τη βοήθειά τους σε όλα τα παραπάνω και σε ακόμα περισσότερα που δεν φαίνονται!

Η Κιβωτός του Κόσμου σαν μια άλλη Μελωδία της Ευτυχίας ας γίνει το παράδειγμα, που θα θυμίσει σε όλους εμάς, πως μόνο η αγάπη και η προσφορά είναι αυτά που ολοκληρώνουν τη ζωή και της δίνουν πραγματικό νόημα!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments