Οικονομία

Μια γραβάτα με γραμμάς…

Μια γραβάτα με γραμμάς…
Θα ταίριαζε πολύ στη φιέστα του Τσίπρα ένα παλιό ανέκδοτο, όταν κάποιος κύριος , ενώ δεν μπορούσε να πει καλά το (ρο), ζητούσε να αγοράσει μια γραβάτα με γ(ρ)αμμάς.

Εξηγώντας τη σημειολογία του ανεκδότου, ας ανατρέξουμε στο αντίστοιχο σε αγωνία Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012, όταν οι «γερμανοτσολιάδες» Σαμαροβενιζέλοι επέτυχαν:

1. 100 δις επιπλέον χρηματοδότηση με μορφή ομολόγων

2. Επιμήκυνση της αποπληρωμής των τόκων τους μετά από 10 χρόνια

3. Γενναία μείωση των επιτοκίων του δεύτερου μνημονίου σε σχέση με το πρώτο

4. Αντικατάσταση παλαιότερων ομολόγων με νεότερα με χαμηλότερο επιτόκιο, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από τον προσωρινό ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSM) και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

5. 8 δις από επιστροφή των κερδών των ομολόγων από τις κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες και

6. επιπλέον μείωση των τόκων σε βάθος 15ετιας

Σκοπός όλων αυτών των διευκολύνσεων της Τρόικας, τότε, προς τη χώρα μας ήταν να φτάσουμε το 2022 να έχουμε μια σχέση χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 110%.

Το 2014 σε εφαρμογή των συμφωνηθέντων και εκμετάλλευση όλων αυτών των διευκολύνσεων επιτύχαμε να πάρουμε από τους εταίρους μας πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους μας, προκειμένου να δανειζόμαστε από τις αγορές χωρίς μνημόνια και προαπαιτούμενα.

Και ενώ τα πράγματα κυλούσαν προς την σωστή κατεύθυνση «έπεσε» στην ελληνική κοινωνία, η πολιτική της διαγραφής χρέους και των κόκκινων γραμμών. Το 2015 η κυβέρνηση έπεσε και τη χώρα ανέλαβαν οι δυνάμεις της ουτοπίας και του αφηρημένου αυτοπροσδιορισμού. Οι πειραματισμοί έφεραν ένα ακόμα μνημόνιο και μια επιπλέον αχρείαστη χρηματοδότηση της χώρας.

Το αεροπλάνο έκανε 3,5 χρόνια να προσγειωθεί στην πραγματικότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2018 όπου οι Θεσμοί, τώρα, μας δίνουν άλλη μια ευκαιρία επιμηκύνοντας την αποπληρωμή των δανείων άλλα 10 χρόνια για να πάρουμε το πιστοποιητικό βιωσιμότητας και βγούμε μόνοι μας στις αγορές. Το κόστος όλης αυτής της καθυστέρησης , κατά τον επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, αγγίζει τα 100 δις.

Τώρα αν ο ίδιος κύριος με το πρόβλημα στο (ρο) απευθυνόταν στον πρωθυπουργό με τη γραβάτα σίγουρα θα του πρότεινε: «κύριε Τσίπ(ρ)α την άλλη φο(ρ)ά μη ξεχάσεις η κόκκινη γ(ρ)αβάτα σου να έχει και γ(ρ)αμμάς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments