Διεθνή

CNBC: Ιταλία και Ισπανία είχαν περισσότερες αφίξεις μεταναστών από ό,τι η Ελλάδα

CNBC: Ιταλία και Ισπανία είχαν περισσότερες αφίξεις μεταναστών από ό,τι η Ελλάδα
Τι λένε οι αριθμοί των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα σύμφωνα με το CNBC.

«Το ακανθώδες ζήτημα της μετανάστευσης αναμένεται να κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, με διαχωρισμούς ανάμεσα στα 28 μέλη του μπλοκ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης», μεταδίδει το τηλεοπτικό δικτυο CNBC.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διατείνεται ότι «θα εντείνει τις προσπάθειες για την καθιέρωση μιας αποτελεσματικής, ανθρωπιστικής και ασφαλούς ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».

Ωστόσο, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης, πιστεύουν ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μοιράζονται το βάρος που τους αναλογεί.

Ορισμένες χώρες, όπως εκείνες της Ανατολικής Ευρώπης, αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις υπάρχουσες πολιτικές της ΕΕ που αποσκοπούν στην άμβλυνση των μεταναστευτικών πιέσεων στα μέλη του μπλοκ στο Νότο, τονίζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Αν και τα στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) του ΟΗΕ δείχνουν ότι οι αφίξεις στην ΕΕ έχουν μειωθεί, οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι σημαντικοί. Το 2018 οι αφίξεις μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση  μέσω θαλάσσης ανήλθαν σε 42.845 και 972 νεκρούς ή αγνοούμενους . Αντίστοιχα, το 2017 οι αφίξεις ήσαν 172.152. Φέτος η Ιταλία είχε περισσότερες από 16.000 αφίξεις, η Ελλάδα 12.942, αριθμός μικρότερος από τις 13.462 μετανάστες που έχουν φτάσει στην Ισπανία. Ο κ. Τομ Μπρουκς, καθηγητής του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Ντέραμ δήλωσε ότι «η κρίση της μετανάστευσης στην ΕΕ μπορεί να ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015, αλλά τα αποτελέσματά της θα γίνουν αισθητά το 2018».

Πρόσθεσε δε ότι ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙΙ επιδείνωσε το χάσμα ανάμεσα στις χώρες του πυρήνα της ΕΕ και αυτές στην περιφέρεια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments