Οικονομία

Συντάξεις: Έρχονται νέες περικοπές για το Δημόσιο

Συντάξεις: Έρχονται νέες περικοπές για το Δημόσιο
Νέο τσεκούρι στις συντάξεις έως 320 ευρώ.

Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι βουλευτές και οι υπουργοί της κυβέρνησης να αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, να μην περικοπούν οι συντάξεις, οι δανειστές θεωρούν δεδομένο ότι το μέτρο θα ληφθεί κανονικά. Οπότε μπορεί το Μαξίμου να πανηγυρίζει ότι βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια, αλλά τα μέτρα τα σκληρά παραμένουν εδώ.

Την ίδια ώρα, το νέο τσεκούρι των συντάξεων όχι μόνο έχει συμφωνηθεί, αλλά φέρει και την υπογραφή της κυβέρνησης.

Οι περικοπές στο Δημόσιο τομέα θα κυμανθούν από τα 150 ως τα 320 ευρώ, ενώ βάσει των στοιχείων του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων οι μειώσεις κατά μέσο όρο θα είναι στα 210 ευρώ το μήνα.

Όπως προβλέπεται, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, θα χάσουν τόσο από την επικουρική όσο και από την κύρια σύνταξη.

Σύμφωνα με τα όσα έχει υπογράψει η κυβέρνηση, η δαπάνη για τις κύριες συντάξεις του Δημοσίου αναμένεται να μειωθεί κατά 1.210.000.000, ενώ η δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθεί κατά 232.000.000.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, αφενός δεσμεύτηκε να τηρήσει τη συμφωνία με τους δανειστές, δηλώνοντας ότι δεν θα επιστρέψει η Ελλάδα στις σπατάλες, αφετέρου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Το σημαντικό για το τέλος του προγράμματος είναι ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται σε αυτούς τους στόχους και πλέον η ευθύνη είναι στους Έλληνες, σε εμάς ή όποια εκλεγμένη κυβέρνηση, να αποφασίσουμε τα μέσα με τα οποία θα τους πετύχουμε. Θα κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου η Ελλάδα να μην επιστρέψει στην τραγική περίοδο».

Όταν, όμως, ερωτήθηκε για το αν αυτό σημαίνει, πως δεν θα γίνουν οι περικοπές συντάξεων, ο πρωθυπουργός δεν έδωσε ευθεία απάντηση. «Οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρει η απόφαση του Eurogroup. Δείτε αυτές τις δεσμεύσεις και βγάλτε τα συμπεράσματά σας», είπε.

Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για το πώς η κυβέρνηση θα διαχειριστεί το επόμενο διάστημα τις ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις.

Στη συνέχεια φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και δήλωσε:

“Πιστεύω ότι πράγματι το επόμενο διάστημα, θα είναι ένα διάστημα πολύ θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία. Ήδη χθες, είχαμε την αναβάθμιση από έναν εκ των οίκων αξιολόγησης, γεγονός που σηματοδοτεί την θετική αποδοχή της απόφασης του Eurogroup από την επενδυτική κοινότητα. Νομίζω ότι η μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, είναι, ότι κατάφερε μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να εφαρμόσει τόσο πολλές και τόσο σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις. Και ίσως δημοσιογραφικά και σωστά κάνετε, να θέλετε να προσεγγίζετε τη συζήτηση στην δημοσιονομική προσαρμογή και αυτή ήταν τεράστια, αν φανταστεί κανείς, ότι ξεκινήσαμε από ένα έλλειμμα της τάξης του 15% του ΑΕΠ της χώρας το 2010 και σήμερα έχουμε φτάσει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 4%.

Όμως, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι το πιο σημαντικό κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που κάναμε ήταν οι δομικές μεταρρυθμίσεις. Ότι επιτέλους, καταφέραμε να φτιάξουμε ένα συνταξιοδοτικό ταμείο, ενώ ήταν δεκάδες. Ότι καταφέραμε να εκσυγχρονίσουμε τη δημόσια διοίκηση. Ότι καταφέραμε να κάνουμε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το φορολογικό σύστημα και τους ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ότι κάναμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Ότι η Ελλάδα μετά από πάρα πολλά χρόνια έχει δασικούς χάρτες. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν αναγκαίες, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και ταυτόχρονα να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Έτσι πλέον είμαστε βέβαιοι, ότι όχι μόνο θα πιάνουμε τους στόχους του προγράμματος, αλλά, ότι θα έχουμε και δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να ελαφρύνουμε, αν θέλετε, τα βάρη με δικαιοσύνη και να γιατρέψουμε τις πληγές που έχουν μείνει ακόμα από αυτή την οκταετία της μεγάλης περιπέτειας για την Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments