Διεθνή

Ταϊλάνδη διάσωση: Δεν τελειώνει ο εφιάλτης – Πέντε ψυχές παραμένουν στο σπήλαιο (pics&vids)

Ταϊλάνδη διάσωση: Δεν τελειώνει ο εφιάλτης – Πέντε ψυχές παραμένουν στο σπήλαιο (pics&vids)
Όλα εξαρτώνται από τον «θεό της βροχής», αναφέρει ο επικεφαλής της διάσωσης στην Ταϊλάνδη.

Η υγεία των τεσσάρων παιδιών και του προπονητή τους που παραμένουν παγιδευμένοι στο πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης είναι «ακόμη καλή» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής επιχείρησης διάσωσης, αφού επιβεβαίωσε ότι τέσσερα ακόμη παιδιά απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το σπήλαιο.

Μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί οχτώ παιδιά σε μια επιχείρηση που ξεκίνησε την Κυριακή.

«Διασώσαμε σήμερα τέσσερα ακόμη παιδιά», τόνισε ο επικεφαλής Ναρονγκσακ Οσατανακορν.

Πρόσθεσε ακόμη πως οι διασώστες θα ξεκινήσουν ξανά την επιχείρηση απεγκλωβισμού των πέντε ακόμη ανθρώπων εντός των επόμενων 20 ωρών.

Πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη επιχείρηση, αφού το σπήλαιο σε ορισμένα σημεία στενεύει επικίνδυνα, με τους διασώστες να αναγκάζονται να βγάζουν ακόμα και τον εξοπλισμό τους προκειμένου να χωρέσουν μέσα στην σπηλιά.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=-MjVP1yEpyI

Γιατί νάρκωσαν τα παιδιά

Αποκάλυψη από δύτη που συμμετέχει στη διάσωση των μαθητών στην Ταϊλάνδη: Τα παιδιά ήταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών για να μην πανικοβληθούν.

Ο 44χρονος Ιβάν Κάρατζιτς δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Δανίας «Danmarks Radio»:

«Τα αγόρια βρίσκονταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών για να μην πανικοβληθούν. Δεν ήταν εντελώς αναίσθητα, αλλά δεν έδιναν απαντήσεις».

O Δανός Ιβάν Κάρατζιτς είναι εκπαιδευτής καταδύσεων που ζει στην Ταϊλάνδη και παίρνει μέρος στην επιχείρηση ως συνοδός – δύτης. Έχει προσφερθεί εθελοντικά να συνδράμει της προσπάθειες των αρχών της Ταϊλάνδης.

Η στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο είχε πέσει αρκετά και έτσι μεγάλο μέρος της διαδρομής μπορούσε να γίνει περπατώντας.

Στην επιχείρηση πήραν μέρος 13 ξένοι δύτες και πέντε Ταϊλανδοί, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ συνολικά στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν 90 δύτες.

Δεν μπορούν να δουν τους γονείς τους – Τι φοβούνται οι γιατροί

Μετά από 15 μέρες τρομερής αγωνίας, τα παιδιά τα οποία έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί ζήτησαν από τους γονείς να βρίσκονται σε απόσταση από τα παιδιά τους τουλάχιστον για τα επόμενα δύο 24ωρα για να μην τους μεταδώσουν τυχόν λοιμώξεις.

Για το λόγο αυτό, οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν ακόμα και προστατευτικό γυαλί, έτσι ώστε οι γονείς να έχουν τουλάχιστον οπτική επαφή με τα αγόρια.

Τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν χθες Κυριακή μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο από το δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στο νοσκομείο Τσιάνγκ Ράι Πρατσανουκρόχ, που βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, περίπου 70 χλμ. μακρύτερα.

«Τα τέσσερα παιδιά είναι καλά. Παραπονέθηκαν πως είναι πεινασμένα και θέλουν τηγανιτό ρύζι με βασιλικό», είπε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, αναφερόμενος σ’ ένα δημοφιλές ταϊλανδέζικο φαγητό. Ωστόσο οι γιατροί «τα κρατούν μακριά» από τους γονείς τους, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να μολυνθούν, καθώς είναι πολύ εξασθενημένα.

Ζητούν βοήθεια από τον Θεό της βροχής

«Εάν ο θεός της βροχής μας βοηθήσει, τότε πιθανόν θα μπορούμε να εργαστούμε ταχέως. Όμως, εάν ο θεός της βροχής δεν βοηθήσει, τότε θα είναι δύσκολο», αναφέρει ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

Η επιχείρηση της Δευτέρας διεξήχθη ομαλότερα σε σύγκριση με την Κυριακή και διήρκησε δύο ώρες λιγότερο καθώς οι διασώστες είχαν εξασκηθεί στις απαιτούμενες ενέργειες, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι ομάδες διάσωσης ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες από 20 ώρες, για να σχεδιάσουν εκ νέου την επιχείρηση και να ανεφοδιάσουν τις μπουκάλες με το οξυγόνο.

Κατόπιν, όλα εξαρτώνται από τον καιρό και το ενδεχόμενο νέων ισχυρών βροχοπτώσεων.

«Όπως όλοι μας αναφέραμε, το βασικό είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερες από 20 ώρες για να προετοιμαστούμε» είπε ο Νάρονγκσακ.

«Και εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Εάν ο θεός της βροχής μας βοηθήσει, τότε πιθανόν θα μπορούμε να εργαστούμε ταχέως. Όμως, εάν ο θεός της βροχής δεν βοηθήσει, τότε θα είναι δύσκολο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments