Διεθνή

Σε “σπιράλ” θανάτου η Τουρκία – Ένα βήμα πριν το ΔΝΤ

Σε “σπιράλ” θανάτου η Τουρκία – Ένα βήμα πριν το ΔΝΤ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο, η Τουρκία να αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ.

Μεγάλες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους θα αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες η Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, όπως αναφέρει σε άρθρο με τίτλο «Η περηφάνια του Ερντογάν συμπαρασύρει την Τουρκία σε καθοδικό σπιράλ».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας βρίσκεται πλέον στα ίδια επίπεδα με την Κόστα Ρίκα, το Βιετνάμ και τη Γουατεμάλα, μετά την υποβάθμιση από τον οίκο Fitch.

Αυτό, όμως, δεν ταιριάζει σε καμία περίπτωση με την εικόνα που έχει για τη χώρα του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο οι αγορές αντιδρούν αρνητικά στον αυταρχισμό του προέδρου και τις επιλογές του σε βάρος της ελεύθερης οικονομίας.

Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό το ενδεχόμενο, η Τουρκία να βρεθεί αντιμέτωπη με δραματικές επιπτώσεις στο ισοζύγιο πληρωμών και να αναγκαστεί να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ,  αν ο Ερντογάν επιλέξει τη σύγκρουση με τις αγορές.

Στην προσπάθειά της, η Τουρκία να πείσει τους επενδυτές, δίνει πλέον για το 10ετές ομόλογο, επιτόκιο που αγγίζει σχεδόν το 18,% ενώ παράλληλα ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 15%.

Σύμφωνα με την τράπεζα Citi,  τo 43% των επενδυτών προτίθεται να αναστείλει ενδεχόμενες επενδύσεις στην Τουρκία, λόγω των μέτριων επιδόσεων της τουρκικής οικονομίας αλλά και τις αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ για τις αναπτυξιακές της προοπτικές.

Πηγή: www.dw.com

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments