Άποψη

Πολιτική εναλλαγή ή πολιτική ανατροπή;

Πολιτική εναλλαγή ή πολιτική ανατροπή;
Η φονική καταστροφή στο Μάτι της αττικής δεν αποκάλυψε μόνο τις τραγικές διαχειριστικές ανεπάρκειες μιας παραπαίουσας κυβέρνησης.

Δεν έφερε απλά στο προσκήνιο το έλλειμμα ηθικής συστολής που την διακατέχει.

Ξεδίπλωσε μπροστά μας τις αβελτηρίες του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που έχει τις ευθύνες διακυβέρνησης της Χώρας εφτά δεκαετίες. Η τραγωδία στο Μάτι ήρθε να επιβεβαιώσει ότι και αυτή η κυβέρνηση κολυμπά στα ίδια μολυσμένα νερά με τις προηγούμενες. Ότι τώρα βρίσκεται σε πολιτική αποσύνθεση δεν σημαίνει δυστυχώς ότι θα την διαδεχτεί μια άλλη «ικανών διαχειριστών»

Οποιος πιστεύει κάτι τέτοιο είναι εκτός της μνημονιακής πραγματικότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα και ορίζει τις μορφές και τους τρόπους διακυβέρνησης για τα επόμενα τουλάχιστον σαράντα χρόνια. Η απαλλαγή από την συγκεκριμένη κυβέρνηση μπορεί να είναι πια ζήτημα χρόνου. Η αντικατάσταση της από μια άλλη που μας οδήγησε μέχρι εδώ δεν συνιστά πολιτική αλλαγή αλλά μια εναλλαγή που θα δημιουργήσει απλά μια κατάσταση προσωρινής αποσυμπίεσης της ογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας.

Για την τεράστια καταστροφή στο Μάτι Αττικής οι πολιτικές ευθύνες είναι διαρκείς και διαχρονικές.  Ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων, η αυθαίρετη δόμηση που νομιμοποιείται εκ των υστέρων, η απουσία πολεοδομικού σχεδιασμού, τα μπάζωμα των ρεμάτων και η διαφθορά στην πολεοδομία αποτελούν σήματα κατατεθέντα μιας πολιτικής που άρχισε λίγα χρόνια μετά την Απελευθέρωση και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό μέχρι τις μέρες μας. Σε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα έχουν ακέραια την ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις.

Αυτοί από την εκ δεξιών αντιπολίτευση που «κλαίνε και οδύρονται» για την φονική καταστροφή έχουν την ίδια ευθύνη με τους νυν κυβερνώντες. Τη δε δική τους διαχειριστική ικανότητα την γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια με τελευταίο παράδειγμα την πυρκαγιά στην Ηλεία το 2007.

Αν λοιπόν βγαίνει ένα συμπέρασμα είναι ότι χρειάζεται να ανατραπεί αυτή η πολιτική κι όχι απλά να αλλάξει αυτός που την εφαρμόζει. Η κυβέρνηση Τσίπρα μέσα στον πολιτικό πανικό της επιχειρεί με κάποιες παραιτήσεις σήμερα κι έναν ανασχηματισμό αύριο να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να ανασυνταχτεί.

Υποταγμένη πλήρως στις απαιτήσεις των δανειστών και ευθυγραμμισμένη απόλυτα με  τις επιθυμίες του αμερικανικού παράγοντα στην εξωτερική πολιτική δεν είναι σε θέση να κατασκευάσει ένα πειστικό αφήγημα για ανακάμψει πολιτικά.

Το θέμα είναι αν θα προκύψει στην ελληνική κοινωνία ένα ρεύμα όχι αμφισβήτησης της κυβέρνησης (τέτοιο υπάρχει ήδη) αλλά αμφισβήτησης των πολιτικών που μας έφεραν ως εδώ.  

Χρειαζόμαστε ως κοινωνία μια πολιτική ανατροπή. Όχι μια πολιτική εναλλαγή…  

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Γιώργου Χελάκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments