Πολιτική

Έλληνες στρατιωτικοί: Πρέπει τελικά να μιλάμε για επιτυχία της κυβέρνησης;

Έλληνες στρατιωτικοί: Πρέπει τελικά να μιλάμε για επιτυχία της κυβέρνησης;
Έλληνες στρατιωτικοί: Κατά πόσο η απελευθέρωση τους πρέπει να χρεώνεται ως επιτυχία της κυβέρνησης;

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης μετά από 167 μέρες που βρίσκονταν στις φυλακές της Αδριανούπολης είναι πλέον ελεύθεροι να συνεχίσουν την ζωή τους, ακριβώς από εκεί που την άφησαν πριν σχεδόν μισό χρόνο, όταν και είχαν συλληφθεί επειδή πέρασαν κατά 253 μέτρα τα σύνορα προς την Τουρκία.

Προφανώς και το διπλωματικό θρίλερ δεν θα ξεχαστεί εύκολα, καθώς για να έρθει η λυτρωτική απόφαση από πλευράς τουρκικής δικαιοσύνης οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν, δεδομένου και της “οργής” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους “8” Τούρκους αξιωματικούς. Ανταλλαγή τελικά δεν έγινε, ούτε θα γινόταν βέβαια, καθώς η ελληνική πλευρά ήταν κάθετη σ’ αυτό το ενδεχόμενο εξ’ αρχής, αλλά σκεπτόμενοι την τελική έκβαση της υπόθεσης διερωτόμαστε, τι είναι αυτό που έκανε τελικά τους Τούρκους να πουν το πολυπόθητο “ναι” για τον επαναπατρισμό των 2 Ελλήνων στρατιωτικών.

Από την μια πλευρά, έχουμε την κυβέρνηση, η οποία… “καυχιέται” για την επιτυχία, προσπαθώντας να φέρει στο προσκήνιο την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου. Σήμερα λοιπόν, ένα μήνα και μετά, το Μαξίμου κάνει λόγο ότι το “κλειδί της επιτυχίας” για την απελευθέρωση ήταν το προαναφερθέν τετ α τετ των δύο ανδρών. Να θυμίσουμε, ότι είχε προηγηθεί και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς στις 25 Ιουνίου.

Εάν οι Τούρκοι λοιπόν πείστηκαν για να πουν το “ναι” από τα προαναφερθέντα, τότε ναι μιλάμε για επιτυχία της κυβέρνησης, αλλά πρέπει να παραδεκτούμε ότι πρόκεται για μια επιτυχία… εκπρόθεσμη.

Απεναντίας, το άλλο σενάριο και το πιο εφικτό, βάση την κοινή λογική είναι το τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα με τους δασμούς. Προφανώς και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… αγχώθηκε, αφού κατάλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να έχει ως κυβέρνηση τόσα ανοικτά μέτωπα και έτσι αποφάσισε σταδιακά να κλείσει το ένα κεφάλαιο που τον ταλάνιζε ασχέτως και αν δεν πήρε αυτό που ήθελε (σ.σ Τούρκοι αξιωματικοί).

Καταληκτικά, οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί μπορεί πλέον να βρίσκονται κοντά στις οικογένειές τους, αλλά ο Ερντογάν αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει. Τελικά η κυβέρνηση θα πρέπει όντως να μιλά για επιτυχία της; ή όλο αυτό είναι ένα ακόμα παιχνίδι του Τούρκου Προέδρου; Τροφή για σκέψη.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Νίκου Μαρουλίδη εδώ

Φωτογραφία INTIME/ Παπαδόπουλος Κώστας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments