Άποψη

Και τι σημαίνει αλλιώτικη επόμενη μέρα;

Και τι σημαίνει αλλιώτικη επόμενη μέρα;
Αλλιώς την περίμενα την έξοδο από τα μνημόνια. Ως αιθεροβάμων πίστευα ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα συμφωνούσαν τουλάχιστον στο μίνιμουμ, ότι δηλαδή η χώρα αλλάζει σελίδα και θα πάρει πίσω ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας.

Στα υπόλοιπα θα μπορούσαν να διαφωνήσουν και με ένα δημοκρατικό, δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο, να βρουν λύσεις για την οριστική και σταθερή έξοδο και προπαντός για ταχεία αναπτυξιακή πορεία.

Αλλά ως αιθεροβάμων, όπως προείπα, δεν υπολόγισα τη γοητεία που ασκεί η εξουσία σε όλο το πολιτικό προσωπικό (αν κάποιοι θέλουν να καταλάβουν περισσότερα ας ξαναδούν τη γοητεία της μπουρζουαζίας του Λιουίς Μπουνιουέλ, ίσως καταλάβουν πάρα πολλά μέσα από την αλληγορία).

Περίμενα πάντως, όλοι να αντιληφθούν ότι όντως είναι μία διαφορετική μέρα η επόμενη μέρα και προπαντός ότι εμείς καλούμαστε να τη δημιουργήσουμε.

Και τι σημαίνει αλλιώτικη επόμενη μέρα;

Σημαίνει ότι η ίδια η χώρα και όχι οι ξένοι θα αποφασίζουν για τις πολιτικές που θα εφαρμόζονται, τα μέτρα που θα λαμβάνονται.

Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα είναι σεβαστές η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και οι μεταρρυθμίσεις σε 6 τομείς του κράτους και της οικονομίας.

Σημαίνει ότι τελειώνουν οι εκβιασμοί με τη δόση. Ο εξαρτημένος απεξαρτήθηκε.

Σημαίνει ότι τώρα υπάρχει η δυνατότητα σιγά-σιγά να επουλώνονται οι πληγές από τις λανθασμένες και σκληρές ταξικές μνημονιακές πολιτικές του ΔΝΤ και των άλλων δανειστών.

Σημαίνει ότι η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση έχει το τιμόνι στα χέρια, θα μπορεί να σχεδιάζει πολιτικές και να τις εφαρμόζει. Πολιτικές made in Greece και όχι προσαρμοσμένες στις επιταγές και τα κελεύσματα των δανειστών.

Σημαίνει ότι ο πολίτης θα ξέρει ποιον να επιβραβεύσει και ποιον να τιμωρήσει. Οι υπεύθυνοι δεν θα μπορούν πλέον να κρυφτούν πίσω από την τρόικα ή τους Θεσμούς.

Σημαίνει ότι τώρα πια μπορούμε εμείς να βάλουμε στόχους και να επιλέξουμε τρόπους, μεθόδους και πολιτικές υλοποίησης.

Σημαίνει ότι η χώρα έπαψε να είναι προτεκτοράτο.

Σημαίνει ότι ο κάθε χαρτογιακάς γραφειοκράτης του ΔΝΤ, των Βρυξελλών ή της Φρανκφούρτης δεν μπορεί να μας κουνά το δάχτυλο και να μας απειλεί με στέρηση της δόσης, όπως τα βαποράκια τους εξαρτημένους.

Σημαίνει κατά βάθος ότι επιτέλους εμείς οι πολίτες μπορούμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, γιατί οι επιλογές μας και όχι εκείνες των δανειστών θα βάζουν τη σφραγίδα στις εξελίξεις, όπως σε κάθε δημοκρατική χώρα.

Σημαίνει ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι εθνική και όχι κομματική, ούτε κυβερνητική επιτυχία.

Και τώρα τίθεται ένα πελώριο ερώτημα: Γιατί το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να συμφωνήσει στα προαναφερόμενα;

Ζητάω πολλά; Για τον νουνεχή πολίτη όχι. Για τα το πολιτικό σύστημα ΝΑΙ. Ζητάω ένα άλλο πολιτικό προσωπικό…

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments