Ελλάδα

Αλλαγές σε Λύκειο και Πανελλαδικές – Νέος τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αλλαγές σε Λύκειο και Πανελλαδικές – Νέος τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας, Κώστας Γαβρόγλου, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου τις αλλαγές στο λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αλλαγές στις ομάδες προσανατολισμού, ομάδα σχολών ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές για την απόκτηση απολυτηρίου, αλλά και αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και τις ώρες διδασκαλίας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, ανακοινώνει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που παραχωρεί αυτήν τη στιγμή.

Η πιο σημαντική αλλαγή που ανακοινώθηκε είναι, ότι καταργείται το μάθημα των Λατινικών, το οποίο θα αντικατασταθεί από την Κοινωνιολογία.

«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικων Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικους και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου.

Επίσης, τόνισε ότι είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε πως  οι τρεις ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις ώστε να αντιστοιχούν στα επιστημονικά πεδία, ενώ τόνισε ότι θα εμπλουτιστούν οι αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Παράλληλα όπως ανέφερε ο υπουργός καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας. Σε κάθε κατεύθυνση θα υπάρχουν τρία μαθήματα από έξι ώρες το κάθε ένα.

Επισήμανε, ακόμη, ότι θα καταργηθούν οι πανελλήνιες μόνο για τα τμήματα που παρουσιάζουν χαμηλή ζήτηση. Η εισαγωγή σε αυτές τις σχολές θα γίνεται μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου.

Η διδασκαλία των θρησκευτικών μειώνεται σε 1 ώρα την εβδομάδα, ενώ η κατάθεση του μηχανογραφικού θα γίνεται από την έναρξη της Γ’ Λυκείου.

Οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν, θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β’ λυκείου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments