Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Το σχέδιο για τη μείωση του φόρου – Αυτοί χάνουν, αυτοί κερδίζουν

ΕΝΦΙΑ: Το σχέδιο για τη μείωση του φόρου – Αυτοί χάνουν, αυτοί κερδίζουν
Αναλυτικά τι προβλέπει το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΔΕΘ 2018 αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ που χρόνια τώρα “γονατίζει” εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου οικονομικών, παρουσιάστηκε ένα σχέδιο μείωσης του φόρου, επιβεβαιώνοντας κατά κάποιο τρόπο τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από ότι φαίνεται όμως, το νέο αυτό σχέδιο δεν θα έχουν την δυνατότητα να το “απολαύσουν” όλοι, αφού η μείωση θα αφορά όσουν έχουν περιουσία κάτω των 100.000 ευρώ.

Πάντως και σε αυτό το σημείο υπάρχει ένα μεγάλο κενό, αφού κάτι τέτοιο για να γίνει πράξη πρέπει ο ΕΝΦΙΑ να αλλάξει ριζικά την δομή του, αφού το “χαράτσι”  επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο και όχι στο σύνολο της περιουσίας.

Άξιο μνημόνευσης, ότι δεν έχει γίνει καμία αναφορά στη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών και στον συμπληρωματικό φόρο.

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ

Όπως φανερώνουν τα πρώρα στοιχεία που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση στους δανειστές, ο νέος ΕΝΦΙΑ προβλέπει μείωση της επιβάρυνσης για 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κατά 323 εκατ. ευρώ το 2019 και 388,88 εκατ. ευρώ για το 2020.

Κάτι τέτοιο φανερώνει ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ, θα μειώσει τον φόρο κατά 712,5 εκατ. ευρώ στη διετία με αποτέλεσμα το 2020 ο φόρος που θα βεβαιωθεί να ανέλθει από τα 3,09 δις. ευρώ φέτος στα 2 δις. ευρώ.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι ολόκληρο το νέο σχέδιο έχει δομηθεί με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες, την ώρα που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε ακόμη δυο αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης το 2019 και το 2020.

Πάντως, το μόνο σίγουρο ότι αυτοί που ουσιαστικά κερδίζουν είναι εκείνοι που η περιουσιακή τους αξία δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

Από την άλλη, όσοι δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, είτε θα δουν το “χαράτσι” ίδιο χωρίς καμία αλλαγή, είτε θα έχουν μια πολύ μικρή μείωση.

Συγκεκριμένα:

  • Φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ θα δουν μείωση του ΕΝΦΙΑ ΑΠΌ 30% εώς 50%.
  • Φορολογούμενοι με ατομική ακίνητη περιουσία από 60.000 έως 100.000 ευρώ, η μέση μείωση της επιβάρυνσης θα είναι 21,08%.
  • Φορολογούμενοι με ακίνητα από 100.000 έως 150.000 ευρώ θα κερδίσουν συνολικά μόλις 33 εκατομμύρια ευρώ.
  • Φορολογούμενοι με ακίνητα από 150.000 έως 200.000 ευρώ θα έχουν όφελος μόλις 2,7%.
  • Τέλος, όσοι έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, δεν θα έχουν καμία απολύτως μείωση στον ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments