Άποψη

Σκληρές κόντρες στη ΝΔ και νέο «κεντρώο σχήμα»

Σκληρές κόντρες στη ΝΔ και νέο «κεντρώο σχήμα»
Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης σχολιάζει στο blog του στο pagenews.gr τις επιθέσεις κατά του Κώστα Καραμανλή.

Ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» στη Νέα Δημοκρατία.

Οι τελευταίες προσωπικές και πολύ σκληρές επιθέσεις κατά του Κώστα Καραμανλή από την εφημερίδα  «Φιλελεύθερος» του Θανάση Μαυρίδη, αποτελούν το προοίμιο της μετατροπής μιας υποβόσκουσας σύγκρουσης Μητσοτάκη με καραμανλικούς σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Κώστα Καραμανλή.

Οι αναμενόμενες από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίξεις τόσο προς το Κέντρο όσο και προς τα δεξιά του τον υποχρεώνουν να αλλάξει τακτική.

Κι΄ αυτό γιατί βλέπει ότι στις επόμενες εκλογές η ΝΔ κινδυνεύει να γίνει σάντουιτς με δύο λεπτές φέτες και στη μέση μπόλικη γαλοπούλα ή πάριζα ή ότι άλλο προτιμάτε.

Προς το Κέντρο οι επαφές και συζητήσεις Καμμένου, Παπακώστα, Αντώναρου και άλλων καραμανλικών στελεχών, που είτε έχουν διαγραφεί είτε όχι, φαίνεται να αποτελούν σαφείς ενδείξεις για την κυοφορία νέου κεντρώου χαρακτήρα πολιτικού σχήματος.

Η Κατερίνα Παπακώστα και ο Πάνος Καμμένος

Δεν είναι καθόλου τυχαία εξάλλου η αναφορά του Πάνου Καμμένου σε προχθεσινή συνέντευξη ότι αυτός, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Βαγγέλης Αντώναρος και άλλοι διαγραμμένοι είναι οι πραγματικοί εκφραστές του καραμανλισμού και διάδοχοι του Καραμανλή και όχι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ.

Με τη δημιουργία του νέου σχήματος το οποίο θα αφήνει να εννοηθεί ότι έχει και τις ευλογίες του Κώστα Καραμανλή (γι΄ αυτό και η σκληρή επίθεση με την οποία του ζητούν να μιλήσει και να αποκηρύξει όσους μιλούν πραγματικά ή όχι εξ΄ονόματός του) φράζεται ο δρόμος για το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Κέντρο.

Και όπως είπε ο πρόεδρος της Marc Θωμάς Γεράκης στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου την περασμένη Δευτέρα, η ΝΔ θα μπορέσει να ξεπεράσει το ταβάνι που φαίνεται να έχει χτυπήσει ως τώρα μόνο με διεύρυνση προς το Κέντρο.

Αυτό σημαίνει ότι τυχόν δημιουργία νέου σχήματος καραμανλικού αρώματος, στερεί σε μεγάλο βαθμόναπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη δεξαμενή του κέντρου, το οποίο ιστορικά δίνει τη νίκη στις εκλογές.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η τελευταία δημοσκόπηση της Marc έδειξε επαναπατρισμό νεοδημακρατών, που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον είναι καραμανλικοί.

Με το νέο σχήμα οι ψηφοφόροι αυτοί έχουν την επιλογή να ψηφίσουν ένα κόμμα που θα εκφράζει τον καραμανλισμό αντί να πάνε κατευθείαν στη ΝΔ του Μητσοτάκη.

Συνεπώς προκύπτει και δεύτερο τεράστιο πρόβλημα, το οποίο εξηγεί την πολύ σκληρή επίθεση κατά του Κώστα Καραμανλή.

Η δεύτερη φέτα από το σάντουιτς, προς τα δεξιά της ΝΔ, είναι ο κυοφορούμενος συνασπισμός ανάμεσα στους σχηματισμούς των Τάκη Μπαλτάκου, Δημήτρη Καμμένου, Φαήλου Κρανιδιώτη, Βασίλη Καπερνάρου και ενδεχομένως Γιώργου Καρατζαφέρη.

Οι μυστικές έρευνες που έχουν γίνει ως τώρα δείχνουν ότι αυτό το σχήμα θα μπορούσε άνετα να μπει στην επόμενη Βουλή (μόνο για τους Μπαλτάκο και Καμμένο έδειξαν ότι θα ψήφιζαν 1,9% και μπορεί να ψήφιζαν 5,9% ένα κόμμα που θα δημιουργούσαν οι δύο πολιτικοί), που σημαίνει ότι θα στερούσαν από τη ΝΔ ένα σημαντικό και αναγκαίο ποσοστό όχι μόνο για την αυτοδυναμία, αλλά ενδεχομένως και για την πρωτιά μαζί με το σχήμα από την κεντρώα πλευρά.

Τούτων δοθέντων και σε συνδυασμό με τα προβλήματα για τον υποψήφιο για το Δήμο της Αθήνας, τους αποκεφαλισμούς υποψηφίων και τις απειλές για καρατόμηση (Μαρκογιαννάκης, Μπέζας, Ντινόπουλος, Κεδίκογλου, Κασαπίδης, Κατσανιώτης) γίνεται αντιληπτό ότι υποβόσκουν πάρα πολλές κόντρες οι οποίες αυξάνουν το εκρηκτικό υλικό στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και δεν αποκλείεται να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταφέρει να ελέγξει τις εξελίξεις.

Επίσης, αν δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος πολιτικός σχηματισμός από στελέχη της ΝΔ με κεντρώα χαρακτηριστικά, τότε δεν αποκλείεται κάποιοι δυσαρεστημένοι από τη ΝΔ να βρούν διέξοδο πολιτική και να μεταπηδήσουν σε αυτόν, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε τοπικό επίπεδο κυρίως και τα οποία αθροιζόμενα δημιουργούν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και είναι αυτός ένας ισχυρός λόγος που εξηγεί γιατί άρχισαν να βγαίνουν μαχαίρια αρχής γενομένης από τον «Φιλελεύθερο» του Θανάση Μαυρίδη.

Όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Περισσότερα