Πολιτική

Τα δύο πρόσωπα του Ζάεφ

Τα δύο πρόσωπα του Ζάεφ
Ο Νίκος Μαρουλίδης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

“Είμαστε Μακεδόνες και με την συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρώσουμε τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα” βροντοφωνάζει ο Ζόραν Ζάεφ καμαρώνοντας για την επιτυχία της κυβέρνησής του, ενώ ταυτόχρονα καλεί τον λαό του να πει το μεγάλο “ναι” στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη, το πρόσωπο του Ζάεφ φαίνεται να αλλάζει αστραπιαία ενώπιων τρίτων, αφού συμμορφώνεται στους κανόνες… καλής συμπεριφοράς και από “παντοδύναμος” γίνεται απλά συγκαταβατικός και δεκτικός.

Ο Ζάεφ δεν είναι κανένας χθεσινός. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει και το ταλέντο του να προσαρμόζεται δίχως δεύτερες σκέψεις σε καταστάσεις είναι αδιαμφισβήτητο. Μελετά προσεκτικά κάθε του βήμα προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση έρθει μπροστά του.

Φωτογραφία Intimenews / Τοσίδης Δημήτρης

Ήρεμος και μεθοδικός, αλλά ταυτόχρονα φοβερά υπερόπτης, όπως τουλάχιστον λένε στα Σκόπια, είναι κοντά στο να κατορθώσει κάτι εξαιρετικά μεγάλο για την χώρα του.

Ωστόσο, αυτή η εναλλαγή προσώπων που παρουσιάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα περισσότερο περιπλέκει την κατάσταση, παρά την διευκολύνει και βάζει αρκετούς σε δεύτερες σκέψεις.

Δεν είναι και κανένας Άγιος

Φωτογραφία Intimenews / Τοσίδης Δημήτρης

Ήταν Ιανουάριος του 2015, όταν ο πρώην Πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε τον Ζάεφ για τη φερόμενη συνωμοσία με ξένη υπηρεσία πληροφοριών και διπλωμάτες για την ανατροπή της κυβέρνησης και τη συμμετοχή τους στη φερόμενη απόπειρα πραξικοπήματος.

Εν συνεχεία, τον Φλεβάρη του ίδιου έτους ο Ζάεφ, κατηγόρησε τον Γκρουέφσκι για τηλεφωνικές υποκλοπές και παράνομη κατασκοπεία τουλάχιστον 20.000 ατόμων στη χώρα. Ο εισαγγελέας, από την άλλη πλευρά, κατηγόρησε εκ νέου τον Ζάεφ για εκβιασμό του Γκρουέφσκι και κράτησε πέντε άτομα που συνδέονταν με την υπόθεση αυτή.

Να σημειωθεί, ότι η δίωξη έπαυσε ξαφνικά λόγω ανεπαρκών στοιχείων.

Οι απειλές ως ηγέτης της αντιπολίτευσης

Μετά την εκλογή του ως πρόεδρος της ΣΔΕΜ, ο Ζάεφ έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Σ’ αυτό το ρόλο, ο σημερινός πρωθυπουργός των Σκοπίων, συμμετείχε σε συνάντηση με τον Γκρουέφσκι και τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν τον Ιούνιο του 2015 για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση.

Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν στη συμφωνία του Przino, η οποία προέβλεπε τη διοργάνωση εκλογών τον Απρίλιο του 2016 από μία προσωρινή κυβέρνηση και τη διερεύνηση του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών από ειδικό εισαγγελέα.

Ο Ζάεφ απείλησε να μποϊκοτάρει τις εκλογές λόγω των εμποδίων που έθετε ο Γκρουέφσκι στην εφαρμογή της συμφωνίας του Przino και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως ο Ζάεφ δεν έχει το αλάθητο και το όνομά του έχει εμπλακεί ουκ ολίγες φορές σε παρόμοια περιστατικά. Το πως θα χειριστεί μια επερχόμενη συμφωνία που ίσως είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των Σκοπίων, δεν το γνωρίζει κανείς άλλος, παρά μόνο ο ίδιος.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Νίκου Μαρουλίδη, εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments