Υγεία

Ιός Δυτικού Νείλου: Στους 22 αυξήθηκαν οι νεκροί – 202 τα κρούσματα

Ιός Δυτικού Νείλου: Στους 22 αυξήθηκαν οι νεκροί – 202 τα κρούσματα
Ιός Δυτικού Νείλου: Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον στους 22.

Ιός Δυτικού Νείλου: Σε τουλάχιστον 22 ανέρχονται οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, υπερτετραπλάσιοι σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μέχρι σήμερα, Πέμπτη, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν καταγραφεί συνολικά 202 κρούσματα, πανελλαδικά, εκ των οποίων τα 22 θανατηφόρα, ενώ 24 άτομα νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων 12 ασθενείς σε ΜΕΘ.

Ο αριθμός των νεκρών είναι αυξημένος κατά έναν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το 2017 οι θάνατοι που αποδίδονταν στον ιό ήταν πέντε και τα κρούσματα ήταν 48.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θάνατοι αφορούν σε ηλικιωμένα άτομα,  άνω των 69 ετών.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στους δήμους Μεγαρέων, Ελευσίνας και Ασπροπύργου.

Μάλιστα το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά ότι αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από τον και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Ακόμα 28 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Καταγγελία Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για ιό Δυτικού Νείλου

Την έντονη ανησυχία του, για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς όπως σημειώνει, «διαφαίνεται ότι η χώρα είναι αθωράκιστη».

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του, για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου και την εμφάνιση περιστατικών της νόσου, σε τουλάχιστον 60 Δήμους της χώρας» όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι η χώρα είναι αθωράκιστη καθώς η ετεροχρονισμένη παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας,γίνεται με πρόχειρες παρεμβάσεις και αποσπασματικούς ψεκασμούς που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε νέες περιοχές» τονίζει ο ΙΣΑ και προσθέτει:

«Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα τα έτη 2010-2014, μια σειρά όμως εντατικών και συστηματικών δράσεων, οδήγησε στην «εκρίζωση» και στην εξάλειψη των κρουσμάτων του ιού»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνεχίζει: «Ωστόσο ότι επετεύχθη κατά τα προηγούμενα έτη 2010-2014 μηδένισε λόγω της αδράνειας των αρμοδίων αρχών – Υπουργείου Υγείας και Περιφέρειας – κατά τα έτη 2016 -2018.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το 2017 επανήλθαν τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου ενώ φέτος διαφαίνεται ότι θα υπερβούν κάθε προηγούμενο όριο».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Οι ευθύνες των αρμόδιων αρχών, Υπουργείου Υγείας και Περιφέρειας Αττικής, για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου είναι τεράστιες. Στην απώλεια ανθρωπίνων ζωών πρέπει να συνυπολογισθούν η ανεπαρκής διαθεσιμότητα κλινών σε ΜΕΘ, αφού οι κλίνες εντατικής θεραπείας καταλαμβάνονται από τα περαστικά του ιού του Δυτικού Νείλου και προκαλείται αδυναμία αντιμετώπισης άλλων περιστατικών, καθώς και η απώλεια μονάδων αίματος λόγω αποκλεισμού αιμοδοτών στις πληγείσες περιοχές. Εκτός όμως από την υγεία θα υπάρξουν επιπλέον σοβαρές επιπτώσεις και στην οικονομία της χώρας μας αφού θα δεχτεί πλήγμα και η τουριστική της ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα έγκλημα με ονοματεπώνυμο και ζητούμε να αποδοθούν οι ευθύνες.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments