Πολιτισμός

Στο Υπερταμείο αρχαία μνημεία και μουσεία – Σάλος αντιδράσεων

Στο Υπερταμείο αρχαία μνημεία και μουσεία – Σάλος αντιδράσεων
Σάλος με τη μεταβίβαση αρχαίων μνημείων και μουσείων στο Υπερταμείο. Τι απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει ο σάλος αντιδράσεων μετά τη συμφωνία παραχώρησης ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, τα οποία εντάσσονται στο Υπερταμείο.

Τα μνημεία υπάρχουν στη λίστα που φτιάχτηκε από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το υπερταμείο.

Πρόκειται για τον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στο Υπερταμείο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Έθνος, με πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του νόμου (ν. 4389/2016).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, «προβλέπεται ρητά η επιστροφή ακινήτων που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η πλειονότητα των ακινήτων του Δήμου Χανίων. Στο υπερταμείο θα παραμείνουν αποκλειστικά τα ακίνητα που προσφέρονται για εμπορική αξιοποίηση».

Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και «αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής».

Από την πλευρά του το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε..

Συμπληρώνει πώς η πολιτιστική κληρονομιά δεν παραχωρείται και δεν υπάγεται σε καθεστώς συναλλαγής.

Σύλλογος Αρχαιολόγων: Τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα

«Την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ)» ζητά με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελλήνων αρχαιολόγων.

Συγκεκριμένα, ζητά από «την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤΑΔ ΑΕ».

«Αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής», συνεχίζει.

Όπως σημειώνεται από τον ΣΕΑ, «το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται:

  • μεγάλα τμήματα της ανατολικής τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα
  • η τάφρος του Βυζαντινού τείχους
  • η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων
  • ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα
  • συγκροτήματα ενετικών νεωρίων
  • ο προμαχώνας Μοnigo
  • o Ενετικός προμαχώνας Lando
  • το φρούριο Φιρκά
  • το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).

Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία:

  • τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου
  • αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως
  • το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος
  • ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».

Η απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε», τονίζει το ΥΠΠΟ και συνεχίζει:

«Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Κεφαλογιάννη: Τερατούργημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η μεταβίβαση μνημείων στο Υπερταμείο

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Όλγα Κεφαλογιάννη με αφορμή το αλαλούμ που έχει προκληθεί ύστερα από τη δημοσιοποίηση της λίστας του Υπερταμείου που φτιάχτηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και περιέχει πολλά μνημεία της Ελλάδας.

«Η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ένα πολιτικό τερατούργημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ντροπή για τη χώρα».

Αυτά επισημαίνει σε δήλωσή της η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Τονίζει πως «η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού αγνοούν επιδεικτικά τη συνταγματική τους υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αδιαφορούν για την προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων».

«Τους ενημερώνουμε: το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται.

Τα μνημεία δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής», ολοκληρώνει.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η βουλευτής της ΝΔ ανήγγειλε πως θα καταθέσει και επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Υποστήριξε ότι ουσιαστικά τα Μνημεία και τα Μουσεία μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο και η κυβέρνηση, είτε από αμέλεια είτε εσκεμμένα, δεν έκανε την απαραίτητη δήλωση εξαίρεσης που έπρεπε να γίνει προκειμένου, ώστε να μην μπουν στις λίστες του Υπερταμείου χώροι που κατά το Σύνταγμα δεν πωλούνται και δεν μεταβιβάζονται.

Νωρίτερα, θέση στην υπόθεση πήρε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Με ανάρτηση του στα Social Media ανέφερε πως: «όταν κάποτε είπα ότι αυτοί για την καρέκλα θα πούλαγαν και την Ακρόπολη, με είπαν ως συνήθως υπερβολικό».

ΚΙΝΑΛ: Τώρα ξεπουλάτε και την πολιτιστική μας κληρονομιά

Την αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής προκαλεί η απόφαση μεταβίβασης αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο.

Το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ξεπουλήσει τα πάντα.

Η Χαρά Κεφαλίδου υπεύθυνη Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε σήμερα Ερώτηση προς τους Υπουργούς κ. Τσακαλώτο και κα Ζορμπά για το θέμα της εκχώρησης Μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Υπερταμείο) και ζητά να ενημερωθεί για:

  • την πλήρη καταγραφή των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που περιλαμβάνονται ήδη στο Υπερταμείο;
  • Με ποιο τρόπο θα διορθωθεί αυτό το τεράστιο ατόπημα;

Και δήλωσε: «Ο Τσίπρας και η Κυβέρνησή του έχουν ξεπουλήσει τα πάντα. Λιμάνια, αεροδρόμια, όλη τη δημόσια περιουσία.

Ώρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους.

Δεν έχουν φραγμό. Ως εδώ! Κάποιοι πρέπει να τους σταματήσουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments